Nyheter, trender och kul vetande

Produkter, affärsmodeller, teknik och innovation. Här samlar vi de senaste nyheterna från IT-världen.

Vi behåller våra telefoner allt längre

Enligt en undersökning från Ting Mobile verkar det som att vi inte längre är intresserade av att ha den absolut senaste tekniken i fickan, utan är ganska nöjda med den telefon vi har. 55 procent planerar att behålla samma telefon i 3–5 år och 47 procent sa att de hade sin tidigare telefon i minst tre år. Bara 15 procent sa att de uppgraderade sin förra telefon innan dess tvåårsdag. 2016 uppgraderade genomsnittsamerikanen sin telefon var 2,38:e år, en siffra som sjönk till 2,59 år 2017.

Windows 7 närmar sig slutet

Den 14 januari 2020 slutar Microsoft skicka ut nya automatiska gratispatchar för operativsystemet Windows 7. Dock kommer kunder som har Windows 7 Enterprise och Professional att även i fortsättningen ha tillgång till säkerhetspatchar, men dessa är inte gratis utan ingår i programmet ESU, Extended Security Updates.

Resterande Windows 7-installationer kommer med stor sannolikhet att få uppdaterade malwaresignaturer till Microsoft Security Essentials, om historien ger någon fingervisning. När Windows XP fasades ut fortsatte Microsoft att skicka ut malwaresignaturer i 15 månader.

Sonos blir bärbar

Den stilbildande trådlösa högtalaren Sonos kommer nu i bärbar, och därmed helt trådlös, version. Sonos Move är en klassisk Sonos-högtalare med ett handtag på baksidan och stöd för antingen Bluetooth eller wifi. Du laddar den genom den medföljande laddstationen eller via usb-c.

Sonos

Norden smartast i världen

2019 Tech Trends Report rankar de 50 smartaste städerna just nu. Bedömningen utgår från bland annat gratis wifi, smarta lösningar för kollektivtrafiken, tillgång till 4G och 5G, en fungerande stadsutveckling, möjligheter till grön energi och cybersäkerhet. Norden är minst sagt väl representerat på listan, genom att lägga beslag på de nio (!) främsta placeringarna:

  1. Köpenhamn, Danmark
  2. Göteborg, Sverige
  3. Oslo, Norge
  4. Bergen, Norge
  5. Odense, Danmark
  6. Stockholm, Sverige
  7. Åbo, Finland
  8. Ålborg, Danmark
  9. Jyväskylä, Finland
  10. Strasbourg, Frankrike

Klarna ett steg närmare börsen

Svenska fintech-giganten Klarna närmar sig en börsnotering meddelar vd Sebastian Siemiatkowski i en intervju med Financial Times efter att det står klart att företaget tar in över fyra miljarder kronor för expansion i USA. I den senaste finansieringsrundan värderades Klarna till svindlande 53 miljarder kronor, vilket gör det till det största fintech-bolaget i Europa enligt dem själva.

Jobba utanför kontoret

Co-working, coffice, kontorshotell; när vi flyttar ut från kontoret behöver vi någonstans att sitta och jobba.

I Norden blir antalet co-workingställen allt fler och letar sig dessutom utanför storstäderna.

Ett axplock: 2020 öppnar B:26 i Västerås, i Odense finns Coworking Plus, i Bergen hittar vi Tower och i Lahti finns Dooroom.

jobba utanför kontoret

Ordlistan

ELI5 – Explain like I’m 5. Förklara för mig på ett enkelt sätt.

JSYK – Just so you know. Bara så du vet.

BTS – Behind the scenes. Bakom kulisserna på exempelvis en reklamfilmsinspelning.

SMH – Shaking my head. Skakar på huvudet, oftast på grund av ogillande.

Finsta – Fake Instagram. Ett ”hemligt” Instagram-konto där du delar det som du inte vill visa på ditt riktiga Instagram-konto. Vanligen använt av barn som inte vill dela allt med sina föräldrar.

WBW – Wayback Wednesday. När du vill lägga upp något på sociala medier som är äldre än det du skulle posta på Throwback Thursday och Flashback Friday (hashtags du använder när du vill posta retrobilder).

Visste du att ...

…man kan göra hörlurar av jäst, svamp och bakterier; det har den finska designbyrån Aivan visat. Korvaa är det första konceptet där tre olika typer av organiskt material används för att skapa hörlurarna. Någon kommersiell lansering är inte aktuell ännu, men Aivan ska vidareutveckla konceptet.

18 februari 2020

Det kommer aldrig att sluta finnas jobb

Hur ser framtidens jobb ut? Den frågan får Johannes Koponen på den finska tankesmedjan Demos Helsinki ofta.

Dra nytta av AI redan idag

Med modern AI-teknik kan både stora och små företag utnyttja sina resurser smartare, utöka sitt kunderbjudande och få ett försprång mot konkurrenterna. Och det bästa är att tekniken finns tillgänglig redan idag.

Börja jobba med AI i fyra steg

AI kan kännas abstrakt och svårt att greppa – men steget från buzzword till konkret nytta i din verksamhet är inte långt. Så här kan du starta ditt första AI-projekt.

3 galna forskningsprojekt som vidgar våra vyer

Innan vi flyttar till Mars måste vi atombomba planeten. Snart kanske vi kan twittra med enbart tankekraft. Redan nu kan forskare se genom väggar via våra trådlösa nätverk. Här är tre galna projekt som (kanske) visar vägen mot framtiden.

10 fakta om e-handel

Den nordiska e-handeln växer snabbast i världen, sydkoreanerna köper sina dagligvaror på nätet och mobilen har gått om datorn och plattan som favoritplattform när vi shoppar på nätet. E-handeln förändras ständigt, men vissa rekord står sig…

Strategier och hjälpmedel för elever med funktionsnedsättningar

Lär dig mer om vilka förhållningssätt och hjälpmedel som fungerar bra för elever med inlärningssvårigheter.