Några kul nyheter från 2018 du kan ha missat

Teknikvärlden rör sig snabbt och det sker mängder av intressanta nyheter varje dag. Det gör det svårt att hänga med hela tiden, så här har vi listat några nyheter du kanske missat.

USA toppar prestigelista på nytt

Kina jobbar hårt på att positionera sig som ett land för högteknologiska bedrifter och har i fem års tid kunnat skryta med att sitta på världens snabbaste superdator. Fram till nyligen.

Amerikanerna har nämligen återtagit den prestigefyllda titeln med en nybyggd super-dator som har det kaxiga namnet Summit (bergstopp).

super computer summit

Datorn, som utvecklats i samarbete mellan USA:s energi-departement och IBM, kan utföra 200 kvadriljoner uträkningar i sekunden och användas för att beräkna allt från atombombs-explosioner till väderfenomen. Summit har kostat 1,7 miljarder kronor att bygga och står vid Oak Ridge National Laboratory (ORNL) i Oak Ridge, Tennessee.

Sensorn ger dig rätt färg

Färger kan påverka humöret och hur vi upplever platser samt situationer. Dessutom kan de få oss att köpa mer. Oavsett om du ska måla hemma eller letar efter rätt färg för ett projekt på jobbet så kan Nix Mini vara en smart hjälp.

Den lilla sensorn kan skanna av färger i den fysiska omgivningen och översätta dem till en digital färgkod. Håll sensorn mot en vägg, ett klädesplagg eller en teknikpryl så dyker färgtonen upp som RGB-, HEX-, CMYK- och LAB-kod i den medföljande appen.

nix mini color sensor

Översätter i realtid

Bärbar teknik har utvecklats enormt de senaste åren. Nu kommer framstegen till det område som kanske bäst behöver nya tekniska hjälpmedel – hörapparater. Livio AI från Starkey Hearing Technologies är en hörapparat fullpackad med smart teknik. Till exempel har den en maskin-inlärningsalgoritm som anpassar ljudet så att bäraren hör rätt saker genom att filtrera bort bakgrundsljud i stökiga miljöer.

Dessutom kan hörapparaten översätta främmande språk i nära nog realtid, räkna steg och känna av om bäraren ramlat.

livio starkey micro receiver

Metall nästa steg för HP:s 3D-skrivare

HP har länge varit en av de största leverantörerna av traditionella skrivare. Bland annat var företaget först med den kommersiella bläckstråleskrivaren. För ett par år sedan tog det också steget in på marknaden för 3D-skrivare med HP Jet Fusion – en 3D-skrivare för plastmaterial som riktade sig mot professionellt bruk.

hp metal jet

Nu tar HP nästa steg och lanserar en 3D-skrivare för metall. HP Metal Jet använder en teknik som kallas “binder-jet printing” som innebär att skrivaren sprider ett lager av metallpulver, vilket sedan sprejas med bindemedel som härdar materialet.

Tekniken liknar lager på lager-tekniken som används av många plastskrivare. Den nya metallskrivaren riktar sig initialt enbart till företagskunder inom exempelvis bilindustrin och släpps i första omgången endast till HP:s utvalda partner. Övriga intressenter får vänta till 2020.

Artikeln är även en del i vår tidning Solutions. Klicka här för att läsa tidningen i sin helhet.

28 december 2018

Återanvända istället för att återvinna, dessa är fördelarna

Vi pratar med återtagsexperterna Inrego för att ta reda på varför man bör arbeta med återtag istället för återvinning. Man har nämligen mycket att vinna på detta.

28 maj 2019

Digital innovation inom retail: ICA:s perspektiv

Marvin Liljegren, Head of Culture på ICA, var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail och hjälpte till att besvara eventets huvudfråga: hur skapar man relevanta kundupplevelser i butik genom digital innovation?

7 maj 2019

Så får du alla att jobba mot samma mål

Framgångsrikt företagande kräver engagerade medarbetare. Hur lyckas man med det? Här är fem sätt att öka engagemanget på arbetsplatsen.

7 maj 2019

Internet är trasigt: ”Vrede och hat får störst spridning”

Hur påverkar sociala medier egentligen demokratin? Det undersöker författarna Martin Gelin och Karin Pettersson i nya boken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris.

24 april 2019

7 heta prylar som visades på Dustin Expo 2019

Produktnyheterna var många på årets mässa. Här har vi samlat några av dem som fick mest uppmärksamhet.

1 april 2019

Dustin Expo 2019: Insikter från scenprogrammet

Nya produkter är bara en av anledningarna till att 10 000-tals besökare vallfärdar till Dustin Expo varje år. Någonting som lockar minst lika mycket är möjligheten att träffa branschens samlade expertis och lyssna på intressanta seminarier.

1 april 2019