Säkerhet är en konkurrensfaktor

Med rötter i SAAB är Combitech välkänt i både Sverige och Finland. I Norge heter företaget Watchcom. Men i Danmark var Combitech nästan helt okänt tills för ett drygt år sedan. Det ska Lone Flohr ändra på genom att fokusera på IT-säkerhet för högrisksegmentet.

Klockan är 10.30, men vårt möte är redan dagens andra för Lone Flohr. Det är hennes första arbetsdag efter semestern, batterierna är fulladdade och hon är redo att möta nya utmaningar. Och utmaningar finns det gott om när det gäller IT-säkerhet. Att det är ett område som just nu är hetare än någonsin beror förstås på den snabba digitaliseringen av allt fler verksamheter.

– Varje gång man implementerar en ny digital lösning öppnar man för nya hot. Mitt mantra är att IT-säkerhet bör byggas in redan från början. Det blir både lättare och billigare, och dessutom ofta långt effektivare än om man ska säkra systemen i efterhand, säger hon.

När Combitech, som redan finns i Sverige, Finland och Norge, beslutade sig för att växa i Norden utsågs Lone Flohr till vd för Combitech Danmark. Lone har, förutom erfarenhet av försäljning och ledningsarbete, en stor passion för IT-säkerhet.

IT-säkerhet som tjänst växande trend

Hotbilden förändras konstant, och det kan vara svårt att hänga med i utvecklingen, menar hon:

– Många tror att de måste skydda sig mot alla tänkbara hot, och har därför svårt att få en överblick och göra prioriteringar. Ofta löper rykten om nya hot som en löpeld genom företagsvärlden, och många drabbas av panik och investerar i antivirusprogram, brandväggar och liknande som de inte behöver. Mycket få skärskådar de verkliga riskerna och ställer dem i relation till de investeringar som man tänker genomföra.

Combitechs specialitet är riskanalys.

– Rätt kunskap om värden och risker gör det enklare att prioritera säkerhetsinsatsen. Inom branscher som finans och samhällskritisk infrastruktur återfinns företag i högriskzonen, som måste ligga på en extremt hög säkerhetsnivå. Det är inte nödvändigt för alla företag. Hos Combitech arbetar vi framför allt med högrisksegmentet och där kan säkerheten aldrig bli för hög.

Att köpa IT-säkerhet som tjänst – as a service – är en växande trend som ger möjlighet att bibehålla hög säkerhet 24/7 till en rimlig kostnad. I de segment som Combitech fokuserar på går trenden dock åt motsatt håll, och allt fler företag väljer att själva hantera säkerhetslösningarna.

Säkerhet som konkurrensfaktor

Oavsett vilken väg företaget väljer är en investering i IT-säkerhet aldrig bortkastad. Genom arbetet med IT-säkerhet tvingas företaget dokumentera sina rutiner, vilket till exempel gör det enklare för nya medarbetare att snabbt lära sig företagets rutiner och processer. Gentemot externa intressenter är IT-säkerhet dessutom en konkurrensfaktor i paritet med miljömärkning och andra hållbarhetscertifieringar.

– I Norden ligger vi långt fram när gäller digitalisering. Trots det måste vi hela tiden följa med i de nya digitala möjligheterna för att inte bli omsprungna av konkurrenterna. Mitt råd är därför att alla företag bör sätta digital transformation högt upp på agendan. Det handlar inte främst om teknik utan om organisationens förändringsberedskap, säger Lone.

Extra uppmärksam på nya sårbarheter

Och förändringsberedskap handlar förstås också om vaksamhet inför nya hot.

– Den snabba tekniska utvecklingen är i sig ett hot mot IT-säkerheten. Företagen har stort fokus på digitalisering och nya affärsmöjligheter. Och det är förståeligt och positivt att man som företagsledare fokuserar på affärsutveckling och måluppfyllelse. Men i takt med att IT-systemen blir allt mer komplexa, så uppstår nya sårbarheter som man bör vara extra uppmärksam på.

Att det är viktigt att följa med och vara uppdaterad har Lone märkt för egen del. Hon blev tidigare headhuntad till ett arbete i IT-branschen, eftersom man ville rekrytera en person utifrån. Och även om det kan vara en fördel och styrka att se saker och ting utifrån, så fick Lone lust att lära sig mer om IT och teknik för att kunna delta i samtal som handlade om teknik.

– För en ledare är det viktigt att ha gott om bra idéer, men du vinner bara medarbetarnas respekt om du även behärskar de tekniska frågorna. Själv blev jag snabbt fascinerad av IT-branschen och hittade min passion inom just IT-säkerhet. Det har varit en fantastisk resa att få vara med om.

Viktigt våga göra fel

Både som chef och medarbetare tycker Lone det är viktigt att våga göra fel – men också att man lär sig av sina misstag.

– I Combitech har vi ett ”erfarenhetskonto” där vi sätter upp allt som beror på våra felaktiga beslut. På det sättet säkerställer vi att vi kommer ihåg vad vi lärt till nästa gång vi står i samma situation. Jag tycker det är viktigt att motivera medarbetarna och att verkligen få med dem på resan. Så jag värdesätter verkligen att de säger till när de har något på hjärtat. Det är det som gör att vi ligger i framkant.

Lone sätter ribban högt och gillar att lyckas. Att se medarbetarna lyckas och utvecklas, varje dag, är lika viktigt för henne.

– Det är det som driver mig och gör att jag älskar mitt jobb, avslutar Lone.

Tre trender 2019

  1. Företagens infrastruktur blir mer och mer komplex, och allt behöver inte nödvändigtvis skyddas lika mycket. Det är viktigt att implementera en effektiv IT-riskstyrningsprocess för att kunna prioritera rätt.
  2. Vi ska göra det så svårt som möjligt för de kriminella att få åtkomst till våra system. Men eftersom vi vet att de kan få åtkomst om de verkligen vill, så handlar det i än högre grad om att kunna upptäcka obehöriga intrång så snabbt som möjligt, och att reagera på det.
  3. När ett företag angrips i en cyberattack är varje minut dyrbar för att begränsa skadan. Det är därför viktigt att organisationen har en plan och har tränat på hur man ska agera.

Namn: Lone Flohr.
Ålder: 47 år.
Familj: Man och två barn, Nicolai, 20, och Louise, 18.
Bor: Greve.
Gör: CEO Combitech Danmark.
Mitt bästa tips som ledare: Det är viktigt att vi vågar lära oss av våra misstag. Det innebär att vi måste våga göra fel, både som människor och som organisation. Vi måste också ha en strukturerad process för hur vi kontinuerligt ska lära oss och utveckla oss för att säkerställa förbättringar.

"Mitt råd är att alla företag bör sätta digital transformation högt upp på agendan."

Liknande läsning:

Så får du alla att jobba mot samma mål
Bli en bättre chef – 5 trender inom ledarskap

alexandra furst

Text: Synne Nies Eriksen
Foto: Nils Holm Christensen

13 januari 2020

Så kan snabba SSD-diskar höja produktiviteten i din verksamhet

Tar det lång tid att starta upp datorn eller att föra över filer till din backup-disk? Med den nya NVMe-tekniken kan du räkna med ännu snabbare dataöverföring, kortare väntetider och högre produktivitet.

Tips och tricks för att få ut mer av Microsoft Teams

Fler och fler får upp ögonen för hur Microsoft Teams kan användas för att kommunicera både internt och externt, men långt ifrån alla vet hur de ska få ut det mesta av programmet. Vi ger dig tipsen som kommer att göra din Teamsupplevelse bättre.

TIPS: Vett och etikett för videomötet

Videosamtal sparar både tid och miljöresurser. Men de medför också vissa utmaningar. Här är expertens bästa tips för ett smidigt digitalt sammanträde.

Allt du behöver i ett paket

Contour Travel Kit kombinerar några av Contour Designs populäraste produkter. Tanken är att du ska kunna bära med dig dem och sätta upp en ergonomisk arbetsplats var du än är.

Så skapar du ett ergonomiskt kontor hemma

Våra ursäkter är slut, men våra dåliga vanor finns kvar. Det är dags att jobba mer ergonomiskt hemifrån.

Är du redo för framtidens medarbetare?

Vi rusar in i en ny era av att jobba hemifrån. Då är det på sin plats att ta död på myten om att inte blanda privatliv med arbetsliv.