Har du verkligen backup i molnet?

Molntjänster är oftast ett säkrare och billigare alternativ än att sköta IT-drift och IT-underhåll lokalt. Det gäller inte minst för mindre företag som inte har en chans att investera i IT-säkerhet på samma nivå som de stora leverantörerna av molntjänster. Vad många dock glömmer är att molntjänsterna inte omfattar traditionell backup.

Ingen traditionell backup i molnet

En vanlig föreställning är att traditionell backup och återställning ingår automatiskt i molnet och att molntjänstleverantörer som Microsoft har koll på det. Men riktigt så ser det inte ut. I till exempel Office 365 sparas raderade filer i ungefär 30 dagar. Microsoft gör utöver det backuper för sin egen drift men dessa backuper är normalt inget som Microsoft tillhandahåller för sina kunder. Du behöver alltså fundera igenom vilken backup-lösning ni behöver lägga till vid migrering till molnet.

Ransomware ett allt större hot mot datasäkerheten

Backup kan behövas av flera skäl. Ett skäl kan vara oavsiktligt raderade dokument och filer. Någon kanske tömmer en papperskorg oavsiktligt eller en anställd som slutar raderar alla sina mail eller sin mailbox.

Ett annat skäl till backup är att skydda företaget mot organiserad brottslighet. Ransomware, eller utpressningsprogram, har blivit det största hotet mot IT-säkerheten. Ransomware skickar ut kryptovirus, ofta via en länk i ett skräpmail, som krypterar filer och som även kan låsa användarens dator. Användaren uppmanas sedan att betala för att komma åt filerna. Utöver skräpmail kan ransomware också spridas via webbsidor med skadlig kod.

När en användare drabbas av kryptovirus och kopplar upp sig mot molnet synkas de krypterade filerna på datorn med filerna som är lagrade i molnet. Lösningen är då precis som vid traditionell IT-drift att använda sig av backup för att återläsa dokument. Saknas backup är de enda alternativen som återstår att radera innehållet eller i värsta fall betala om tillgång till informationen är nödvändig.

Backup ger ett effektivt skydd

Helst bör du naturligtvis säkra upp er IT-miljö så att ni inte behöver betala eftersom ni då finansierar brottslig verksamhet. De stora leverantörerna av molntjänster jobbar ständigt för att öka säkerheten i sina tjänster men samtidigt utvecklas hela tiden nya kryptovirus. Backup är i praktiken det enda effektiva skyddet när kryptovirus väl har invaderat er IT-miljö. Detta är anledningen till att vi tillhandahåller backup i vår tjänst Office 365 as a Service samt vår helhetslösning Modern Workplace.

Skydd på andra sätt

Ett annat sätt att mer proaktivt skydda sig mot ransomware och mycket annat är förstås att se till så en backup aldrig behövs. Det innebär oftast att sätta upp olika säkerhetsspärrar som stoppar användarna att klicka på phishing-länkar och dylikt. Risken är dock att man sätter säkerheten före användarna och på så vis skapar en mindre effektiv arbetsmiljö. Något som även kan leda till en mindre attraktiv arbetsplats då många idag kräver att kunna jobba på sitt sätt, på vilken enhet som helst, överallt. Det behöver dock inte vara så och i denna artikel kan du läsa om hur du kan lösa en mobil arbetsmiljö samtidigt som du inte tummar på säkerheten.

I vår tjänst Modern Workplace ingår backup. Kanske är det något som skulle passa dig?

Just nu erbjuder vi en workshop där vi kommer ut till ditt företag och berättar mer om tjänsten.

  • Första workshopen är kostnadsfri (värde 5.000 kr)
  • Tar ca 1-2 timmar av din tid
  • Omfattar både strategiska och tekniska diskussioner
  • Efter workshopen får du ett konkret förslag på vägen till Modern Workplace.

Läs mer om Modern Workplace här eller anmäl ditt intresse för workshop direkt så hör vi av oss!

2 september 2019

Det här stör vi oss på mest när det gäller IT-säkerhet

Din IT-säkerhet är inte bättre än människorna som ska arbeta i den. “På vissa företag är det här en horror show.”

Så naiva är vi när det kommer till IT-säkerhet

Skillnaden mellan vad vi investerar i IT-säkerhet och de faktiska kostnaderna går att mäta i miljarder, och gapet bara växer.

Etisk hackning är viktigare än någonsin

Ditt IT-system har förmodligen minst en okänd bakdörr öppen för hackare. Det bästa sättet att hitta den innan det är för sent? Fråga hackarna själva.

Klienthantering – Viktig del av IT-säkerheten

Allt fler uppkopplade enheter som används både privat och i jobbet tvingar företagen att modernisera klienthanteringen. Annars riskerar man att IT-säkerheten blir lidande.

Så lägger du grunden till företagets IT-säkerhetsarbete

IT-säkerhetshoten blir allt fler när cyberbrottslingarna professionaliseras. Idag är frågan inte om ditt företag kommer att drabbas, utan när. Vi guidar dig till både tekniken och principerna bakom ett modernt IT-säkerhetssystem.

Guide: Så säkrar du upp företagets mobiltelefoner

Mobiltelefonen är ett minst lika vanligt arbetsredskap som datorn för de flesta. I den här guiden går vi igenom hur du ska göra för att inte telefonen ska bli den svaga länken i IT-säkerhetskedjan.

Få förtur till Black Friday