Inspiration

LISTA: 4 saker du kan lära dig av teknikjättarna

Världens största teknikföretag har idag enormt inflytande på våra liv. “The Big Four” som de ibland kallas: Apple, Google, Facebook och Amazon har alla utvecklats snabbt från startups med några få personer till totalt dominerande inom sina områden. Så vad kan du som företagare lära av jättarna? Här är fyra exempel:

1. Apple: Ta lärdomar från andra branscher

Apple har gång på gång lyckats skapa innovativa produkter som förändrat branscher och konsumentbeteenden. En av hemligheterna är att de hämtat inspiration från andra branscher. När Apple utvecklade den första Mac:en hämtade Steve Jobs designinspiration från Porsches bilar och Cuisinarts matberedare. Och när Apple utvecklade konceptet för sina butiker så tog de lärdomar från hotellkedjan Ritz-Carlton. Att kunna titta utanför sin egen bransch och hitta saker att inspireras av i sin egen verksamhet kan vara ett smart sätt att köra om konkurrenter som inte vågar lyfta blicken.

2. Amazon: Snabbhet spelar roll

Att snabbt komma framåt är något som genomsyrar Amazons verksamhet. Amazon-chefen Jeff Bezos har sagt att: “Om du dubblerar antalet experiment du gör under ett år så kommer du att dubblera din uppfinningsrikedom”. Ett av dessa experiment var när Amazon jobbade med att snabba upp laddtiderna på Amazon.com. Handelsjätten upptäckte då att ju snabbare deras sida laddade desto mer sålde de. För varje 100 millisekunder de kapade i laddtid så ökade försäljningen med 1 procent. Siffror som i Amazons fall motsvarade enorma summor i omsättning. Snabbhet spelade alltså en stor roll. Och det är något som alla som jobbar med digitala system kan dra lärdom av. Sega system kan kosta dig både försäljning och arbetstid från medarbetare. Här kan du testa och jämföra din sajts laddtider med andra: WebPageTest.org.

3. Facebook: Bättre färdigt än perfekt

Färdigt är bättre än perfekt. På Facebooks huvudkontor syns frasen “Done is better than perfect” skriven på väggarna. Tanken är att påminna de anställda om att det är viktigare att bli klar och leverera än att göra allting perfekt. Mark Zuckerberg har också beskrivit filosofin som “The hacker way”. Han menar att hackers testar sig fram istället för att sitta och diskutera fram det perfekta sättet att göra något. Få saker blir perfekta från början – det viktiga är att alltid försöka förbättra.

4. Google: Ett företag ska vara som en familj

De flesta människor presterar bättre om de känner att de är delaktiga och viktiga för gruppen. Google har ända sedan starten månat om alla sina medarbetare på ett särskilt sätt. “Det är viktigt för ett företag att vara en familj. Att medarbetarna känner att de är en del av företaget och att företaget är som en familj för dem. När du behandlar människor så blir de mer produktiva” säger Google-grundaren Larry Page. Det innebär i praktiken att företaget också anpassar sig efter medarbetarnas behov istället för att det bara är personalen som ska anpassa sig till företaget. På Google är medarbetarnas förmåner och stödfunktioner många. Allt från sportaktiviteter och meditation, till gratis luncher och tvätthjälp. Men alla företag kan inspireras att hitta små sätt att underlätta medarbetarnas vardag och få dem att känna sig sedda.

Läs även:
Så kan IT-branschen bli bättre på inkludering
5 sätt som blockchain förändrar världen

11 januari 2018

Taggar