Så fick Oslos elever nya datorer i tid

Bra planering och logistik är avgörande vid stora leveranser. För Dustin var det mycket som skulle stämma när Oslos skolor skulle ha tusentals nya datorer på plats inför skolstarten.

Alla skolorna hade datorerna på plats i god till innan skolstarten, helt utan problem.

Oslo kommun är en av Dustins största kunder i Norge och driver totalt 180 skolor, 15 stadsdelar och 47 avdelningar. Detta betyder att Dustin levererar datorer och IT-utrustning till omkring 100 000 användare, vilket innebär stora leveranser och mycket logistik.

– Det kräver mycket planering och god logistikhantering, bekräftar Lasse Pettersen, key account manager på Dustin.

Stor beställning med kort varsel

Förra våren fick Dustin in en beställning på över 5 000 datorer som skulle levereras till olika skolor runt om i hela Oslo. Samtliga behövde vara på plats i god tid innan skolstart. Att hantera en så pass stor beställning på kort tid är en utmaning.

När datorerna kommer in till distributören ska de packas om och göras färdiga, och några ska stöldmärkas. Av hållbarhetsskäl ska datorerna packas tillsammans, så att inte onödigt emballage levereras till skolan. Sedan ska leveransen synkroniseras så att alla skolor får sina datorer levererade i tid.

– Alla skolorna hade datorerna på plats i god till innan skolstarten, helt utan problem, försäkrar Lasse Pettersen.

Nöjda användare

Dustin har den rutin och erfarenhet som krävs för att hantera stora kunder, vilket gör att de är väl förberedda på att hantera stora beställningar. Oslo kommun gjorde beställningen i maj och leveransen skedde i augusti. Detta gav Dustin höga betyg i en användarundersökning som kommunen genomfört och som visade att Dustin generellt fick mellan 4 och 5 i poäng på en skala från 1–6.

Lasse Pettersen pekar ut de faktorer som är viktigast för att lyckas med en logistikutmaning av denna storlek: Planering och logistikhantering.

– Dustin har dessutom ett buffertlager så att vi snabbt kan leverera till kunden om det dyker upp brådskande beställningar.

Utöver den stora beställningen inför skolstarten levererar Dustin IT-utrustning till kommunens många förskolor, skolor, avdelningar och stadsdelar året om. Det betyder att Dustin kan leverera snabbt och säkert under hela året, även när det är leveranser med kort deadline.

Läs mer om vad Dustin kan göra inom offentlig sektor.

Så blev det möjligt

UTMANING

Leverera ett stort antal PC-datorer och utrustning till skolor i Oslo i god tid innan skolstart.

LÖSNING

Oslo kommun har ett ramavtal som kund hos Dustin, som levererar utrustning till skolor, stadsdelar och avdelningar.

EFFEKT

Bra planering och god logistikhantering gjorde att alla skolorna hade utrustningen på plats i god tid innan skolstart.

Oslo kommun

En av Norges största arbetsgivare. Oslo kommun har runt 180 skolor, 15 stadsdelar och 47 avdelningar.

Antal anställda: 50 881 (år 2017)

Läs också:
De vill sprida nätkärlek i skolorna
Pruta inte på fel saker – sju tips för inköp av skoldatorer
Björknässkolan flyttade sin klienthantering till molnet

14 mars 2019

Denna artikel taggas

Jobba smartare – 5 teknikprylar som lyfter arbetsdagen

Dator, mobil och rätt mjukvara är grundläggande krav för en fungerande arbetsdag. Men det finns massor av andra smarta tekniktillbehör som kan göra din dag roligare och mer effektiv.

20 mars 2019

Viktigt att ny teknik bidrar till att stärka lärandet

– Vi hjälper skolorna med att dra nytta av modern teknik så att de i sin tur kan stärka lärandet och göra eleverna redo för att verka i samhället. Det säger Christer Dahlström, Senior Solution Architect på Dustin, en av Nordens ledande IT-leverantörer.

19 mars 2019

Digital förskola skapar i 3D

För norska skol- och vårdkoncernen Norlandia var IT-utrustningen tidigare spretig och svår att underhålla. Skräddarsydd webbutik och standardiserad leverans från Dustin blev lösningen.

5 mars 2019

Björknässkolan flyttade sin klienthantering till molnet

Med över 1000 elever och lika många elevdatorer är verksamheten på Björknässkolan i Saltsjö-Boo helt och hållet beroende av att tekniken fungerar. För drygt ett år sedan tog skolan hjälp av Dustin för att flytta sin klienthantering till molnet.

26 februari 2019

Pruta inte på fel saker – sju tips för inköp av skoldatorer

Kommuner och skolor köper i allmänhet datorer med en begränsad budget, men för allsidig och fortlöpande användning. Dustins försäljningschef Matias Silvan tipsar inköpare om hur man väljer rätt slags dator.

25 februari 2019

Öka din effektivitet

Dina arbetsdagar rymmer säkerligen många timmars framför datorn, och då är det förstås ytterst viktigt att du kan ha en bra arbetsställning. En centrerad mus är ett tillbehör som gör arbetet vid datorn mindre krävande och mer effektivt.

18 december 2018