Xerox vill hjälpa sina kunder att göra hållbara val

När man pratar skrivare och hållbarhet är det lätt att fastna i att diskutera skrivaren och förbrukningsmaterialet. Men för Xerox handlar det lika mycket om att utbilda och stötta användaren att använda sin skrivare på ett mer hållbart sätt.

Hur många papper skriver du ut på en vecka? Förmodligen är det många färre än vad du skrev ut under en vecka för tio år sedan. Vi skriver nämligen ut mindre och mindre. Men ännu är det inte dags att pensionera skrivaren.

– Samtidigt som vi skriver ut mindre börjar vi använda våra skrivare till andra saker, som att digitalisera dokument och skicka vidare dem digitalt. På så sätt bidrar skrivaren till det digitala arbetsflödet, säger Seppo Valjakka, Product Marketing Manager Workspace Solutions på Xerox i Finland.

Kopplat till det digitala arbetsflödet erbjuder Xerox olika appar som lägger till funktionalitet till skrivaren för att förenkla olika typer av arbetsflöden. Apparna är samlade i Xerox App Gallery och täcker områden som molnlagring, kommunikation, utbildning, mobila lösningar och produktivitet.

Tänk efter innan du skriver ut

För att minska sin miljöpåverkan tycker Seppo att man ska tänka efter innan man skriver ut. När man behöver skriva ut är det bra om man gör det så miljövänligt som möjligt.

– Xerox arbetar mycket med hållbarhet. Det genomsyrar allt från hur skrivarens funktioner reducerar energiförbrukningen vid inaktivitet till pappersförbrukning och toneråtgång. Vi arbetar hela tiden för att minska tonerns partiklar för att det ska fästa enklare på pappret. Det sparar både energi och papper i och med att du får bättre och jämnare kvalitet på dina utskrifter, berättar Seppo.

Funktioner som uppmuntrar hållbar användning

När det kommer till hur skrivare används i praktiken spelar skrivarens drivrutiner en viktig roll.

– Vi vill göra det enkelt att skriva ut på båda sidor, justera bildstorlekar så att du får plats med flera bilder på samma sida och välja lägre utskriftskvalitet för att spara bläck och toner.

För lite större kontor finns ”print awareness tool”. Det är ett verktyg som medvetandegör användares utskrifter och uppmuntrar till att skriva ut mindre.

– Verktyget fungerar som en pop-up som utbildar och påminner användare om saker de kan tänka på. Dessutom kan man tävla internt om vem på kontoret som skriver ut minst, säger Seppo.

Skicka dokument med Pull Print

En bra lösning som hjälper dig att välja bort onödiga utskrifter är Pull Print som finns som både server- och molnlösning. Det innebär att du skickar ett dokument för utskrift utan att specificera skrivare. När du behöver din utskrift kan du logga in på valfri ansluten skrivare med pinkod eller passerkort och hämta din utskrift.

– I och med att du behöver identifiera dig är det en väldigt säker lösning. Samtidigt skriver företag i regel ut 20 procent mindre bara genom att göra det till ett aktivt val att gå till skrivaren och hämta utskriften.

En överbliven toner kan skickas tillbaka och återvinnas

Oavsett hur mycket eller lite du skriver ut kommer du förr eller senare behöva byta tonerkassett. Toners som inte återvinns är ett miljöproblem, men Xerox har en lösning.

– Lite mindre företag kan enkelt gå in på vår hemsida och skriva ut returetiketter. Större företag kan få en större returbox för uppsamling. Vi återvinner tonerkassetten, bildtrumman och andra mekaniska delar. Det är bra om tonerkassetten är så tom som möjligt när du skickar tillbaka den. Dagens toners är konstruerade för att du ska få bra utskriftskvalitet fram till sista utskriften, avslutar Seppo.

Seppo Valjakka

Product Marketing Manager Workspace Solutions på Xerox, Finland

Läs också:

Guide: Välj rätt skrivare
En filosofi genomsyrad av respekt för vår planet
Enkelt och effektivt

16 mars 2020

Trygga och enkla utskrifter med Managed Print

Med tjänsten Managed Print vill Dustin ge sina kunder en enkel, säker och hållbar printlösning till en fast månadskostnad.

Skriv ut med mindre miljöpåverkan

Att köpa refill i stället för nytillverkad tonerkassett eller bläckpatron till skrivaren kan verka billigt och bra för miljön. Men på lång sikt är det tvärtom.

Fotografens bästa vän

Fixar snygga bilder. Flatbäddsskannern Epson Perfection V850 Pro är avsedd för inskanning med professionell kvalitet av foton från film.

Nya skrivarna ger klirr i kassan

”Det innebär en betydande ekonomisk besparing”, säger Fredrik Rubne, IT-chef på MQ om företagets nya printerlösning från Dustin.