Rusta dig för effektiva distansmöten

Suddig bild och stökigt bakgrundsljud kan förstöra det bästa av möten. Som tur är finns det bra och prisvärd utrustning som på ett enkelt sätt förvandlar ditt skrivbord hemma, eller för den delen ditt stammishak, till en effektiv digital arbetsplats.

När pandemin slog till i våras tvingades många av oss att jobba hemifrån från en dag till en annan. Samtidigt förväntas vi vara produktiva och samarbeta som vanligt. Utvecklingen har medfört att molntjänster och samarbetsplattformar som Microsoft Teams, Google Meet och Zoom har tagit fart på riktigt. Christoffer Gruvell, KAM på Logitech, har märkt att allt fler efterfrågar professionella videokameror i takt med att videomöten ökar med hundratals procent.

- Nu när många har arbetat på distans ett tag märker de vikten av bra utrustning - och vad det faktiskt tillför i form av effektiva möten, säger han.

Slå på kameran

Möjligheten att se den man pratar med ger mötet en annan dimension, enligt Christoffer Gruvell.

- Du ser reaktioner och kan läsa av kroppsspråk. Är ni flera som träffas digitalt blir alla mer delaktiga och ingen sitter och scrollar i mobilen.

Vad skiljer då en extern kamera från den inbyggda kameran i datorn?

- Med en professionell kamera som du fäster på datorskärmen får du högupplöst bild och bra ljus oavsett om du sitter i motljus eller inte har de bästa förutsättningarna. Du kan även välja olika bakgrunder eller sudda bakgrunden när du vill det, plus att kameran sitter i ögonhöjd så att du får en mer smickrande vinkel. Dessutom kan du spela in mötet eller filma olika typer av instruktioner.

Välj rätt headset

Det är inte bara videon som ska vara professionell, även ljudet är en viktig komponent. Vi har väl alla varit med om att störas av trafikbuller, skrikande barn eller högtalare i bakgrunden? Ett professionellt headset tar enbart upp talet och inte oönskat bakgrundsljud. På samma sätt stänger det ute ljud med active noise cancelling-funktion om du vill ha lugnt och ro.

- Förutom ljudkvalitén är en stor skillnad mellan professionella och konsument-headset hur kompatibel mikrofonen är med de vanligaste videoplattformarna. Vi har till exempel ett headset som är Microsoft Teams-certifierat. Det kopplar upp automatiskt till Teams och har en Teamsknapp som bland annat används för att starta möten, tipsar Christoffer Gruvell.

Ergonomiska produkter i datorväskan

Christoffer betonar också vikten av att arbeta ergonomiskt oavsett om du är på kontoret, hemma eller på resande fot. Att röra på sig ibland, inte sitta med datorn i knät och framför allt använda ett tangentbord och en mus till din bärbara dator.

- Vår nya mus MX Anywhere 3 är perfekt att ta med i datorväskan och fungerar på alla underlag även utan musmatta. Sedan kan jag tipsa om Logitechs ergonomiska tangentbord med en böjd, delad tangentram som förbättrar skrivställningen. Oavsett vad som passar dig är det viktigt att inte arbeta enbart med en laptop, fastslår han.

Slipp sladdar i konferensrummet

Många företag passar även på att uppgradera kontorets videokonferensrum när lokalerna temporärt står tomma. Även här finns mycket att vinna på att alla medarbetare förstår och enkelt kan använda sig av tekniken.

- Man ska inte behöva ha sladdar, adaptrar och fjärrkontroller som inte passar till den utrustning man har. Därför har vi skapat Logitech TAP, en superenkel lösning med bara en touch-panel på bordet. Du bokar mötet i din vanliga kalender, bestämmer rum och när du kliver in i rummet ser du ditt möte högst upp på skärmen. TAP är förkonfigurerad med programvara från Google, Microsoft eller Zoom, vilken plattform du än föredrar. Med ett knapptryck är du igång, säger Christoffer Gruvell.

28 oktober 2020

Så väljer du rätt skoldator

Processor, operativsystem och batteritid. Det är många aspekter att ta hänsyn till i valet av skoldatorer. Dustins skolexpert Christer Dahlström tipsar om hur du väl-jer rätt enhet för din verksamhet.

Allt fler förälskar sig i Ultra Wide

Med en Ultra Wide-skärm får du funktionaliteten av två skärmar i en. Möjligheten att kunna variera från en stor arbetsyta till flera olika fönster, helt utan skarv, gör den optimal för många typer av arbetsuppgifter.

Maximal kreativitet på mötet

Säg farväl till torra whiteboard-pennor och foton av mötesanteckningar på mobilen. Fredrik Degerblom, produktspecialist inom professionella skärmar på Samsung, berättar hur en digital whiteboard kan lyfta dina jobbmöten.

Har du strömskyddat din elektronik?

Strömavbrott och spänningsvariationer kanske inte inträffar varje dag men sker trots allt med jämna mellanrum. Med en ordentlig UPS har du det strömskydd du behöver.

Den mobila arbetaren

Arbetet är inte längre en plats dit du går, det är något du gör. Och när många kan utföra sitt arbete var som helst och när som helst, ökar kraven på arbetsverktygen. Däribland headsetet.

Undvik fallgroparna med digitala möten

När fler jobbar hemifrån kan ditt företag få effektivare möten på köpet. Men de kräver också mer planering.