Norska Socius vill skaka om den digitala annonsmarknaden

Startupbolag börjar av naturen smått och utmanas snabbt när de växer och tvingas skala. För norska adtech-företaget Socius, som nyligen fick 1,2 miljoner från Google, var skalbarheten med i tänket redan från start.

Varje dag postas otroliga 80 miljoner foton på Instagram. Finns det något sätt för traditionella medier att dra nytta av den enorma mängden innehåll och samtidigt tjäna pengar?

Det var frågan som Daniel Butler och hans kompanjon försökte lösa när de startade Socius, en plattform som gör det lätt att fånga upp innehåll från olika sociala medier och samtidigt erbjuda annonsörer en miljö i attraktiva sammanhang.

Lite förenklat så erbjuds annonsören utrymme på en mediesajt där en redaktör väljer ut inlägg från utvalda influencers eller intressanta hashtaggar. Inläggen blandas upp med displayannonser från köpararen eller egna inlägg i sociala medier, och kringgår därmed såväl annonsblockeringar som besökarens försiktiga attityd mot traditionella annonser.

Formatet lämpar sig extra väl för kampanjer och tävlingar där annonsören önskar hög interaktion med kunderna och har använts framgångsrikt av exempelvis Lee Jeans.

I dag har de kontor i Oslo och New York men medarbetarna är fria att sitta var de vill i världen.

Vi vill inte fastna alltför mycket i processer utan vill hela tiden röra oss framåt, utveckla och trycka ut produkten på marknaden så fort som möjligt.

Foto: Socius

Berätta lite om hur er IT-lösning såg ut när ni startade för fem år sen.

– Vi var två som grundade företaget och började med två laptoppar. Vi har kört Google Suite från start och använder Slack för all internkommunikation. Vi använder bara mejl med våra kunder. Eftersom vi tidigt valde verktyg som är flexibla så har vi inte haft behov av att ändra på något utan har bara lagt på funktioner. Eftersom vi reser mycket utgår det mesta vi gör också från våra laptoppar. Enda undantaget är två stora skärmar som visar data på kontoret.

Vilka utmaningar har ni stött på allt eftersom ni växt?

– Vi vill inte fastna alltför mycket i processer utan vill hela tiden röra oss framåt, utveckla och trycka ut produkten på marknaden så fort som möjligt. Därför försöker vi välja verktyg som är beprövade och som låter oss skala utan att behöva byta leverantör. Det har varit utgångsläget hela tiden när vi valt hård- och mjukvaror. Ur ett mjukvaruperspektiv är det faktiskt lättare i dag än det någonsin varit.

Har du några tips till andra startupföretag som befinner sig i början?

– Det mest uppenbara är att välja ett coworking-kontor där man kan dela ekosystem och få tips om vilka lösningar som fungerar för ditt område.

Vad ser du som nästa stora utmaning vad gäller IT-lösning?

– En utmaning är att hitta duktigt folk och det har vi lyckats med genom att tillåta att man jobbar på distans. Man måste inte sitta i Oslo utan kan sitta var som helst i världen. Vi väljer mjukvaror som ska passa för det. För konferenssamtal har vi till exempel valt att använda en lösning som heter Appear.in. Det är superenkelt att använda.

Socius

Bakgrund: Startade 2013 av Daniel Butler och Frode Jensen
Företaget: Har sex anställda som sitter på ett coworking-kontor i Oslo, New York eller hemma.
Finansiering: Har backats av Axel Springer, 500 Startups och Google.
Har nyligen lanserat Socius Solo som ska gör det enklare för företag att köpa annonsplats.

Artikeln är även en del i vår tidning Solutions. Klicka här för att läsa tidningen i sin helhet.

11 januari 2019

Denna artikel taggas

De största trenderna från CES 2019

Årets största teknik-händelse är utan tvekan CES-mässan i Las Vegas då den till och med är en av världens största branschmässor alla kategorier. Mässan tog slut nu i helgen och självklart var vi på plats för att hålla oss ajour med den tekniska utvecklingen.

16 januari 2019

Vad framgångsrika CIO:er gör annorlunda

Stirra dig inte blind på kostnader, ha ett starkt samarbete med andra företagsledare och se på IT-säkerhet som en möjliggörare för tillväxt. Det är tre tips som kommer göra dig till en mer framgångsrik CIO.

15 januari 2019

Utvecklas eller dö – så skapas innovation

I en digitaliserad värld där utvecklingen går snabbare än någonsin är innovationsförmåga en avgörande faktor för ett företags framgångar. Att snabbt kunna lansera nya produkter och tjänster, ställa om sin affärsmodell och anpassa verksamheten till nya förutsättningar blir allt viktigare för att överleva.

10 januari 2019

Sofia Appelgren vänder inte ryggen till

Med företaget Mitt Liv har Sofia Appelgren skapat en mötesplats där både arbetsgivare och arbetskraft med utländsk bakgrund lär av varandra för ökad integration.

9 januari 2019

Han vill få oss att ställa bilen för gott

Sampo Hietanen har ägnat större delen av sin karriär åt att ta fram tjänster som gör det lättare för människor att ta sig fram. Nu har hans app Whim fått finländare att ifrågasätta om de behöver en egen bil över huvud taget.

8 januari 2019

Några kul nyheter från 2018 du kan ha missat

Teknikvärlden rör sig snabbt och det sker mängder av intressanta nyheter varje dag. Det gör det svårt att hänga med hela tiden, så här har vi listat några nyheter du kanske missat.

28 december 2018