Fokus

Tänk på framtiden redan nu.

Tekniska nyheter påverkar hur vi arbetar.

Kontakta oss

Tänk på framtiden redan nu

När det är dags att byta ut datorerna på företaget är det lätt att bara leta ersättare till sina befintliga enheter, fast med lite bättre prestanda. Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP, rekommenderar att lyfta blicken lite mer än så.

– Utvecklingen går fort och det tillkommer många nya funktioner som har potential att förändra sättet vi jobbar på. Företag måste tänka till och fundera på hur de vill arbeta på ett, två eller tre års sikt. Redan i dag kan mobila användare ofta jobba effektivare med till exempel touch-skärm, penna eller röststyrning, ett område som kommer fortsätta att utvecklas, förklarar Anna Josefson.

Inom till exempel vården kan det vara naturligt för många att använda pekfunktion eller anteckna med penna på en platta.

  Man måste fundera över vilka appar som mobila användare behöver, hitta eller skapa appar med enkelt gränssnitt för touch-skärm och välja enheter som stöder denna användning på bästa sätt, säger hon.

Ska vara naturligt

En digital penna kan ge ett naturligt sätt ta anteckningar i ett dokument men den kommer aldrig att användas om den till exempel laggar. HP har utvecklat skärmar med 2 000 tryckpunkter vilket motverkar just detta och ger en naturlig känsla så att det blir så likt att skriva på papper som möjligt. Det går också att skriva med handen vilandes på skärmen.

– Ska arbetet effektiviseras för användaren måste det vara naturligt och enkelt att använda tekniken. Vi har samma tänkande när det gäller ljudet, där HP samarbetar med Bang & Olufsens ingenjörer i utvecklingen av de inbyggda mikrofonerna och högtalarna, detta för att slippa komplicera det hela med externa ljudkällor.

Istället ger det interna ljudsystemet bästa upplevelsen, förklarar hon.

Dela upp användare

Sedan är det inte alla användare som behöver en supermobil enhet. För vissa kanske skärmstorlek är av större vikt. Anna Josefson rekommenderar att dela upp användare efter hur de arbetar. Är de på fältet? Jobbar de mobilt men inom samma kontorsbyggnad? Vad har de för behov av prestanda – har de till exempel behov av kraftfullare grafik? Vad gör deras dag effektivare? Behöver de några särskilda tillbehör? Eller behöver de ge ett gott intryck av företaget utåt?

2-i-1-enheter med löstagbar skärm är kanske mer nischat och passar bäst för de väldigt mobila, till exempel på byggen eller liknande. För vanliga kontorsanvändare tror Anna Josefson att HP:s x360-enheter passar bättre. Det är bärbara datorer med pekskärmsfunktion där tangentbordet kan dras runt 360 grader när man vill jobba med den som platta.

– Här finns också många formfaktorer att välja mellan. HP EliteBook x360 1030 har till exempel 13,3-tumsskärm medan EliteBook x360 1020 blir ännu mer mobil med en 12,5-tumsskärm. Det kan finnas ett stort värde i att låta användarna hitta det som gör just dem effektivast, säger hon.

Något för alla

Det finns också formfaktorer som erbjuder både tunnhet, lätthet och högre prestanda. Som VD eller annan högre chef kan du behöva både prestanda och mobilitet i kombination med snygg och representativ design. Då kanske det är HP EliteBook 1040 G4 med en Quadcore-processor som gäller.

– Man ska utgå från användarprofiler. Samtidigt blir det allt lättare att låta användarna själva vara med och bestämma. Vår portfölj är mycket bred och vad man vill ha som enskild användare kan vara väldigt personligt. Variation behöver inte längre krångla till administrationen, eftersom det i dag finns något för alla inom samma portfölj, avslutar Anna Josefson.

Anna Josefson
Produktchef, HP

Se hela utbudet från HP här »