Kundcase

Modern Workplace sparar tid för Handelsanställdas förbund

Handelsanställdas förbund ville ha en mer användarvänlig IT-miljö. Mobil, säker och utan krångel. Lösningen blev tjänsten Modern Workplace, som direkt gav tydliga fördelar för både användare och IT-avdelning.

Med drygt 155 000 medlemmar är Handelsanställdas förbund det tredje största fackförbundet inom LO. Precis som namnet antyder arbetar de flesta medlemmarna inom handeln, antingen i butiker, på lager eller med e-handel.

Inom förbundet arbetar omkring 500 personer, varav många har roller som ombudsmän eller verksamhetsassistenter och ägnar stor del av sin tid ute hos olika medlemmar. Deras digitala arbetsverktyg måste alltså vara anpassade för mobil användning, så att det går att arbeta både enkelt och säkert. Och som facklig organisation har de extra höga krav på IT-säkerheten, i nivå med sjukvården. En annan utmaning är att användarna jobba på olika sätt och har väldigt olika förkunskaper.

– När utvecklingen går snabbt blir det ofrånkomligen så att den digitala mognaden kommer att variera, både i samhället i stort och i en organisation som vår. Därför måste vi ha flexibla och lättanvända lösningar som tillåter olika sätt att arbeta, säger Anneli Alanko, IT-chef på Handelsanställdas förbund.

Att kombinera mobilitet, med säkerhet och användarvänlighet har varit en utmaning.

Dessutom har förbundet ett starkt hållbarhetstänk i hela sin verksamhet, vilket för IT bland annat innebär att det måste finnas etablerade och tydliga lösningar för vad som händer med uttjänt utrustning. Förbunden måste också ha en hög kostnadseffektivitet.

– Det är ju medlemmarnas pengar det handlar om, säger Anneli Alanko.

Molnbaserad klienthantering

För ett par år sedan kände förbundet att de inte riktigt lyckades hantera alla dessa utmaningar. Bland annat var det många användare som var missnöjda med sina digitala arbetsredskap, som de upplevde som krångliga, berättar Anneli Alanko.

Under hösten 2017 började hon därför prata med Dustin om möjliga lösningar.

– Vi tittade på lite olika leverantörer, men jag hade samarbetat med Dustin tidigare och visste att de alltid har snabba leveranser. Dessutom upplever jag att de ligger rätt långt fram i utvecklingen av sitt tjänsteutbud och har ett bra samarbete med Microsoft.

Ett alternativ som presenterades var tjänsten Modern Workplace, en molnbaserad lösning för modern och säker klienthantering med de senaste verktygen och uppdateringarna.

– Jag förstod att det inte var någon som använde detta erbjudande ännu, men det lät ju verkligen lysande – så vi valde att bli en av de första som gick in och fungerade som ett slags testpiloter.

Under 2018 arbetade därmed Handelsanställdas nära Dustin – och utvecklare på Microsoft – för att finslipa funktioner och applikationer så att allt skulle fungera optimalt.

– Det har varit en del utmaningar, men det har också varit lärorikt och med tiden har saker fallit på plats. Om du som vi väljer att använda Modern Workplace med Microsoft Surface och Windows10, så får du en helt fantastisk produkt

Kan arbeta tryggt och enkelt

Så, vad är det då som Anneli Alanko uppskattar med tjänsten Modern Workplace?

– Enkelt uttryck kan man säga att det lever upp till namnet: det är verkligen en modern digital arbetsplats, med bra molnlösningar och hela tiden uppdaterade datorer och applikationer. Jag värdesätter också att uppdateringarna sker agilt, med regelbundna mindre förändringar, det passar användarna. Förr blev det ofta ”big bang”-uppdateringar som orsakade en hel del problem initialt, säger hon.

Hon lyfter även fram att de olika applikationerna är sådana som användarna känner sig hemma med, så att de kan arbeta tryggt och enkelt.

– Samtidigt kan jag också känna mig trygg, genom att det är en säkerhet på allra högsta nivå, med bland annat tvåfaktorsautentisering och kryptering av dokument och mejl. Något som vi håller på att införa nu.

Genom Always on VPN får användarna en ”virtuell tunnel” in till det kompletta ”kontoret”, så att de till exempel kan arbeta via en publik wifi-uppkoppling utan att äventyra säkerheten.

– De tidigare lösningarna för att kunna göra något liknande har varit knepigare, så det här är väldigt uppskattat.

Frigör tid för proaktivt arbete

Överlag har det blivit enkelt och bekymmersfritt för användarna, med allt från installationer till digitala samarbetslösningar, menar Anneli Alanko.

– Det innebär i sin tur att de kan arbeta mer effektivt, och att det frigör tid som de istället kan ägna åt medlemmarna.

Även för henne själv och de andra IT-medarbetarna har Modern Workplace-lösning inneburit mer tid över.

– Dels för att det manageras hos Dustin, men också för att installationer och uppdateringar sker automatiskt i Microsoft Intune. Dessutom har vi fått betydligt nöjdare användare, och slipper väldigt många av de tidigare supporttimmarna. Det här innebär att vi kan lägga vår tid på att utveckla nya lösningar och arbeta proaktivt för att hitta ännu bättre sätt att stödja verksamheten.

Vill du veta om tjänsten Modern Workplace skulle passa dig?

Just nu erbjuder vi en workshop där vi kommer ut till ditt företag och berättar mer om tjänsten. Den innefattar strategiska och tekniska diskussioner och efteråt får du ett konkret förslag på en helhetslösning skräddarsydd för ditt företag. En första workshop är kostnadsfri och tar ca 1-2 timmar.

Läs mer om Modern Workplace här eller anmäl ditt intresse för workshop direkt så hör vi av oss!

Det är verkligen en modern digital arbetsplats, med bra molnlösningar och hela tiden uppdaterade datorer och applikationer.

Anneli Alanko, IT-chef på Handelsanställdas förbund.

Så blev det möjligt

UTMANING

Handelsanställdas förbund behövde nya digitala arbetsverktyg som skulle göra det möjligt för användarna att jobba varsomhelst utan minst krångel. De behövde vara säkra, mobila och framförallt användarvänliga

LÖSNING

Handelsanställdas förbund valde Dustins tjänst Modern Workplace som kombinerar Microsofts molnlösningar och samarbetsverktyg med relevant hårdvara, managering och support.

EFFEKT

Användarna arbetar mer effektivt och får mer tid över att ägna åt förbundets medlemmar. IT-avdelningen behöver inte längre ägna tid åt installationer, uppdateringar och support, utan fokuserar på att utveckla nya lösningar som stöder verksamheten.