Fokus

Liten men stark.

Ny workstation i miniformat frigör skrivbordsyta.

Kontakta en rådgivare

Workstation i miniformat frigör skrivbordsyta

När HP:s produktutvecklare satte sig vid arbetsbordet var ambitionen att skapa en workstation som frigjorde skrivbordsyta och samtidigt hade prestandan att köra CAD-program. Resultatet blev en arbetsstation i litet format som går att koppla till sex fristående skärmar och passar allt från arkitektkontor till finans- och försäkringsbranschen.

Öppna kontorslandskap med begränsad yta, prestandakrävande program samt flertalet stora skärmar på skrivbordet. Det var några av premisserna när HP skulle utveckla nästa generations stationära arbetsstation.

– En stark trend vi ser nu är att företag vill spara kostnader på kontorsytan. Man vill hyra färre kvadratmeter men få plats med mer. Därför är vår nya Z2 Mini Workstation perfekt för kontorsmiljöer. Tack vare att den bara är en tiondel i storlek mot ett traditionellt chassi går den bra att placera den bakom skärmen eller under skrivbordet, säger Stefan Jeleby, chef för klientlösningar på HP.

Stefan menar att Z2 Mini är intressant för flera typer av verksamheter. En självklar målgrupp för Z2 Mini är alla som jobbar inom grafisk bearbetning av något slag, som exempelvis video, CAD-program eller avancerad bildhantering. Men det faktum att det går att koppla upp till sex skärmar till arbetsstationen öppnar också upp för andra yrkesgrupper.

– Till exempel bank- och finanssektorn där man behandlar mycket information som börskurser i realtid. Videoövervakning är ett annat segment som ökar, när någon ska titta på olika strömmar gör man det på flera skärmar. Även analytiker inom försäkringsbolag och personer i kontrollrum har behov av många skärmar och hög prestanda, menar Stefan.

En annan viktig pusselbit i att skapa en workstation som är perfekt för kontor är att den är så tyst som möjligt.

  Därför har HP, enligt Stefan, arbetat med att optimera fläktkonstruktionen i produkten för att få ner ljudnivån, och skapat en design som utöver att vara estetiskt tilltalande även ska vara funktionell.

– Metallbandet som löper runt produkten förhindrar blockering av kylningen. Det gör att kylningen kommer fungera bra oavsett placering, eftersom in- och utgående luftflöde alltid är fritt.

Trenden inom workstations är generellt att hårdvaran blir mindre och lättare – inte bara för de stationära stationerna. För den som har mycket externa möten eller reser mycket i arbetet finns idag även bra bärbara alternativ.

– Varje generations produkter har förbättrade grafikkort och de bärbara komponenterna har över lag blivit mycket mer kraftfulla. Alla vill ha lätta maskiner och för att möta det behovet har vi bland annat skapat ZBook Studio-serien, säger Stefan Jeleby.

Stefan Jeleby
Category Manager, HP Client Solutions

Se hela utbudet från HP här »