Så kan snabba SSD-diskar höja produktiviteten i din verksamhet

Tar det lång tid att starta upp datorn eller att föra över filer till din backup-disk? I många fall kan ett byte från en traditionell hårddisk till en SSD-disk hjälpa. Med den nya NVMe-tekniken kan du räkna med ännu snabbare dataöverföring, kortare väntetider och högre produktivitet.

Om du har köpt en bärbar dator de senaste åren är sannolikheten stor att det sitter en SSD-disk i den. De snabba, stöttåliga och små SSD-diskarna har inte bara möjliggjort mindre och lättare datorer utan också en betydlig prestandaförbättring gentemot mekaniska hårddiskar.

- Genom att sätta in en SSD med mindre lagringskapacitet har man kunnat bygga betydligt snabbare maskiner till samma kostnad som tidigare. Detta har delvis varit möjligt för att vi sparar allt mindre på våra datorer och mer i molnet, säger Darragh O’Toole, Senior Product Marketing Manager, Western Digital.

De SSD-diskar som sitter i många datorer har en läs- och skrivhastighet runt 500 megabyte i sekunden vilket är fem gånger snabbare än en traditionell hårddisk. Vad många inte vet är att det är skillnad på olika SSD-diskar och att de senaste diskarna är betydligt snabbare än så.

- De tidiga SSD-diskarna har suttit på hårddiskens plats, med samma form och samma gränssnitt, det vill säga SATA. Det innebär att man inte har kunnat ta tillvara på många av fördelarna med flashbaserat minne. Nu har man istället gått över till NVMe, som är ett standardiserat gränssnitt för flashbaserad lagring. Det gör att lagringsminnet kan tala med processorn på ett mycket mer effektivt sätt och i teorin ge en läs- och skrivhastighet på 4000 megabyte i sekunden, säger Darragh.

Den mest prisvärda uppdateringen du kan göra

Även om de snabba NVMe-diskarna har funnits på marknaden en tid är det först det senaste året som de har börjat nå konsumentvänliga priser. Western Digital har tidigare haft sin high-end-modell WD Black SN750, inriktad till datorspelare, men med nya WD Blue SN550 har de också en prisvärd modell som lämpar sig för mindre företag och konsumenter.

Nu när många arbetar hemifrån är det många som plockar fram sin bärbara dator med några år på nacken. Ofta räcker det med att starta upp den för att inse hur lång tid allting tar.

- Oavsett om datorn har stöd för NVMe eller inte är ett byte till SSD den mest prisvärda och effektiva uppgraderingen du kan göra, inte minst om du har ett företag med många datorer som du annars hade behövt byta ut. Att starta upp datorn går från tre minuter till tio sekunder, du kan jobba effektivare i dina program, datorn blir mer stöttålig och batteritiden bättre.

Även om SSD-disken är det självklara valet för den bärbara datorn är traditionella hårddiskar fortfarande ett bra alternativ när vi behöver mycket lagringskapacitet. För den stationära datorn kan det bästa alternativet vara att kombinera flera olika disktyper.

- Om du har plats i datorn kan du ha en snabb NVMe-SSD till operativsystemet, en prisvärd SATA-SSD för till filer du arbetar med och en stor hårddisk för lagring.

Snabbare säkerhetskopior med portabel SDD

NVMe-tekniken har också letat dig in i externa diskar och när de kombineras med den senaste generationens usb-c-port innebär det betydligt högre läs- och skrivhastigheter.

- Eftersom många bärbara datorer har begränsat utrymme har den portabla SSD-disken fått en allt viktigare roll. För fotografer, designers eller andra som arbetar med stora filer är det en nödvändighet och när du arbetar direkt från disken eller flyttar filer är det viktigt att den är snabb.

Ett annat viktigt användningsområde är säkerhetskopior.

- Många som börjar arbeta hemifrån tänker inte på att de är frikopplade från kontorets IT-system och att de själva behöver säkerhetskopiera sitt arbete. SDD-disken är idealisk just för att det går så fort att föra över filer, avslutar Darragh.

25 maj 2020

Webinar: Smart samarbete och kraftfulla funktioner i Teams

Lär dig mer om hur du förenklar planering, underlättar distansarbete och effektiviserar digitala möten.

Webinar: Hur kan Teams skapa värde för din verksamhet?

I det här första webinaret om Teams går vi igenom de grundläggande funktionerna och förklarar hur Teams kan skapa värde för din verksamhet.

5 verktyg för videokonferensen

Det finns en ocean av verktyg för videokonferenser. Vi listar fem av de mest populära och går igenom deras viktigaste funktioner.

Jobbet är något vi gör, inte en plats vi går till

Det lönar sig att uppgradera till ett modernt operativsystem och ny laptop. Med Windows 10 Pro blir arbetet säkrare, enklare och mer effektivt. Dessutom gynnar det ett mobilt och flexibelt arbetssätt för medarbetarna.

Microsoft 365 Business Standard – en hel familj av smarta applikationer

Här berättar vi allt om hur ditt företag kan maximera produktiviteten och samarbetet med hjälp av Microsoft 365 Business Standard.

Fem skäl att välja Windows 10 Pro

Windows 10 Pro i kombination med en ny PC ger nya möjligheter för dig och ditt företag. Här är fem skäl att ta steget till ett modernt operativsystem och en ny dator.