IT-chefens främsta utmaningar 2018 – och hur du bemöter dem

I takt med att IT- och digitaliseringsfrågor blir en allt viktigare del i företaget ökar också trycket på IT-chefen. Vi tog hjälp av Alexandra Heymowska, chefredaktör på CIO Sweden, för att hjälpa oss lista några av IT-chefernas främsta utmaningar 2018 – och hur de kan bemötas.

1. Fokusera rätt, och framåt.

– IT kan vara både en drivkraft och en möjliggörare, men också en bromskloss. Det gäller att som IT-chef skaffa sig en tydlig bild av hur långt man kommit – och vart man är på väg. I en snabbföränderlig värld är det lätt att haka på olika trender, men ligger fokus där det bör? Artificiell intelligens kanske ligger långt bort, men är det inte hög tid att kika på det här med molntjänster till exempel? Olika företag vill, kan och behöver titta olika långt fram, men det är viktigt att sätta sig in i både nutid och framtid. Med tanke på dagens utvecklingstempo är framtiden snart nutid.

2. Hitta rätt i rollen

– Vilken IT-chef vill du vara och vilken IT-chef behöver egentligen företaget? Är du den tekniskt insatte eller visionären? Det är viktigt att hela företaget har en samlad bild av din roll. Framför allt är det viktigt när det gäller att ha de mandat som behövs för att fullfölja den plan som tagits fram. Det är viktigt att du som person känner att du har stöd i ryggen och att ni ser på ditt arbete på samma sätt, även långsiktigt.

3. Vems är ansvaret?

– I dagens företagsvärld är uppdrag ofta knutna till många olika avdelningar och korsar kanske varandra flera gånger. För att inte saker ska trilla mellan stolarna är det därför viktigt med en tydlig arbetsfördelning. Vad är egentligen IT-avdelningens jobb och vad bör man delegera till andra? Försök hitta tydliga riktlinjer redan från start.

4. Inköp och underhåll

– Att hitta budgetpengar för att investera i en ny- och väl utvecklad IT är ofta inte så svårt, men finns det tillräckligt med pengar framöver för att även klara av underhåll? Både nu och kommande år? IT är ofta en levande avdelning, tänk på att ha företagsledningen med dig framåt, även när det kommer till budgetarbetet.

5. Integritet och datahantering

– Informationsinhämtning och integritet är två potatisar som blir allt hetare. Det gäller att ta tag i dem innan man bränner sig. Det är viktigt att redan i förväg ha bra, genomtänkta och regelrätta system och rutiner. Via media har vi blivit varse att även våra stora svenska myndigheter legat lite på efterkälken. Ta lärdom av andras misstag och bygg upp en korrekt verksamhet från början.

6. Rekrytering

– Hitta rätt personal och lyckas i din rekrytering. Inte bara i det vanliga förfarandet, utan framför allt när det kommer till alla de nya IT-roller som seglat upp de senaste åren. Vi står nu med många helt nya roller inom IT- och analysfrågor. Är alla på avdelningen synkade kring hur organisationen bör se ut? Är de införstådda i varandras roller och organiserade för allt kortare utvecklingscykler och snabbare projektleveranser? Skalbarhet och snabbhet blir allt viktigare i en värld som utvecklas allt fortare, det gäller även personalen. Med ett riktigt bra och sammansvetsat personalteam blir allting mycket enklare!

Läs även:
5 IT-trender för ett mer hållbart 2018
Outsourcing av IT-drift: 5 steg för att lyckas

13 mars 2018

Framtiden kräver företagskulturer där kreativiteten flödar

I en framtid där ingen vet vad som gäller imorgon behöver företag bli mer innovativa. Det gäller att skapa företagskulturer där tillit värderas högt, kreativitet uppmuntras och medarbetare på alla nivåer känner sig delaktiga.

2 juli 2019

Redo för sommaren?

Det är nästan svårt att ta in men snart är semestern här. Innan du vet ordet av har midsommarstången klätts, små grodorna dansats och jordgubbssäsongen rivstartat. Dustins egna varumärken ser till att du är redo för sommarens alla äventyr.

26 juni 2019

Återanvända istället för att återvinna, dessa är fördelarna

Vi pratar med återtagsexperterna Inrego för att ta reda på varför man bör arbeta med återtag istället för återvinning. Man har nämligen mycket att vinna på detta.

28 maj 2019

Digital innovation inom retail: ICA:s perspektiv

Marvin Liljegren, Head of Culture på ICA, var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail och hjälpte till att besvara eventets huvudfråga: hur skapar man relevanta kundupplevelser i butik genom digital innovation?

7 maj 2019

Internet är trasigt: ”Vrede och hat får störst spridning”

Hur påverkar sociala medier egentligen demokratin? Det undersöker författarna Martin Gelin och Karin Pettersson i nya boken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris.

24 april 2019

7 heta prylar som visades på Dustin Expo 2019

Produktnyheterna var många på årets mässa. Här har vi samlat några av dem som fick mest uppmärksamhet.

1 april 2019