Norska Socius vill skaka om den digitala annonsmarknaden

Startupbolag börjar av naturen smått och utmanas snabbt när de växer och tvingas skala. För norska adtech-företaget Socius, som nyligen fick 1,2 miljoner från Google, var skalbarheten med i tänket redan från start.

Varje dag postas otroliga 80 miljoner foton på Instagram. Finns det något sätt för traditionella medier att dra nytta av den enorma mängden innehåll och samtidigt tjäna pengar?

Det var frågan som Daniel Butler och hans kompanjon försökte lösa när de startade Socius, en plattform som gör det lätt att fånga upp innehåll från olika sociala medier och samtidigt erbjuda annonsörer en miljö i attraktiva sammanhang.

Lite förenklat så erbjuds annonsören utrymme på en mediesajt där en redaktör väljer ut inlägg från utvalda influencers eller intressanta hashtaggar. Inläggen blandas upp med displayannonser från köpararen eller egna inlägg i sociala medier, och kringgår därmed såväl annonsblockeringar som besökarens försiktiga attityd mot traditionella annonser.

Formatet lämpar sig extra väl för kampanjer och tävlingar där annonsören önskar hög interaktion med kunderna och har använts framgångsrikt av exempelvis Lee Jeans.

I dag har de kontor i Oslo och New York men medarbetarna är fria att sitta var de vill i världen.

Vi vill inte fastna alltför mycket i processer utan vill hela tiden röra oss framåt, utveckla och trycka ut produkten på marknaden så fort som möjligt.

Foto: Socius

Berätta lite om hur er IT-lösning såg ut när ni startade för fem år sen.

– Vi var två som grundade företaget och började med två laptoppar. Vi har kört Google Suite från start och använder Slack för all internkommunikation. Vi använder bara mejl med våra kunder. Eftersom vi tidigt valde verktyg som är flexibla så har vi inte haft behov av att ändra på något utan har bara lagt på funktioner. Eftersom vi reser mycket utgår det mesta vi gör också från våra laptoppar. Enda undantaget är två stora skärmar som visar data på kontoret.

Vilka utmaningar har ni stött på allt eftersom ni växt?

– Vi vill inte fastna alltför mycket i processer utan vill hela tiden röra oss framåt, utveckla och trycka ut produkten på marknaden så fort som möjligt. Därför försöker vi välja verktyg som är beprövade och som låter oss skala utan att behöva byta leverantör. Det har varit utgångsläget hela tiden när vi valt hård- och mjukvaror. Ur ett mjukvaruperspektiv är det faktiskt lättare i dag än det någonsin varit.

Har du några tips till andra startupföretag som befinner sig i början?

– Det mest uppenbara är att välja ett coworking-kontor där man kan dela ekosystem och få tips om vilka lösningar som fungerar för ditt område.

Vad ser du som nästa stora utmaning vad gäller IT-lösning?

– En utmaning är att hitta duktigt folk och det har vi lyckats med genom att tillåta att man jobbar på distans. Man måste inte sitta i Oslo utan kan sitta var som helst i världen. Vi väljer mjukvaror som ska passa för det. För konferenssamtal har vi till exempel valt att använda en lösning som heter Appear.in. Det är superenkelt att använda.

Socius

Bakgrund: Startade 2013 av Daniel Butler och Frode Jensen
Företaget: Har sex anställda som sitter på ett coworking-kontor i Oslo, New York eller hemma.
Finansiering: Har backats av Axel Springer, 500 Startups och Google.
Har nyligen lanserat Socius Solo som ska gör det enklare för företag att köpa annonsplats.

Artikeln är även en del i vår tidning Solutions. Klicka här för att läsa tidningen i sin helhet.

11 januari 2019

Denna artikel taggas

Lär barn kodning och teknik med hjälp av tech toys

En av de starkast växande trenderna just nu är digitala leksaker som lär barn att koda och hur teknik fungerar. Dessa riktar sig även till allt yngre personer.

18 mars 2019

Aruba fixar nätverket i Ericsson Globe

Om det är någonstans man kan förvänta sig en stabil wifi-uppkoppling så borde det väl vara på Nordens största IT-mässa? När Dustin Expo arrangeras i Ericsson Globe är det Aruba som står för nätet så vi bad dem om deras bästa tips.

8 mars 2019

De vill sprida nätkärlek i skolorna

Med projektet Nätkärlek vill pedagogerna Carin Thörnqvist och Pelle Wijkström på Milstensskolan i Täby sprida kunskap om nätets möjligheter och förebygga kränkningar och hot. Nu vill de inspirera andra skolor att också sprida kärlek på nätet.

6 mars 2019

Digital innovation inom retail: Axel Johnsons perspektiv

Som direktör för affärsutveckling på Axel Johnson har Jacob Wall många insikter inom retail. Han var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail.

1 mars 2019

Disaster Recovery borde vara lika självklart som en försäkring

Allt eftersom vi blir mer digitala så ökar även kraven på att vår IT fungerar. Disaster recovery är vad som skyddar dig om olyckan skulle vara framme.

18 februari 2019

Tre tips för ett bättre konferensrum

Hur många gånger har du inte kommit in i ett konferensrum där tekniken strulat? Det behöver verkligen inte vara så, här är några tips på hur du ska tänka för att slippa det i ditt nästa konferensrum.

18 februari 2019