Ont om tid, gott om skärmar? Pröva mikrolärande

65 procent av barnen som går i lågstadiet i dag kommer som vuxna att jobba i yrken som inte ens existerar än. På en arbetsmarknad i snabb förändring är det förmågan att gång på gång lära nytt som gör dig framgångsrik. Vi tipsar om hur mikrolärande kan hjälpa dig och dina kollegor på vägen.

Ny teknik ger inte bara upphov till nya affärsidéer, den påverkar också vår arbetsvardag. Enligt rapporten The Future of Jobs från World Economic Forum kommer visserligen antalet arbetstillfällen att växa i många sektorer de kommande åren, men ny teknik kommer att förändra vad jobbet kräver. Något som i sin tur ställer höga krav på kompetensutveckling, både hos individer och företag.

Samtidigt ger tekniken möjligheter även här och de senaste åren har så kallat mikrolärande ökat explosionsartat i popularitet.

Mikrolärande är en pedagogisk modell där du tar din kurs och delar upp den i mycket korta moment som kursdeltagaren kan göra i sin mobil (eller på sin dator) varhelst hen vill, närhelst hen har fem minuter över. Tänk tutorials på Youtube där man på fem minuter kan lära sig att göra en avancerad fläta, baka en kaka eller byta däck på bilen, men översätt det till lärande inom jobbet istället.

– 2018 skulle jag säga att mikrolärande var den absolut största trenden inom vår bransch, säger Benjamin Palmqvist, säljchef på e-learningföretaget Tictac.

Lärande oavsett när, var och vem

– Särskilt i stora, geografiskt utspridda organisationer kan det vara svårt att planera in fysiska utbildningstillfällen där alla kan delta, men med mikrolärande kan du portionera ut lärandet till alla oavsett var de är och oavsett när de har tid.

Dessutom kräver mikrolärandet inte att den anställde avsätter någon tid i kalendern eftersom kursen är tillgänglig i en mikropaus direkt i mobilen.

– Eftersom man tar del av kunskapen i sitt vardagliga liv och implementerar kunskapen parallellt med sina vardagliga arbetsuppgifter får man fördelar som inte är möjliga med någon annan utbildningsform, säger Benjamin Palmqvist.

Precis som allt annat passar mikrolärande olika bra till olika saker. Ska du lära dig enkla, avgränsade arbetsuppgifter eller komplettera redan existerande kunskap kan det fungera utmärkt, ska du däremot lära dig mer komplicerade saker eller ge dig in i ett helt nytt kunskapsfält kan mikrolärandet leda till snuttifiering och svårighet att få överblick.

Förbereder inför fysiska möten

Dessutom menar Benjamin Palmqvist att det finns områden där mikrolärande aldrig kan slå det fysiska mötet människor emellan.

– Vissa funktioner kräver att vi träffas och interagerar med varandra. Däremot kan du via mikrolärande ge förkunskaper så att alla deltagare är bättre förberedda vid det fysiska mötet, och efteråt kan du förstärka det du lärt dig via mikrolärande. På så sätt skapar du förutsättningar för att alltid utvecklas på jobbet.

Fem steg till lyckat mikrolärande

1. Fundera igenom vilka som ska gå kursen, vilka förkunskaper de har och vad du vill att de ska lära sig. Passar det för mikrolärande, eller bör du använda annan pedagogik?

2. Om mikrolärande passar, fundera då på om alla dina anställda har samma förkunskaper och därmed kan gå samma kurs eller om du behöver anpassa kursens innehåll eller struktur till olika grupper.

3. Ofta används mikrolärande när företaget ska gå igenom en förändring eller vill få alla att dra åt samma håll. Då får du mest effekt om alla i en grupp går kursen samtidigt, och du kan också förstärka kursen med till exempel mikrobudskap på planscher i fikarummet.

4. Kör inte för många mikroutbildningar parallellt för då blir det lätt rörigt och pedagogiken tappar sin funktion.

5. När kursen är klar, glöm inte att utvärdera. Som med all annan utbildning måste du undersöka om det fungerade som du hoppades, och sen måste du våga göra förändringar för att nå dit du vill.

Läs också:
Framtiden kräver företagskulturer där kreativiteten flödar
The Future of Jobs Report 2018

27 augusti 2019

Säkerhet i offentlig sektor

Arbetet med säkerhetsfrågor i offentlig sektor har under senaste år genomgått en positiv utveckling. Säkerhetsperspektivet ges ett större utrymme i samband med strategiska IT-projekt och vid implementeringar av ny teknik, samtidigt som kommunikation och stöd till samhälle och näringsliv både förtydligats och vidgats.

Säkerhet och molntjänster

Säkerhet målas ofta upp som ett av de största hindren för tillväxten av molntjänster och även generellt vad gäller extern IT-drift. Radars data visar dock att det inte är säkerheten som är problemet, det är IT-organisationens mognad är avgörande.

Säkerhet i en våg av digitalisering

IT behöver definiera, förankra och säkerställa säkerhetsnivåer, både vad gäller infrastruktur och applikationer. Insatser som stärker lämpliga och nödvändiga beteendeförändringar hos alla IT-användare i verksamheten är viktigt.

Bli en digital vinnare

Hur växlar man över till Industri 4.0 på riktigt? Experten identifierar de digitala vinnarna och ger råd om hur nordiska företag kan vässa sin verksamhet för att nå toppskiktet.

Digital novis eller vinnare?

Med hjälp av tre frågor kan du ta tempen på var ditt företag ligger på den skalan och samtidigt få en känsla för vägen framåt.

7 tips: Så blir din organisation snabbare och mer anpassningsbar

I en värld där den tekniska utvecklingen går fortare för varje år ser vi traditionella affärsmodeller falla och nya uppstå. Världen blir snabbare och det måste du också bli. Här är sju tips att ha med dig på resan.