Tekniken bakom: Så funkar videostreaming

Att kunna strömma högupplöst video till telefonen, tv:n eller datorn är idag en självklarhet. Men hur funkar det egentligen?

Som användare är vi idag vana vid att närsomhelst kunna klicka in på Netflix, HBO eller Youtube och på ett ögonblick välja att börja binge-titta på den senaste säsongen av våran favoritserie. Enligt en uppmärksammad rapport från företaget Sandvine står enbart Netflix för cirka 15 procent av hela den globala internettrafiken. Kort sagt: vi streamar som galningar. Men hur fungerar egentligen tekniken bakom videostreamingen? Här är en introduktion:

Videostreaming i fem enkla steg – så här funkar det

1. När du klickar på filmen eller serien du vill se eftersöker webbservern som hostar streamingtjänsten filen på en streamingserver. Streamingservern har ett antal varianter av samma video, som väljs beroende på din uppkoppling och på vilken enhet du ska se videon. För att minska risken för lagg har de största streamingtjänsterna servrar världen över, så att användaren ska kunna koppla upp sig mot den geografiskt närmaste.

2. När rätt fil valts ut, så klyver mjukvara på streamingservern filen i många, mindre bitar.

3. Därefter skickas de många små bitarna av data till din dator med hjälp av ett realtidsprotokoll.

4. Webbläsaren läser av och spelar upp datan i rätt ordning när den anländer, med hjälp av filformatet som är själva mallen. Du får njuta av ett avsnitt av din favoritserie på nolltid.

5. Datorn gör sig av med datan.

Exemplet Netflix

Netflix har i dag 137 miljoner registrerade användare fördelade på 200 länder och alla vill ha ögonblicklig tillfredsställelse i form av en tjänst som aldrig krånglar. Hur fixar Netflix egentligen att driva sin datatunga tjänst?

Netflix är uppbyggt av ungefär 700 små självständiga program, som samarbetar för att leverera tjänsten. Var och en har sin specifika uppgift och fungerar på egen hand. En håller till exempel reda på vilka serier du har sett och en annan drar månadsavgiften från ditt kreditkort. Genom att Netflix är uppbyggt på det här sättet, något som kallas för ”microservices architecture”, tvingas de inte skriva om alla delar av tjänsten om ett av dessa självständiga program behöver uppdateras.

Förvaring och uppspelning av videos

Originalkopiorna av Netflix-filmer och serier förvaras i bästa möjliga format i Amazon Web Services-molnet. En annan AWS-server omvandlar sedan originalkopiorna till hundratals olika format och i olika kvalitet – så att man kan se videon på i stort sett vilken enhet som helst.

Skulle hela världens användare koppla upp sig mot huvudservern för att streama skulle Netflix få problem. Därför har de ett helt eget Content Delivery Network (videos som streamas via en central server eller nätverk), som kallas för Open Connect. Det har tagits fram för att hålla nere kostnaderna i takt med att antalet användare av tjänsten har ökat. Netflix har avtal med lokala internetleverantörer, som installerar den röda ”Open Connect”-lådan på cirka 280 TB i deras serverpark.

Lådan laddar ner innehållet från Netflix huvudserver till den specifika regionen. Det innebär att en användare som befinner sig i exempelvis Stockholm inte behöver koppla upp sig mot huvudservern i USA, utan får en närmare väg till innehållet. När du klickar på play lokaliserar Netflix de tio närmaste ”Open Connect”-lådorna, och väljer ut den som kan spela upp videon på bästa sätt.

Visste du att…

  • 28 % av Netflix-användare delar med sig av sitt konto till någon utanför hemmet.
  • För första gången någonsin betalar fler än hälften av internetanvändarna i Sverige för video, enligt undersökningen ”Svenskarna och Internet 2018”.
  • Den 23 april 2005 laddades ”Me At The Zoo”, den första videon på Youtube upp.
  • Netflix grundades 1997, ett år innan Google.

Källor: Leichtman research group (LRG), Svenskarna och Internet 2018.

Läs också:
Så blir staden smartare
Så kommer 5G att revolutionera din vardag

tekniken bakom videostreaming

6 december 2018

Digital innovation inom retail: ICA:s perspektiv

Marvin Liljegren, Head of Culture på ICA, var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail och hjälpte till att besvara eventets huvudfråga: hur skapar man relevanta kundupplevelser i butik genom digital innovation?

7 maj 2019

Så får du alla att jobba mot samma mål

Framgångsrikt företagande kräver engagerade medarbetare. Hur lyckas man med det? Här är fem sätt att öka engagemanget på arbetsplatsen.

7 maj 2019

Internet är trasigt: ”Vrede och hat får störst spridning”

Hur påverkar sociala medier egentligen demokratin? Det undersöker författarna Martin Gelin och Karin Pettersson i nya boken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris.

24 april 2019

7 heta prylar som visades på Dustin Expo 2019

Produktnyheterna var många på årets mässa. Här har vi samlat några av dem som fick mest uppmärksamhet.

1 april 2019

Dustin Expo 2019: Insikter från scenprogrammet

Nya produkter är bara en av anledningarna till att 10 000-tals besökare vallfärdar till Dustin Expo varje år. Någonting som lockar minst lika mycket är möjligheten att träffa branschens samlade expertis och lyssna på intressanta seminarier.

1 april 2019

Tre experter – många smarta tips

Under Dustin Expo så satte vi oss ned med flera intressanta personer för att ta del av deras insikter inom olika områden. Här är tre höjdpunkter om hållbarhet, säkerhet och framtidens digitala mötesrum.

1 april 2019