Utmaningar i den digitala skolan – och lösningen

I den moderna skolan, där varje elev och lärare har en egen dator eller surfplatta, måste tekniken fungera felfritt. Många företag har redan börjat se fördelarna med att flytta sin klienthantering till molnet – och nu följer skolorna efter.

De senaste åren har datorn och surfplattan blivit allt viktigare verktyg i elevernas vardag. Fördelarna är uppenbara – men digitaliseringen har också fått en del följdeffekter. När en stor del av undervisningen bygger på att varje elev har en fungerande dator blir det till exempel problem när en dator inte fungerar, och i värsta fall kan det leda till bortfall av värdefull lektionstid.

När det kommer till infrastrukturen är dagens skola som vilken arbetsplats som helst. Det handlar alltså inte bara om att dela ut datorer till eleverna vid terminens början. Program och appar ska paketeras, enheter ska installeras och användarprofiler ska sättas upp. Det är inget lätt jobb för en begränsad IT-avdelning eller en ensam IT-ansvarig.

Molnbaserad klienthantering

Trenden går mot att allt mer av den lokala infrastrukturen lyfts ut till molnet. Molnbaserad klienthantering innebär i praktiken att eleven eller läraren kan logga in med sin e-postadress och få en färdigkonfigurerad klient med den säkerhet, de inställningar och de appar som den behöver. Detta utan att datorn behöver passera skolans IT-avdelning. Istället för att betala för lokal infrastruktur, licenser och enheter kan skolan betala en fast månadskostnad per användare och på så vis få en förutsägbar och skalbar kostnad.

Idag erbjuder Dustin tjänsten Modern Workplace, som kan anpassas för skolan med ett skräddarsytt upplägg och rätt licenser. Antingen kan Dustin ta ansvar för hela kedjan och vara skolans IT-avdelning, eller så kan tjänsten anpassas så att Dustin istället sköter vissa utvalda delar.

Bygger på Microsoft 365

Tjänsten Modern Workplace bygger på Microsoft 365 och inkluderar en ständigt uppdaterad version av Office-paketet och Windows 10. Det innebär att eleverna kan kommunicera med varandra i Teams, spara sina dokument i Onedrive och föra anteckningar i Onenote. För skolor som använder flera olika enheter i sin verksamhet kan pc, Mac, smarttelefon och surfplatta hanteras via samma tjänst.

Om skolan har sina datorer på finansiering har Dustin möjlighet att hantera hårdvaran i hela dess livscykel – från utrullning av enheter till återtag. Samtidigt får skolan tillgång till användarsupport som kan avlasta den egna IT-avdelningen. Istället för att lösa problem, återställa datorer och bedriva uppgraderingsprojekt kan skolans lärare ägna sig åt det de ska ägna sig åt - att undervisa.

Detta ingår i Modern Workplace:

  • En problemfri och säker klientmiljö
  • Proaktiv övervakning
  • Tillgänglig servicedesk och användarsupport
  • Drift av klientmiljön och mjukvaruuppdateringar
  • Verktyg för säkerhet, samarbete och efterlevnad av regelverkskrav
  • Modern konfiguration med Zero Touch-installation
  • Flexibel licenshantering Möjlighet till användarsupport 24/7

Vill du veta mer?

Gå in på dustin.se/modern-workplace eller läs mer om vad vi kan erbjuda offentlig sektor.

Läs mer: Björknässkolan flyttade sin klienthantering till molnet

1 mars 2019

Så väljer du rätt skoldator

Processor, operativsystem och batteritid. Det är många aspekter att ta hänsyn till i valet av skoldatorer. Dustins skolexpert Christer Dahlström tipsar om hur du väl-jer rätt enhet för din verksamhet.

Rusta dig för effektiva distansmöten

Suddig bild och stökigt bakgrundsljud kan förstöra det bästa av möten. Som tur är finns det bra och prisvärd utrustning som på ett enkelt sätt förvandlar ditt skrivbord hemma, eller för den delen ditt stammishak, till en effektiv digital arbetsplats.

Allt fler förälskar sig i Ultra Wide

Med en Ultra Wide-skärm får du funktionaliteten av två skärmar i en. Möjligheten att kunna variera från en stor arbetsyta till flera olika fönster, helt utan skarv, gör den optimal för många typer av arbetsuppgifter.

Maximal kreativitet på mötet

Säg farväl till torra whiteboard-pennor och foton av mötesanteckningar på mobilen. Fredrik Degerblom, produktspecialist inom professionella skärmar på Samsung, berättar hur en digital whiteboard kan lyfta dina jobbmöten.

Har du strömskyddat din elektronik?

Strömavbrott och spänningsvariationer kanske inte inträffar varje dag men sker trots allt med jämna mellanrum. Med en ordentlig UPS har du det strömskydd du behöver.

Den mobila arbetaren

Arbetet är inte längre en plats dit du går, det är något du gör. Och när många kan utföra sitt arbete var som helst och när som helst, ökar kraven på arbetsverktygen. Däribland headsetet.