Inspiration

Så får du bra ljud under mötet

Ljud är den viktigaste faktorn när du har möte, vare sig digitalt eller fysiskt. Den här guiden hjälper dig att optimera ljudet under dina konferenser och möten.

Det är en sak när bilden hackar under videosamtalet, men om du inte hör vad de andra säger kan ni lika gärna lägga på. Ljudproblem är inte bara irriterande, de kan vara rent skadliga. Detta eftersom deltagarna måste anstränga sig mer för att höra vad som sägs, vilket ökar anspänningen och stressnivån.

Tre faktorer som påverkar ljudkvaliteten

Den viktigaste egenskapen för bra ljud är tydlighet. Ju tydligare ljud, desto lättare blir det att uppfatta vad som sägs. Det är framförallt tre faktorer som påverkar ljudkvaliteten:

1. Ljud in

Ljudet från den som talar måste fångas upp på ett så bra sätt som möjligt. Valet av mikrofon, avståndet mellan mikrofonen och talaren, samt störande bakgrundsljud är några av de viktigaste faktorerna. Mikrofonen på datorn är oftast utformad för att ta in allt omgivande ljud, vilket innebär oönskat bakgrundsljud.

2. Ljud ut

Högtalarna ska vara dimensionerade för rummet ni sitter i. De bör vara riktade och fördelade på ett sätt som gör att alla tydligt hör vad som sägs. För de flesta större rum behövs flera högtalare, förslagsvis en i varje hörn eller smart placerade ”ljudlimpor” (soundbars).

Om rummet saknar bra högtalare, eller om det finns mycket störande bakgrundsljud, är det enklast att ta på sig ett par hörlurar. Med headset med inbyggd mikrofon kommer dessutom mikrofonen närmare munnen, vilket ökar ljudkvaliteten.

3. Nätverk och wi-fi

Videomöten kräver en bra uppkoppling. Otillräcklig bandbredd, för mycket trafik i nätet, paketförluster eller andra störningar i det trådlösa nätet kan snabbt påverka ljudkvaliteten.

Det tar sig uttryck i exempelvis fördröjningar, försämrad ljudkvalitet, ljud som försvinner eller förvrängt ljud.

Sitter du hemma kan du be övriga familjen att pausa alla 4k-strömmar och onlinespel tills mötet är slut. Om du sitter på ett kafé, en flygplats eller någon annanstans där det finns offentligt wifi: använd inte det. Använd telefonens uppkoppling istället för att slippa konkurrera om bandbredden.

Så får du bra ljud

Se mikrofonen

Ha alltid fri sikt till mikrofonen som fångar upp ditt tal. Pratar du in i datorns mikrofon är det lätt ordnat, men om det finns externa mikrofoner på bordet ska du inte ställa datorn eller något annat i vägen som skymmer ljudet. Ställ heller inte datorn så nära en mikrofon att datorns fläktljud stör samtalet.

Minimera bakgrundsljud

Det här är förhoppningsvis en självklarhet för de flesta, men för att inte förorena mötet med störande biljud bör alla deltagare välja en plats med minimalt bakgrundsljud. Om du måste vara i en bullrig miljö kan du minimera de störande ljuden genom att tysta din mikrofon när du inte pratar.

office meeting

Jämställt ljud

Se till att alla sitter lika nära mikrofonerna. Om personerna i rummet sitter olika långt ifrån mikrofonen/mikrofonerna så kommer de som sitter närmast att höras bäst, vilket gör att deras förslag, insikter och åsikter lättare får gehör och genomslag. Om det inte går att fördela detta jämnt, kan de som sitter långt ifrån en mikrofon ringa in till mötet från sin dator eller telefon och använda headset eller den inbyggda mikrofonen istället.

Behandla rummet (väl)

En stor del av god ljudkvalitet handlar om reflektioner (ekon). I ett kalt rum utan akustisk behandling studsar ljudet runt och skapar störande efterklanger. Gardiner, mattor, tyger, mjuka möbler och dedikerad utrustning för akustisk behandling ”fångar upp” ljudet och hindrar det från att studsa vidare. Samtidigt vill du heller inte sitta i ett ”dött” rum helt utan efterklang. Det uppfattas av många som onaturligt och rentav klaustrofobiskt.

Lär känna tekniken

Modern hårdvara och mjukvara har mängder av smarta funktioner. De kan kompensera för allt från rum med mycket reflektioner och bakgrundsljud, till att du sitter för långt ifrån eller för nära mikrofoner och högtalare. Men för att få ut maximal ljudkvalitet ur just din utrustning är det viktigt att du känner till vilka hjälpmedel som finns.

Ljudprodukter för konferensrummet

Text: Johan Wallén

Senast uppdaterad: 6 september 2022

Taggar