Sofia Appelgren vänder inte ryggen till

Med företaget Mitt Liv har Sofia Appelgren skapat en mötesplats där både arbetsgivare och arbetskraft med utländsk bakgrund lär av varandra för ökad integration.

Att få ett jobb är ett viktigt första steg in i ett nytt samhälle. För självkänslan och framtidstron är det också minst lika viktigt att bli kallad till intervju och bli bedömd efter sina kvalifikationer.

– Jobb är nyckeln till integration. Samtidigt sägs åtta av tio jobb gå via nätverk i dag, nätverk som man saknar om man inte vuxit upp i Sverige. Mitt Liv är ett sätt att minska gapet, att skapa nätverk och visa hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, säger Sofia Appelgren.

När hon för tio år sedan drog i gång sitt företag var det hjärtat som styrde. En av drivkrafterna var det bemötande hennes make – som har turkiska föräldrar – fick när han sökte jobb efter avslutad examen på Chalmers.

– Han blev uppmanad att tona ner vissa delar av sitt jag när han sökte jobb och det störde mig att vi är så småsinta att några bokstäver spelar roll för om vi ska få en likvärdig chans på arbetsmarknaden, säger hon.

Skapat en mötesplats

Ganska snart insåg hon att det inte hjälpte att förbereda människor för arbetslivet om inte arbetslivet förstod värdet av ökad mångfald. Med mentorprogrammet Mitt Livs Chans har hon därför skapat en mötesplats mellan arbetslivets representanter och arbetssökande akademiker med utländsk bakgrund. Dessutom ägnar Sofia Appelgren en stor del av sin tid åt att föreläsa och utbilda företag i mångfald och inkludering. Verksamheten stöttas i dag av ett 50-tal samarbetspartner i svenskt näringsliv, varav Dustin är en.

– Mentorprogrammet ett fantastiskt verktyg för ökad integration och vi ser att våra mentorer gör en lika stor utvecklingsresa som våra adepter. Många får syn på sina egna fördomar, även de som trodde att de inte hade några, säger Sofia Appelgren.

Många nyanlända fick jobb

Det är inte så att mentorerna erbjuder sina adepter jobb. Uppdraget är att stötta, hjälpa och dela med sig av sin egen erfarenhet för att förbättra chanserna för att få ett jobb. Men förra året fick 60 procent av adepterna jobb under det år de deltog, och av dem fick 90 procent arbete inom sitt kompetensområde.

– I fjol deltog 510 adepter från 55 länder. Många mentorer tror att de ska möta nyanlända syrier, men det kan faktiskt vara lika svårt för någon från Portugal eller Finland att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger hon.

Under de tio år Sofia Appelgren byggt upp Mitt Liv har debatten kring integration och invandring förändrats. 2008 pratade man visserligen om segregation men det var knappast en politiskt prioriterad fråga, konstaterar hon.

– Men i dag kommer man ingenstans utan att någon har en åsikt i frågan. Och det är plötsligt okej att vädra sina åsikter – även om de inte är faktabaserade.

Det är inte så att Sofia Appelgren är emot en debatt.

– Men jag som är lösningsorienterad tycker att det är för mycket problematiserande hela tiden. Det blir lätt för stora penseldrag där man pratar ”invandrare” och ”arbetsmarknad”. Ofta blir också det en ”annanism”– att allt är någon annans fel. Vi får ett åsiktsmaskineri där fakta och lösningar glöms bort. Har jag en åsikt, då har också jag ett ansvar att skapa mig en egen berättelse och inte bara gå på andras. Man måste fråga sig: Vad gör jag själv?

Sofia Appelgrens tips om hur du blir en bra mentor

  • Var noga med att det är dina egna erfarenheter du delar med dig av. En människas erfarenhet är inget facit.
  • Ställ frågorna: Vad vill du? Vart ska du? Hur når du dit? Och hjälp till att utforska möjliga vägar att nå dit.
  • Stötta med intervjuträning; vilka frågor kan man förvänta sig? Hjälp till med att skriva ett bra och relevant cv; hur skriver man för att inte bli bortsorterad?
  • Och framför allt – stärk självkänslan genom att finnas där och visa att du tror på honom eller henne. Att söka jobb i flera år utan att ens komma till intervju, det tär på självkänslan.
  • Lova inte saker du inte kan hålla.

Om Mitt Liv

Mitt Liv är ett socialt företag som adresserar samhällsutmaningar med innovativa lösningar baserat på lönsamma affärsmässiga metoder. Kärnverksamheten är adept- och mentorprogrammet Mitt Livs Chans för personer med utländsk bakgrund, uppehållstillstånd och eftergymnasial utbildning som saknar arbete motsvarande sin kompetens. Mentorer kan de bli som är väl förankrade i svensk arbetsmarknad och organisationskultur och kommer från företag och organisationer som samarbetar med eller är partner till Mitt Liv, däribland Dustin. Mitt Liv erbjuder även utbildningar, föreläsningar och bedriver rekryteringsverksamhet. Mentorskapet sker i huvudsak via digitala kanaler.

Artikeln är även en del i vår tidning Solutions. Klicka här för att läsa tidningen i sin helhet.

9 januari 2019

Denna artikel taggas

De största trenderna från CES 2019

Årets största teknik-händelse är utan tvekan CES-mässan i Las Vegas då den till och med är en av världens största branschmässor alla kategorier. Mässan tog slut nu i helgen och självklart var vi på plats för att hålla oss ajour med den tekniska utvecklingen.

16 januari 2019

Vad framgångsrika CIO:er gör annorlunda

Stirra dig inte blind på kostnader, ha ett starkt samarbete med andra företagsledare och se på IT-säkerhet som en möjliggörare för tillväxt. Det är tre tips som kommer göra dig till en mer framgångsrik CIO.

15 januari 2019

Norska Socius vill skaka om den digitala annonsmarknaden

Startupbolag börjar av naturen smått och utmanas snabbt när de växer och tvingas skala. För norska adtech-företaget Socius, som nyligen fick 1,2 miljoner från Google, var skalbarheten med i tänket redan från start.

11 januari 2019

Utvecklas eller dö – så skapas innovation

I en digitaliserad värld där utvecklingen går snabbare än någonsin är innovationsförmåga en avgörande faktor för ett företags framgångar. Att snabbt kunna lansera nya produkter och tjänster, ställa om sin affärsmodell och anpassa verksamheten till nya förutsättningar blir allt viktigare för att överleva.

10 januari 2019

Han vill få oss att ställa bilen för gott

Sampo Hietanen har ägnat större delen av sin karriär åt att ta fram tjänster som gör det lättare för människor att ta sig fram. Nu har hans app Whim fått finländare att ifrågasätta om de behöver en egen bil över huvud taget.

8 januari 2019

Några kul nyheter från 2018 du kan ha missat

Teknikvärlden rör sig snabbt och det sker mängder av intressanta nyheter varje dag. Det gör det svårt att hänga med hela tiden, så här har vi listat några nyheter du kanske missat.

28 december 2018