Så väljer du rätt skärm för uppgiften

Skärmen är avgörande för hur vi trivs framför datorn. På senare år har det kommit flera nyheter som gör skärmjobbandet både roligare och bekvämare.

Det första du ska tänka på när du står i begrepp att köpa nya skärmar till dig själv eller företaget är hur den kommer att användas. Det är avgörande för vilken typ av skärm du ska ha. Björn Rönnlund som är Nordic Product Manager på Dustin delar in skärmar i tre olika segment: allroundskärmar, gaming-skärmar och skärmar för grafisk design.

De grafiska skärmarna går att kalibrera för att få exakt färgåtergivning så att det du ser på skärmen motsvarar det tryckta resultatet. För spelskärmar är det viktigaste att de har hög uppdateringsfrekvens, och allroundskärmarna är grovt räknat övriga skärmar som inte faller i någon av de andra kategorierna.

– Jag vill passa på att nämna installationsskärmarna också; skärmar som är avsedda för konferensrum och offentliga miljöer. Alltför ofta snålar man och köper en vanlig tv istället, men de är inte anpassade för den här typen av användningsområde. Installationsskärmar tål att vara på mycket längre utan att ta skada, de är stadigare byggda och de startar när de får signal så att du slipper leta fjärrkontroller, säger Björn Rönnlund.

Många nyheter på skärmfronten

Om du inte har köpt skärm på ett tag kommer du att upptäcka att det har hänt en hel del på marknaden bara under de senaste åren. När dator- och mobiltelefontillverkarna mest förfinar befintlig teknik har skärmarna fått flera nya funktioner, standarder och utföranden att ta ställning till.

– På senare tid har vi fått usb-c, 4K, 5K och till och med 6K-upplösning, böjda skärmar och ultra wide-skärmar för att nämna några nyheter, säger Björn Rönnlund.

Särskilt usb-c är något som han lyfter fram om du vill ha en framtidssäker skärm, och som dessutom är väldigt praktiskt i det dagliga arbetet:

– Det gör det mycket enklare än tidigare att koppla ihop din dator med både skärm och kringutrustning. Man slipper dockor och olika kablar och ansluter endast en usb-c-kabel mellan dator och skärm och får bild, ljud, ström och även dataöverföring om du har externa tillbehör som hårddiskar, tangentbord och mus inkopplade i skärmen, säger Björn Rönnlund.

Du som inte vill haka på usb-c-tåget riktigt än, och/eller inte har en dator med usb-c-ingång, har ett antal andra anslutningsstandarder att ta ställning till. För bästa bildkvalitet, högsta uppdateringsfrekvens och överlag bäst framtidssäkerhet bör du välja en skärm med Displayport. Näst bäst är HDMI, medan gamla standarder som DVI och VGA definitivt hör hemma på muséum.

En bred skärm istället för två mindre

En trend har länge varit att ha två skärmar bredvid varandra för att kunna utöka skrivbordet och jobba med flera fönster öppna samtidigt. Nu finns segmentet som kallas ”ultra wide”, vilket är skärmar med ett bredare bildförhållande än klassisk 16:9 (widescreen).

– Istället för att köpa två 24 tumsskärmar och få två kanter mellan skärmarna tycker jag att man ska välja en 34 tums ultra wide-skärm som ger motsvarande bildyta, men utan kanterna, säger Björn Rönnlund.

Böjda skärmar, eller ”curved” som de kallas på engelska, slog aldrig igenom på tv-sidan, men i ultra wide-segmentet har egenskapen en given nytta, tycker Björn Rönnlund:

– Eftersom du sitter mycket närmare en skärm än en tv får du en omslutande känsla med en böjd skärm. Dessutom blir betraktningsvinkeln bättre, säger han.

Han jobbar själv dagligdags med en 49 tums ultra wide-skärm och vill inte byta till en mindre.

– 49 tum kändes överflödigt till en början men när man vant sig så är det fantastiskt och jag skulle inte vilja gå tillbaka. Men 34 tum är också ett mycket praktiskt format tycker jag, med bra arbetsyta för de som har flera fönster och program igång samtidigt.

För de som inte har budget, eller skrivbordsplats, att investera i en stor ultra wide-skärm, är steget från full HD-upplösning (1920x1080) till QHD (2560x1440), ett stort lyft för de flesta. Du kan jobba med flera fönster utan att det känns lika trångt, och du som jobbar i Excel kommer att kunna se fler celler. För att nyttja upplösningen maximalt rekommenderar Björn Rönnlund att välja en QHD-skärm på 27 tum eller större.

Läs mer: Så utrustar du en modern arbetsplats

16 mars 2020

Så kan snabba SSD-diskar höja produktiviteten i din verksamhet

Tar det lång tid att starta upp datorn eller att föra över filer till din backup-disk? Med den nya NVMe-tekniken kan du räkna med ännu snabbare dataöverföring, kortare väntetider och högre produktivitet.

Tips och tricks för att få ut mer av Microsoft Teams

Fler och fler får upp ögonen för hur Microsoft Teams kan användas för att kommunicera både internt och externt, men långt ifrån alla vet hur de ska få ut det mesta av programmet. Vi ger dig tipsen som kommer att göra din Teamsupplevelse bättre.

TIPS: Vett och etikett för videomötet

Videosamtal sparar både tid och miljöresurser. Men de medför också vissa utmaningar. Här är expertens bästa tips för ett smidigt digitalt sammanträde.

Allt du behöver i ett paket

Contour Travel Kit kombinerar några av Contour Designs populäraste produkter. Tanken är att du ska kunna bära med dig dem och sätta upp en ergonomisk arbetsplats var du än är.

Så skapar du ett ergonomiskt kontor hemma

Våra ursäkter är slut, men våra dåliga vanor finns kvar. Det är dags att jobba mer ergonomiskt hemifrån.

Är du redo för framtidens medarbetare?

Vi rusar in i en ny era av att jobba hemifrån. Då är det på sin plats att ta död på myten om att inte blanda privatliv med arbetsliv.