Vikten av att stötta användare att bli mer hållbara

När man talar om skrivare och hållbara lösningar är det lätt hänt att fokus hamnar på själva skrivaren. För Xerox handlar det minst lika mycket om att utbilda och stötta användaren att bli mer hållbar. Det är trots allt användaren som styr hur mycket printern används, hur den används och till vad.

Hög lägstanivå vad gäller hygienfaktorer

Alla tillverkare behöver möta de krav som finns på att minska energiförbrukning, toneråtgång och pappersförbrukning. Hygienfaktorer är sleep mode, automatisk avstängning och olika funktioner som reducerar skrivarens energiförbrukning vid inaktivitet. Xerox jobbar också konsekvent med att ständigt minska tonerns partiklar.

- Om du håller en toner i din hand och skakar den känns det nästan som om den vore fylld med vätska, så små är partiklarna. Det innebär också att tonerinnehållet enklare smälter på pappret vilket i sin tur sparar en hel del energi, säger Klaus Gjelstrup, Produktchef på Xerox.

Skrivarens drivrutiner är A & O

Låt oss nu lyfta perspektivet till användningen. En skrivares drivrutiner är till stor hjälp för användaren. Att du enkelt kan skriva ut på båda sidor, välja bort den onödiga framsidan på dina utskrifter och justera bildstorlekar för att på så sätt kunna printa flera bilder på samma sida är alla funktioner kopplade till din skrivares drivrutiner. Du kanske har hört talas om ”sample print”? Om inte så är det en funktion där du medvetet drar ner på utskriftskvalitén för att spara på tonern och därmed minska energiförbrukningen. Visste du förresten att 25 % av utskrifter kommer från ett e-mail-program? Är det alltid enklare att läsa på papper än på skärm? Rannsaka dig själv innan du skriver ut ett mail nästa gång, behöver du verkligen läsa det i pappersform?

- För lite större kontor finns ”print awareness tool”. Precis som det låter är det ett verktyg som medvetandegör användares utskrifter. Genom att medvetandegöra kan man minska antalet utskrifter, berättar Klaus Gjelstrup.

Verktyget fungerar som en pop-up som utbildar och påminner användare om saker de kan tänka på. Dessutom kan man tävla internt om vem som skriver ut minst. Du kan också programmera in restriktioner som användarna får förhålla sig till. Låt säga att man har ett max antal utskrifter som ligger på 75 sidor per år. Det uppmuntrar användarna att skriva ut på båda sidor. Om man dessutom ser till att användarna förbrukar mindre toner och väljer svart-vitt istället för färg har man kommit en bra bit på väg.

Follow Me Print – en säker och hållbar lösning

Allt du behöver är en server, sedan kan du ta del av Xerox Follow Me-lösning. Fördelarna är flera. Gemensamt mål för lösningens funktioner är att minska på pappersförbrukningen. Skicka ett dokument för utskrift till en server, skriv sedan ut på valfri printer med hjälp av en kod eller ett passerkort. Eftersom dokumentet inte skickas till en dedikerad skrivare och man behöver identifiera sig för att skriva ut ser man till att hålla en hög säkerhet och att eventuellt känslig information inte hamnar fel. Genom att du enkelt kan se namnet på det dokument du vill skriva ut kan du välja exakt vad du vill skriva ut. Vem känner inte igen sig i att ha skickat flera versioner av samma dokument för utskrift? För att underlätta för alla raderas de dokument som inte skrivits ut inom 24 från servern.

- De resultat man kan se är att anställda skriver ut mindre när de aktivt måste göra ett val och gå till skrivaren för att aktivera utskriften. Eftersom det är lätt att kontrollera hur mycket som skrivs ut, hela vägen ner på medarbetarnivå, kan man se till att minska antalet utskrifter och skära i kostnaderna. Som regel kan företag spara drygt 20 % på en Follow Me-lösning men det finns exempel på företag som gjort besparingar på hela 50 %, säger Klaus Gjelstrup.

En överbliven toner kan bli till utomhusmöbler

Har du någon gång sett en kartong fylld med överblivna tonerkasetter på kontoret? Då är du inte ensam. Toners som inte återvinns är ett miljöproblem. Men Xerox har en lösning på problemet.

- Lite mindre företag kan enkelt gå in på Xerox hemsida, printa ut returetiketter och skicka tillbaka använda tonerkasetter till Xerox. En toner kan nästan alltid återanvändas. Om inte så kan den återvinnas. Utomhusmöbler är ett exempel på vad det kan bli av en toner. Då toners både är energikrävande och dyra att tillverka är det en stor miljövinst om de returneras till tillverkaren. Större företag kan få en returbox där man kan placera uttjänta toners som sedan hämtas upp med jämna mellanrum, avslutar Klaus Gjelstrup.

När Xerox blickar in i framtiden ser man att den nedgång som påbörjats vad gäller print med all säkerhet kommer att fortsätta i takt med att digitaliseringen breder ut sig. Man räds dock inte nedgången. Istället slår man ett slag för att allt kanske inte ska skrivas ut utan istället kan bli en del av det digitala arbetsflödet. Ett sätt att bidra till det digitala arbetsflödet är att scanna in dokument.

Läs även:

En filosofi genomsyrad av respekt för vår planet
Från skrivare till digital dokumenthantering

Kontakta en rådgivare
Fokus

Klaus Gjelstrup

Produktchef på Xerox

-45% 1 759:- Ord. pris 3 199 kr Exkl. moms
img
Xerox Workcentre 6515DNI MFP
Omfattande anslutningsfunktioner
 • Tillverkare Xerox
 • Utskriftsstorlek A4
 • Duplex Ja
 • Funktioner Skrivare, Scanner, Kopieringsapparat, Fax
69 kvar
-17% 14 239:- Ord. pris 17 199 kr 443 kr/mån Exkl. moms
img
Xerox VersaLink C7020dn A3
Högsta driftsäkerhet, överlägsen prestanda
 • Tillverkare Xerox
 • Utskriftsstorlek A3
 • Duplex Ja
 • Anslutning USB-värd, USB 3.0, Gigabit LAN
15 kvar
-7% 4 479:- Ord. pris 4 799 kr 139 kr/mån Exkl. moms
img
Xerox VersaLink C405V/DN
Byggd för det sätt du arbetar idag och redo för att du växer imorgon
 • Tillverkare Xerox
 • Utskriftsstorlek A4
 • Duplex Ja
 • Funktioner Skrivare, Scanner, Kopieringsapparat, Fax
1 kvar
-7% 4 479:- Ord. pris 4 799 kr 139 kr/mån Exkl. moms
img
Xerox VersaLink C405V/DN
Byggd för det sätt du arbetar idag och redo för att du växer imorgon
 • Tillverkare Xerox
 • Utskriftsstorlek A4
 • Duplex Ja
 • Funktioner Skrivare, Scanner, Kopieringsapparat, Fax
1 kvar
-35% 1 199:- Ord. pris 1 839 kr Exkl. moms
img
Xerox Phaser 6510DN
Ta genvägar till effektiv produktion
 • Tillverkare Xerox
 • Utskriftsstorlek A4
 • Duplex Ja
 • Anslutning USB 3.0, Gigabit LAN
58 kvar
-44% 1 119:- Ord. pris 1 999 kr Exkl. moms
img
Xerox Phaser 3330DNI A4
Snabba utskrifter och långsiktig driftssäkerhet i en kompakt enhet
 • Tillverkare Xerox
 • Utskriftsstorlek A4
 • Duplex Ja
 • Anslutning Wi-Fi, USB 2.0, Gigabit LAN
5 kvar
2 538:- 79 kr/mån Exkl. moms
img
Xerox Phaser 3610DN A4
 • Tillverkare Xerox
 • Utskriftsstorlek A4
 • Duplex Ja
 • Anslutning USB-värd, Gigabit LAN
2 kvar

26 mars 2019

Guide: Välj rätt skrivare

Du vet att du behöver en skrivare – men vilken? Med den här guiden vill vi hjälpa dig att hitta rätt skrivare för dig eller din organisation.

9 april 2019

En filosofi genomsyrad av respekt för vår planet

Kyocera grundades 1959. I sann japansk anda har företaget en uttalad filosofi, ”respect the divine and love people”. Men filosofin är inte bara ett dammigt motto, utan är något man hela tiden eftersträvar att leva upp till.

26 mars 2019

Från skrivare till digital dokumenthantering

När utskrifterna minskar gäller det för ett företag som säljer skrivare att vara lyhörda för sina kunders behov. För Canon innebär det att erbjuda kompletta system för digital dokumenthantering, snarare än att sälja enskilda skrivare.

26 mars 2019

Skriv ut med mindre miljöpåverkan

Att köpa refill i stället för nytillverkad tonerkassett eller bläckpatron till skrivaren kan verka billigt och bra för miljön. Men på lång sikt är det tvärtom.

19 september 2017

Rustade för kampanj

Med två nya skrivare per varuhus kan Rusta nu själva skriva ut skyltar i storformat. På detta spar företaget omkring 20 procent på skrivare, bläck och hantering.

2 juni 2016

Enkelt och effektivt

Centric ville förenkla IT-inköp och printtjänster och valde Dustin som samarbetspartner. De beräknar att de årligen har sparat mellan 100 och 200 timmar på den nya lösningen.

30 maj 2016