Tips och tricks för att få ut mer av Microsoft Teams

Fler och fler får upp ögonen för hur Microsoft Teams kan användas för att kommunicera både internt och externt, men långt ifrån alla vet hur de ska få ut det mesta av programmet. Vi ger dig tipsen som kommer att göra din Teamsupplevelse bättre.

Create chat groups

Skapa chattgrupper

Ibland vill man bara dra ihop ett virtuellt gäng lite snabbt utan att behöva skapa ett nytt Team. Lösningen är att skapa en chattgrupp - att bjuda in är inte svårare än att skicka ett mail till flera personer. I chattgruppen kan ni sedan dela filer som ni kan redigera tillsammans. Tänk på att ge gruppen ett bra och tydligt namn så att den blir lätt att hitta tillbaka till.

Teams in mobilwe

Använd Teams i mobilen

Många är vana vid att arbeta med Teams på kontoret, men Teams går också att ladda ner som mobilapp. Appen finns till både IOS och Android och kan göra det mesta som skrivbordsappen kan göra. När du deltar i videosamtal avgörs bildkvaliteten av hur bra mottagning du har.

Shortcuts in Teams

Lär dig några kortkommandon

De flesta känner till grundläggande kortkommandon i Word och Excel, men visste du att du kan svara på en Teams-tråd genom att trycka på R, eller att du kan bifoga en fil genom att trycka på ALT och A samtidigt? För en fullständig förteckning över alla kortkommandon i Teams skriver du in /kortkommandon i sökfältet (/keys om ditt program är på engelska).

Share files in teams

Dela filer och redigera dem tillsammans

Att skicka textdokument och kalkylblad fram och tillbaka i långa e-posttrådar är inte särskilt effektivt. Då är det bättre att dela dem i Teams så att alla kan arbeta med dokumenten samtidigt, skriva kommentarer och utbyta idéer i den tillhörande chatten. Ändringar som görs sker i realtid och alla diskussioner sparas. En annan fördel med att dela filer i Teams är att alla data är krypterade och att det är enkelt att stoppa en delning när den inte längre behövs. Att du har kontroll över de filer som delas har blivit särskilt viktigt i och med dataskyddsförordningen GDPR.

Change background video meeting in Teams

Byt ut eller sudda ut bakgrunden under videomötet

Ingen har perfekt städat hela tiden, så vad gör du när videomötet startar och disken står i travar bakom dig på diskbänken? Du byter ut bakgrunden så klart! I Teams kan du antingen göra bakgrunden suddig eller byta ut den till en trevlig bild.

Alerts in Teams

Ta kontroll över aviseringar och notiser

Teams är utmärkt för att hålla koll på vad som händer, men alla notiser och aviseringar kan också bli ett stressmoment. Få känner till att det finns en panel för aviseringsinställningar där du på detaljnivå kan ställa in när och hur du ska få dina notiser. Visste du till exempel att det finns ett ”stör ej”-läge som bara släpper igenom utvalda meddelanden eller att du kan bevaka en kollegas status och få en notis när den ändras?

Hide and manage channels in Teams

Fäst och göm kanaler

Ju fler Team du är med i desto svårare blir det att få överblick och hålla reda på allt som händer. Ett bra sätt att strukturera upp ditt Teams är att fästa viktiga kanaler och gömma kanaler som du inte behöver se. Om du inte vill riskera att missa någonting viktigt kan du välja att få aviseringar så fort någonting händer i dina fästa kanaler.

Notes from meetings in Teams

Dra nytta av mötesanteckningar

Mötesanteckningar i Teams är en bra plats för att spara och dela anteckningar före under och efter ett Teamsmöte. Du kommer åt dem genom att välja ”Visa mötesanteckningar”. När samma grupp har nästa möte kan ni öppna dem för att friska upp minnet och fortsätta där ni slutade.

Digital white board in Teams

Dela en digital whiteboard

En fördel med att träffas fysiskt är att man kan samlas kring en whiteboardtavla, brainstorma idéer och måla tankekartor. Men det går faktiskt att göra samma sak i Teams! Alla som deltar i mötet kan använda den digitala tavlan för att sätta upp post-it-lappar, rita och skriva.

Help function in Teams

Använd den inbyggda hjälpfunktionen

Teams är fullproppat med smarta funktioner som hjälper dig att interagera och samarbeta med dina kollegor. Om du undrar någonting eller vill veta mer om någon specifik funktion är den inbyggda hjälpfunktionen ett bra ställe att börja på. För att komma åt hjälpen skriver du /hjälp i sökfältet (/help om ditt program är på engelska).

20 maj 2020

Webinar: Smart samarbete och kraftfulla funktioner i Teams

Lär dig mer om hur du förenklar planering, underlättar distansarbete och effektiviserar digitala möten.

Webinar: Hur kan Teams skapa värde för din verksamhet?

I det här första webinaret om Teams går vi igenom de grundläggande funktionerna och förklarar hur Teams kan skapa värde för din verksamhet.

5 verktyg för videokonferensen

Det finns en ocean av verktyg för videokonferenser. Vi listar fem av de mest populära och går igenom deras viktigaste funktioner.

Jobbet är något vi gör, inte en plats vi går till

Det lönar sig att uppgradera till ett modernt operativsystem och ny laptop. Med Windows 10 Pro blir arbetet säkrare, enklare och mer effektivt. Dessutom gynnar det ett mobilt och flexibelt arbetssätt för medarbetarna.

Microsoft 365 Business Standard – en hel familj av smarta applikationer

Här berättar vi allt om hur ditt företag kan maximera produktiviteten och samarbetet med hjälp av Microsoft 365 Business Standard.

Fem skäl att välja Windows 10 Pro

Windows 10 Pro i kombination med en ny PC ger nya möjligheter för dig och ditt företag. Här är fem skäl att ta steget till ett modernt operativsystem och en ny dator.