Zacco fick bättre säkerhet med datorer från HP

För ett företag som har som uppgift att skydda andra företags immateriella värden är hög datasäkerhet ett måste. När Zacco behövde nya datorer vände de sig till Dustin som rekommenderade datorer från HP. Idag har de fått en säkrare IT-miljö som dem kostar mindre och är lättare att underhålla.

150 år efter grundandet är danska Zacco en av Europas största konsultbyråer inom immaterialrätt. Zacco arbetar med allting som rör immateriella rättigheter och hanterar allt från patentansökningar, registrering av varumärken och designskydd till tvistlösning, informationssäkerhet och portföljhantering.

– Eftersom vår vision är att säkra och skydda våra kunders innovationsprocesser och immateriella tillgångar är hög datasäkerhet ett måste, berättar Magnus Andersson, CIO på Zacco.

Som CIO på Zacco har Magnus ansvar för företagets IT, man han är inte den typen av IT-chef som man haffar i korridoren när skrivaren strular. Företagets 550 anställda är utspridda på 30 kontor i sex olika länder.

– Vi har kontor i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, England och Indien. All IT sköts globalt. Själv hör jag hemma på kontoret här i Göteborg, men resten av mitt team är utspritt i olika länder. Så det blir en hel del Skype!

Särskilda krav på säkerhet

Säkerhet är A och O när man har hand om andra företags tillgångar och mycket riktigt vidtar Zacco en rad åtgärder för att skydda sina enheter. Att använda ett fabriksinstallerat Windows 10 tillsammans med eventuell bloatware är det inte tal om. Istället gör de sina egna skivavbilder, och när en ny dator kommer in i verksamheten installeras den om från start.

– När vi konfigurerar nya datorer gör vi det över nätverket, oavsett var i världen enheten befinner sig. Jag försöker göra underhållet så enkelt som möjligt. Allra helst ska en användare kunna installera om sin dator själv, utan att det behöver göras någon handpåläggning, berättar Magnus.

En förutsättning för att samma skivavbild ska kunna användas på flera datorer är att det sitter samma hårdvara i enheterna. Om en dator skulle ha en annan lagringsdisk, ett minne från en annan tillverkare eller ett nyare moderkort behövs en ny skivavbild. Detta har tidigare varit en utmaning för Magnus och hans kollegor.

– En svårighet vi hade med våra datorer var att tillverkaren använde olika komponenter i sina modeller, vilket begränsade våra valmöjligheter. Vi saknade också stabilitet i vilka komponenter som användes inom samma modell vilket gjorde att vi fick ha många olika skivavbilder.

Dustin föreslog HP

Likartat innehåll och högre säkerhet var två av de önskemålen som kom upp när Zacco för två år sedan vände sig till Dustin för att få hjälp att hitta nya datorer till verksamheten. Bolaget hade även tidigare köpt sin IT-utrusning från Dustin, så det var självklart vart de skulle vända sig.

Dustin lyssnade på deras önskemål och lyfte HP som ett alternativ. Efter ett möte med Dustin och HP imponerades Magnus av HP:s starka fokus på datasäkerhet och insåg att Elitebook-serien uppfyllde många av bolagets krav.

– Med Elitebook kunde vi få samma komponenter i flera olika modeller, vilket var viktigt för oss. Vi lockades också av HP:s fokus på säkerhet. Bara en sådan sak som att datorerna gick att få med inbyggt sekretessfilter underlättar för oss som är utspridda och reser mycket. Det var någonting vi tidigare hade fått köpa separat och sätta på skärmarna.

En annan välkommen funktion som fanns inbyggd i datorerna var HP Sure Start, som kontrollerar datorns BIOS vid uppstart. Om BIOS är ändrat eller skadat återställs det från en dold partition.

– En aspekt man inte heller får glömma är att vi gillade hur datorerna såg ut och kändes. Att vi dessutom fick ett bättre pris per dator än tidigare avgjorde saken. Vi jämförde med flera leverantörer, men Dustin gav oss de bästa priserna på de aktuella modellerna.

Utbytet sker successivt

Att byta ut alla datorer vid samma tillfälle hade blivit ett allt för kostsamt projekt, berättar Magnus. Istället valde de att byta ut dem successivt. Idag, ett drygt ett år efter att de första HP-datorerna levererades, har ett åttiotal enheter bytts ut. Standarddatorerna är Elitebook 830 och 840. De anställda som behöver mer prestanda har Elitebook 1050 och de som behöver lättare datorer har HP Spectre X360.

Att skicka datorer till kontoren i Indien visade sig vara svårare än väntat, så de fick inhandlas på plats. Dustin kunde tillsammans med HP hjälpa dem att ta fram fullständiga specifikationer så att de skulle kunna köpa datorer med samma komponenter.

Från de anställda har Magnus bara hört positiva ord om de nya datorerna:

– Vi är väldigt nöjda med våra datorer och mig veterligen har vi inte haft ett enda garantiärende. Jag fick faktiskt lite positivt feedback skickad till mig häromdagen. Det var en användare som skrev att ett aldrig förut hade varit så smidigt att byta dator. Det är precis sådant man vill höra!

Kontakta Dustin för att se hur vi kan hjälpa dig att hitta produkter och tjänster som kan förbättra ditt arbetsflöde och ge dig en effektivare verksamhet.

Jag vill bli kontaktad

När vi konfigurerar nya datorer gör vi det över nätverket, oavsett var i världen enheten befinner sig.

Magnus Andersson, CIO på Zacco.
Magnus Andersson Zacco

Så blev det möjligt

Utmaning

Som ett företag som har som uppgift att skydda andra företags immateriella egendomar är säkerheten prioritet för det danska företaget Zacco. Med 550 anställda utspridda på 30 kontor i 6 länder behövde de en säker och lättmanagerad dator som kunde hanteras på distans.

Lösning

Dustin rekommenderade bärbara datorer från HP. Zacco lockades av de inbyggda säkerhetsfunktionerna, datorernas driftsäkerhet och ett lägre pris per enhet än vad de hade haft tidigare.

Effekt

Idag har Zacco fått en säkrare IT-miljö till ett lägre pris. Samtidigt kräver enheterna mindre underhåll än tidigare.

Text: Henrik Skapare
Foto: Sune Chee

3 mars 2020

Smidig distansundervisning med Chromebook

I Sibbo har alla grundskolelever en Chromebook i ryggsäcken. Datorn erbjuder flexibla undervisningsmetoder och sparar filerna även vid distansutbildning.

Miljön i förarsätet

13 000 anställda i Trondheims kommun kan skriva ut dokument var de vill, och man slipper papper som ligger kvar och skräpar. Kommunen sparar både miljön och kostnader på sitt effektiva skrivaravtal.

Vardagar med flyt

Skoldagarna för 10 000 elever och lärare i Grenland flyter på smidigt med enheter som är anpassade till varje enskild användares behov. Det sparar både tid, pengar och irritation.

Snabb omställning för Randstad

Anställda i Randstad och Dfind har fått en mer effektiv och flexibel arbetsdag efter övergången till Chromebooks. Med Dustin har processen gått både snabbt och smärtfritt.

Så minskade Oslo-lagret avbrottstiden med 30–40 procent

Sørensen og Balchen kämpade med föråldrad IT-infrastruktur. Avbrottstiden kostar omkring en kvarts miljon norska kronor i timme, men nu har den minskats med 30–40 procent.

Actic växte sin affär och sin kundnöjdhet med hjälp av Network

Actic behövde en stabil och flexibel nätverkslösning till sina 182 bad- och gymanläggningar. Med Network fick de utöver det även tillgång till data som kunde bidra till affärsnyttan och var enkelt att hantera på bara fem heltidsanställda.