Fokus

Universell dockning viktig pusselbit.

Nya lösningar krävs i aktivitetsbaserade kontor.

Kontakta en rådgivare

Universell dockning, en viktig pusselbit

För att jobba produktivt och ergonomiskt behövs ofta större bildskärm, tangentbord och mus. Samtidigt ska man i dagens aktivitetsbaserade kontor utan fasta platser kunna docka sin enhet var som helst. Det blir nu och framöver möjligt med USB-C-tekniken.

Den perfekta arbetsplatsen är ett ställe som erbjuder goda förutsättningar för att utföra ditt arbete oavsett vad det är du ska göra just för tillfället. I dag sitter de flesta inte vid sitt skrivbord och arbetar från åtta till fem. Därför är både stängda kontorsrum och traditionella kontorslandskap med fasta platser på väg bort. Det som gäller nu är i stället aktivitetsbaserade kontor med olika miljöer anpassade för olika typer av arbete.

– Det finns ett tryck att förändra kontoren så att de bättre passar nya arbetssätt. Detta driver också teknisk förändring, inte minst när det gäller dockningslösningar, säger Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

USB Type C innebär att du strömför, skickar videosignal samt data- och nätverkstrafik över en port. Denna är dessutom liten och får plats i allt tunnare enheter. Bland annat ser vi den i smartphones.

Planera ordentligt

– Det är inte alla som vid ett och samma tillfälle har råd att byta ut hela sin befintliga miljö mot ny teknik. Det innebär att de flesta företag sitter med datorer som har stöd för olika typer av dockningslösningar, kanske också från olika tillverkare, fortsätter Anna Josefson.

Vill man kunna använda en och samma docka till en blandad miljö av nyare och äldre datorer så krävs en mjukvarulösning (Display Link) som fungerar oavsett vilken dockningsport den specifika datorn har. Den använder USB-C-porten för nyare modeller och USB-A för äldre modeller. Till HP:s universaldocka (se härintill) går det att lägga till en dongel som strömförsörjer även äldre datormodeller från HP. I den nya tekniken USB Type C får du ström via en och samma port.

– Nyare modeller har i sin USB-C-port stöd för displayport alt mode alternativt Thunderbolt, vilket innebär att de kan skicka videosignalen direkt utan att någon mjukvarulösning krävs. Denna lösning ger dig möjlighet till högre överföringshastighet, upp till 40 gigabyte per sekundbps för Thunderbolt. Framöver kommer detta att alltmer bli en standard, förklarar Anna Josefson.

För en riktigt ren skrivbordsmiljö finns det skärmar med en inbyggd USB C kabel som då agerar som docka (se härintill).

Vi behöver fortfarande kunna administrera

Oavsett dockning så behöver ett företag enkelt kunna administrera sina enheter. För det krävs att dockan har rätt funktionalitet, till exempel att det är datorns mac-adress som används och inte dockans eller att det går att väcka den från så kallad djupsömn över nätverket (WoL). Detta har varit självklart med mekaniska dockor, men tvärtom medfört tekniska utmaningar för alla tillverkare med USB-C-dockorna.

– På HP var vi först ut på marknaden med Thunderbolt-tekniken och genomgick 2016-17 ett stålbad för att lösa fjärradministrationen. Det har varit tufft, men alla våra USB-C-baserade dockor har i dag all den administrationsfunktionalitet som våra kunder kräver, säger Anna Josefson.

Anna Josefson
Produktchef för bärbara datorer på HP

Se hela utbudet från HP här »