Arbetsplats

Smarta projektorer hjälper dig undvika anslutningsstrul

När hybridmöten blir allt vanligare ökar kravet på utrustningen i konferens- och mötesrum. Med en smart projektor kan du koppla upp dig trådlöst och sätta igång din presentation direkt.

Ett moment som ofta skapar frustration i mötesrummet är projektoranslutningen. Innan du kan börja visa det du tänkt ska du hitta rätt kabel till datorn och få allt att funka, eller krångla med att ladda över filer till en gemensam dator. Men nu förändras detta. Under en coronaanpassad, virtuell pratstund förklarar Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ, att projektorn inte längre bara är en projektor.

– Vår nya serie smarta projektorer för företag med produktnamnen EH600, EW600 och EW800ST ser visserligen ut som vanliga projektorer på utsidan, men på insidan är de annorlunda. En inbyggd, internetuppkopplad dator kommer att göra din användning mycket smidigare. Man kan likna det vid hur en smart-TV hemma ändrar möjligheterna jämfört med en gammal ”dum” TV genom att den ger dig internetuppkoppling, webbläsare och tillgång till en rad olika appar, säger Daniel.

Spegla trådlöst, surfa eller använd molntjänst

På samma sätt som en smart-TV har den smarta projektorn försetts med en Android-klient. Det ger dig flera valmöjligheter när du ska presentera. Det som de flesta kanske kommer att välja är att koppla upp sin dator trådlöst till projektorn och spegla datorskärmen med casting, precis som du kanske gör från mobilen till din TV. Har du en Mac använder du Apple Airplay, för en Chromebook gäller Google Chromecast och kör du Windows kan du välja mellan Chrome-webbläsaren eller BenQs app InstaShare. Oavsett vilket, behöver du aldrig mer strula med kabelanslutningar!

– Du kan också styra projektorklienten direkt med hjälp av trådlöst tangentbord och mus, som du då köper till separat, och till exempel surfa med en förinstallerad webbläsare. Istället för att använda casting kan du även välja att lägga dina presentationsfiler i en molntjänst som OneDrive, Google Drive eller Dropbox. Via medföljande BenQ-appar på projektorn når du och kan direkt visa Office- och pdf-filer, utan att ens ha med din dator på mötet. Detta kan också vara smidigt om ni är flera personer som ska hålla separata presentationer vid samma möte, förklarar Daniel.

Videokonferenser och kortskjutande lins

När hybridmöten blir allt vanligare, då alla inte alltid är närvarande på kontoret, ger dig BenQs smarta projektorer även en app för videokonferensmöten. För alla som faktiskt är på plats – och inte minst i till exempel klassrum eller i andra utbildningssituationer – kan det vara bra att välja modellen EW800ST som har en så kallad kortskjutande lins. Denna gör att projektorn kan installeras nära väggen eller duken och ändå ge fullstor bild. Då skuggar presentatören inte bilden och får heller inte ljusstrålen i ögonen.

– Oavsett om du presenterar i ett mötesrum eller håller lektion i ett klassrum så är våra nya smarta projektorer verkligen lättare att använda än någonsin. Du kan själv välja om du vill presentera trådlöst genom skärmspegling eller visa upp filer direkt från molnet, samtidigt som du är trygg i att få fram ditt budskap med fantastisk bildkvalitet, säger Daniel innan vi avslutar intervjun i våra trånga hemmakontor och fortsätter längta efter att träffa människor i toppmoderna mötesrum.

Daniel Assarson

Nordic Sales Manager, BenQ

Se fler expertartiklar

Senast uppdaterad: 9 januari 2023

Taggar