Vad framgångsrika CIO:er gör annorlunda

Stirra dig inte blind på kostnader, ha ett starkt samarbete med andra företagsledare och se på IT-säkerhet som en möjliggörare för tillväxt. Det är tre tips som kommer göra dig till en mer framgångsrik CIO.

Finns det gemensamma nämnare för hur framgångsrika personer med titeln CIO arbetar? I en rapport från Deloitte har man jämfört svaren från CIO:er på högpresterande amerikanska företag med resterande (globala) CIO:er och funnit att det finns fem grundläggande saker som skiljer de 1 200 medverkande åt.

Ett högpresterande företag definieras som en organisation som uppnår mycket bättre finansiella och icke-finansiella resultat än andra som verkar inom samma område, under en period på minst fem år.

1. Prioriterar prestation och tillväxt, inte kostnader

CIO:er på framgångsrika företag stirrar sig inte blind på kostnader. I stället har de fokus på ökad tillväxt och att få IT-avdelningen att prestera bättre. De prioriterar alltid intäkter före kostnader och driver vinst genom innovation, priser eller volym.

Inriktningen bekräftas av en annan flerårig studie från Deloitte som visar att framgångsrika företag fokuserar på tre regler:

  • Bättre före billigare
  • Intäkter före kostnader
  • Det finns inga andra regler

Bild: Deloitte

2. Relationen till CFO:n

Framgångsrika CIO:er bygger, och behåller, en god relation till andra ledare inom företaget. Och vissa relationer är extra viktiga. Ett starkt samarbete med företagets CFO kan innebära smartare IT-investeringar som stödjer strategiska tillväxtplaner förbättrar affärer och leder till effektiv riskhantering. Relationen till CFO:n kan även vara en nyckel till att bygga förtroende bland andra företagsledare, inklusive företagets VD.

Bild: Deloitte

3. Investerar i att utbilda och motivera kompetens

Enligt Gartners CIO Agenda anser två av tre CIO:er att bristen på kompetens inom IT-områden är krisartad. Framgångsrika CIO:er lägger därför mycket energi på att attrahera, behålla och motivera kompetens, samt utveckla ledare inom IT.

Tips för att lära upp, motivera och engagera kompetens

  • Uttryck en vision, värderingar och tydliga förväntningar
  • Ha som mål att skapa en prestationskultur
  • Försök att identifiera kompetenta medarbetare tidigt och låt dem arbeta med viktiga projekt

Bild: Deloitte

4. Fokuserar på kundupplevelsen

Skickliga CIO:er förstår vikten av att etablera partnerskap och implementera teknik och för att skapa lockande kundupplevelser. De bygger system och tjänster för att attrahera nya, och behålla existerande, kunder. Ett annat prioriterat område är insamling och analys av kunddata, samt att arbeta tillsammans med marknadsavdelningen för att öka antalet kundfokuserade initiativ.

Medan 66 procent av framgångsrika CIO:er fokuserar på att leverera sömlösa kundupplevelser, har endast 43 procent av resterande CIO:er samma fokus.

Bild: Deloitte

5. Kopplar IT-säkerhet och datasekretess till tillväxt och kunder

Hälften av alla CIO:er på högpresterande företag angav "hantera IT-säkerhet och risker" som ett prioriterat IT-initiativ. Och de ser IT-säkerhet som en tillväxtmöjlighet. En säker IT-miljö ger ett ökat förtroende från kunder och demonstrerar ett åtagande att skydda deras data. Dessutom kan man leverera pålitliga tjänster internt, vilket hjälper företaget att bli en respekterad och uppskattad affärspartner (läs också: Säkerhet viktigaste IT-initiativet för företagsledningen).

Enligt TRUSTe/National Security Alliance 2016 U.S. Consumer Privacy Index undviker 89 procent av de undersökta företagen att välja varumärken som inte skyddar att skydda deras data.

Bild: Deloitte

Läs våra 5 användbara tips för att lyckas med outsourcing

Denna artikel taggas

10 intressanta fakta om e-post

De flesta av oss använder tekniken varje dag och tar den för given. Men vad vet du egentligen om ett av våra vanligaste arbetsverktyg? Här är 10 intressanta fakta om e-post.

17 december 2018

Tekniken bakom: Så funkar videostreaming

Att kunna strömma högupplöst video till telefonen, tv:n eller datorn är idag en självklarhet. Men hur funkar det egentligen?

6 december 2018

Fantastisk inifrån och ut

Varje år släpps åtta miljoner ton plast ut i våra hav. Som ett led i Dells miljöarbete fångas en del av den plasten nu upp för att användas i förpackningen till nya Dell XPS 13.

5 december 2018

Dustin vinner stort avtal med danska staten

Nyligen vann Dustin uppdraget att leverera datorer och tillbehör till danska Staten och Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Ett avtal som beräknas vara värt cirka 500 miljoner danska kronor per år.

2 november 2018

Så blir staden smartare

Andelen människor i världen som bor i städer kommer att öka från fyra till fem miljarder fram till år 2030. Det ställer höga krav på allt från infrastruktur till hållbarhet och social omsorg. Städerna måste helt enkelt bli smartare.

11 oktober 2018

Så kommer 5G att revolutionera din vardag

Nästa generations mobilteknik, 5G, väntar alldeles runt hörnet. Den här gången blir det inte bara snabbare, mer och bättre, utan 5G har även potential att revolutionera ett antal teknikområden. Här ger vi fem exempel på hur 5G kommer att påverka vår teknikvardag.

1 oktober 2018