Mer miljövänliga utskrifter med originalbläck och toner

Många vill göra smarta och genomtänkta val för att minska sitt klimatavtryck. Men vad är egentligen ett bra val när det kommer till våra utskrifter? Här delar Ola Warrén från HP med sig av sina bästa tips för dig som vill skriva ut mer miljövänligt.

Bläck som bläck och toner som toner. Eller? Inte om du frågar Ola Warrén på HP. Enligt Ola florerar det många myter och missförstånd kring bläckpatroner och lasertoners. Den kanske största handlar om skillnaden mellan patroner och tonerkassetter som kommer från HP och sådana som kommer från andra tillverkare.

– Vid en prisjämförelse är det lätt att tro att du får mer för pengarna om man väljer en billigare patron med mer bläck eller en tonerkassett med mer tonerpulver, men studier visar faktiskt att originalpatroner och originalkassetter ger dig fler utskrifter för pengarna1. I HP:s originalbläck har du över 100 olika tillsatser, däribland ingredienser som gör att bläcket inte torkar i skrivarhuvudet. Det i kombination med att driftsäkerheten är högre på en nytillverkad originalkassett jämfört med en återfylld kassett gör originalpatroner och originalkassetter snällare mot både plånbok och miljö.

Rätt bläck eller toner för rätt skrivare

En undersökning av icke-HP-patroner utförd av Buyers Laboratory Inc.1. har visat att hela 40 procent av patronerna antingen tog slut i förtid eller var trasiga vid leverans. Men fel val av bläck eller toner kan också leda till att själva skrivaren tar skada.

– Vad många inte vet är att själva sammansättningen i våra tonerskassetter och bläckpatroner är specialanpassade för bästa möjliga kvalitet för just din skrivarmodell.

När det kommer till tonerkassetter för laserskrivare berättar Ola att det finns två avgörande faktorer för att pulvret ska fastna på papperet. Både smältpunkten och storleken på partiklarna måste vara anpassade efter skrivarens egenskaper för att partiklarna ska fastna på papperet.

– HP jobbar mycket med att sänka temperaturen på enheten som värmer fast tonerpulvret på pappret vilket ger en lägre strömförbrukning. Har pulvret fel smältpunkt för din skrivare kommer det inte att fästa. När partiklarna lossnar från pappret påverkar det inte bara skrivarens elektronik utan också kontorsmiljön2. Vilket i förlängningen blir en möjlig arbetsmiljöfråga med ett ökat antal partiklar i luften som andas in på kontoret.

Återvinning med HP Planet Partners

Oavsett vad du väljer kommer din bläckpatron eller tonerkassett förr eller senare att ta slut. Då tycker Ola att du ska använda dig av HP Planet Partners Program.

– HP Planet Partners Program bygger på att vi samlar in och återvinner dina förbrukade bläckpatroner och tonerkassetter. Om du har ett större företag kan du sätta upp en återvinningskartong som vi hämtar kostnadsfritt. Mindre företag och privatpersoner kan skriva ut retursedlar via hemsidan och skicka tillbaka sina patroner och toners utan extra kostnad.

Alternativet till att återvinna är att arbeta med återfyllningsbara patroner och tonerkassetter. På papperet kan det låta som en bra idé, men enligt Ola behöver det inte vara bättre ur ett hållbarhetsperspektiv.

– Kortsiktigt kan det vara bättre att återfylla, men det är bara ett första steg. Någon gång kommer den vara så uttjänt att den hamnar på soptippen och då får den ändå högre miljöpåverkan än om den hade tagits in, plockats isär och återvunnits. I och med att originalprodukten har bättre driftssäkerhet och kvalitet får du också ut färre antal sidor.

Och om jag bara skriver ut någon gång ibland?

Digitaliseringen har lett till att vi skriver ut mindre än tidigare. För den som skriver ut någon gång ibland menar Ola att det är särskilt viktigt att välja HP original.

– Med en originalpatron i bläckstråleskrivaren minskar risken att bläcket har torkat när du väl ska använda den. Andra tips för den som skriver ut mer sällan är göra regelbunden service på skrivaren och att skriva ut en underhållsutskrift då och då.

1 En studie av Buyers Laboratory Inc. 2013 och beställd av HP jämförde HP originalpatroner (21, 21XL, 22, 22XL, 56, 57, 140XL, 141XL, 300XL, 350, 350XL, 351, 351XL) med återfyllda och renoverade patroner som sålts inom EMEA. Detaljerad information: www.buyerslab.com/products/samples/HP-Inkjet-Cartridges-vs-EMEA-Refilled-Cartridges.pdf (PDF, 1.56MB)
2 Nov 2019 WKI Blue Angel Indoor Air Quality study, commissioned by HP, in compliance with DE-UZ 205: 21 imitation and five remanufactured toner cartridge brands compatible with HP Color LaserJet Pro MFP M477fdw (sku# CF410A, 411A, 412A, 413A) purchased in EMEA, LA and NA regions. See HP.com/go/IAQnonhpWKI2019.

Fokus

Ola Warrén

HP

10 januari 2020

Så kan snabba SSD-diskar höja produktiviteten i din verksamhet

Tar det lång tid att starta upp datorn eller att föra över filer till din backup-disk? Med den nya NVMe-tekniken kan du räkna med ännu snabbare dataöverföring, kortare väntetider och högre produktivitet.

Tips och tricks för att få ut mer av Microsoft Teams

Fler och fler får upp ögonen för hur Microsoft Teams kan användas för att kommunicera både internt och externt, men långt ifrån alla vet hur de ska få ut det mesta av programmet. Vi ger dig tipsen som kommer att göra din Teamsupplevelse bättre.

TIPS: Vett och etikett för videomötet

Videosamtal sparar både tid och miljöresurser. Men de medför också vissa utmaningar. Här är expertens bästa tips för ett smidigt digitalt sammanträde.

Allt du behöver i ett paket

Contour Travel Kit kombinerar några av Contour Designs populäraste produkter. Tanken är att du ska kunna bära med dig dem och sätta upp en ergonomisk arbetsplats var du än är.

Så skapar du ett ergonomiskt kontor hemma

Våra ursäkter är slut, men våra dåliga vanor finns kvar. Det är dags att jobba mer ergonomiskt hemifrån.

Är du redo för framtidens medarbetare?

Vi rusar in i en ny era av att jobba hemifrån. Då är det på sin plats att ta död på myten om att inte blanda privatliv med arbetsliv.