Skriv ut med mindre miljöpåverkan

Att köpa refill i stället för nytillverkad tonerkassett eller bläckpatron till skrivaren kan verka billigt och bra för miljön. Men på lång sikt är det tvärtom.

En påfylld tonerkassett släpper ut 11 procent mer koldioxid än en nytillverkad. Det visar en livscykelanalys som Four Elements Consulting genomfört på uppdrag av HP. Attraktiva priser och produktnamn som ”miljöpatron” lockar konsumenten att välja fel.

– Konsumenten tror att den gör något bra för miljön samtidigt som den sparar pengar. Egentligen är det precis tvärtom, säger Ola Warren, affärsutvecklare på HP.

Refill är en risk

En tonerkassett består av finmekaniska delar som måste fungera perfekt och tonerpulver som behöver vara anpassat för skrivaren för att utskriften ska lyckas. I en bläckpatron kan hålet som sprutar ut bläck lätt täppas igen, då det är lika litet som tolftedelen av ett hårstrå. Med andra ord, ju mer sliten tonerkassetten eller bläckpatronen är, desto sämre utskrifter. När utskriften inte blir bra måste den göras om, det går åt mer papper och i slutändan blir priset per utskrift dyrare.

– Man tar en risk om man väljer en påfylld bläckpatron eller tonerkassett. Den kan kosta upp till halva priset mindre än en nyproducerad men kanske bara ge hälften så många bra utskrifter och därför bli ett dåligt val både för miljön och ekonomin.

Livscykeln som avgör

Miljöpåverkan är ytterligare en aspekt att ta in. Ola Warren menar att tonerkassetter och bläckpatroner inte automatiskt har mindre miljöpåverkan bara för att de återanvänts. Hela livscykeln måste tas in – från att den använda tonern eller patronen samlas in, skeppas till platsen för påfyllning, fylls med nytt bläck och skickas till försäljningslandet.

– Det som kallas miljöpatron har inte alltid lägre miljöpåverkan. Man måste räkna in hela livscykeln och jag tror inte konsumenter skulle välja dem om de kände till historien bakom.

HP satsar på miljö

HP erbjuder uteslutande sina kunder nytillverkade tonerkassetter och bläckpatroner. Aldrig påfyllda.

– Vi ser inte att vi kan säkerställa kundupplevelsen annars.

Företaget satsar också aktivt på miljö och sociala frågor. Sedan 25 år tillbaka erbjuder HP Planet Partners återvinningsprogram gratis återvinning av plasten i tonerkassetter och bläckpatroner. Och tillsammans med en hjälporganisation på Haiti stödjer HP lokal affärsverksamhet genom återvinning av flaskor, som används till nya toners och kassetter.

– Det är winwin, säger Ola Warren. Vi skapar arbetstillfällen i fattiga områden, återvinner jordens resurser och påverkar miljön globalt. Samtidigt!

Därför ska du välja nytillverkat till skrivaren

  1. Spara tid och pengar
  2. Kvalitet på varje utskrift
  3. Mindre miljöpåverkan i längden

Klicka här för att se HPs urval av toners hos Dustin.

19 september 2017

Guide: Välj rätt skrivare

Du vet att du behöver en skrivare – men vilken? Med den här guiden vill vi hjälpa dig att hitta rätt skrivare för dig eller din organisation.

9 april 2019

Vikten av att stötta användare att bli mer hållbara

När man talar om skrivare och hållbara lösningar är det lätt hänt att fokus hamnar på själva skrivaren. För Xerox handlar det minst lika mycket om att utbilda och stötta användaren att bli mer hållbar.

26 mars 2019

En filosofi genomsyrad av respekt för vår planet

Kyocera grundades 1959. I sann japansk anda har företaget en uttalad filosofi, ”respect the divine and love people”. Men filosofin är inte bara ett dammigt motto, utan är något man hela tiden eftersträvar att leva upp till.

26 mars 2019

Från skrivare till digital dokumenthantering

När utskrifterna minskar gäller det för ett företag som säljer skrivare att vara lyhörda för sina kunders behov. För Canon innebär det att erbjuda kompletta system för digital dokumenthantering, snarare än att sälja enskilda skrivare.

26 mars 2019

Rustade för kampanj

Med två nya skrivare per varuhus kan Rusta nu själva skriva ut skyltar i storformat. På detta spar företaget omkring 20 procent på skrivare, bläck och hantering.

2 juni 2016

Enkelt och effektivt

Centric ville förenkla IT-inköp och printtjänster och valde Dustin som samarbetspartner. De beräknar att de årligen har sparat mellan 100 och 200 timmar på den nya lösningen.

30 maj 2016