Fem tips för att lyckas med molnet

Köpa molntjänster låter superenkelt, men vägen dit är inte alltid smärtfri. Tipsen för att lyckas: noggrann nulägesanalys, en projektplan för hur du når dina mål och en optimerad molnmiljö.

Suget efter IT på kran och andra molntjänster ökar men för en del verksamheter har inte molnsatsningarna uppnått önskade resultat.

– En fallgrop är att molnsatsningen drivs av IT-avdelningen men inte baseras på verksamhetens behov. Ibland är det tvärtom. Verksamheten driver projektet utan IT. Då får företaget en lösning som inte går att införa, säger Andreas Wigholm, specialist på IT-infrastruktur hos Dustin.

Ibland saknas rutiner och processer för en molnsatsning. IT-utvecklarna kan köpa testmiljöer i molnet men glömmer att stänga ner miljöerna när applikationerna är färdigutvecklade, menar han. Resultatet blir dubbeldebitering. Ett annat exempel är att inte optimera och skala molnmiljöerna. Då kan företaget betala mycket mer än vad de egentligen behöver.

Här kan du läsa mer om Dustins erbjudande av molntjänster.

Funktionstjänster i molnet

Dustins molnerbjudande består av att erbjuda kapacitetstjänster från sitt privata eller via publika moln – eller en kombination. Som funktionstjänster i molnet erbjuder Dustin bland annat mejl, managering och nätverksanalyser.

– Om en verksamhet saknar egen molnexpertis får de ofta en lösning baserat på det kunnande som finns i huset. Det blir i regel en lösning som inte matchar verksamhetens behov, säger Andreas Wigholm.

Dustins roll är även att vara partner och rådgivare åt sina molnkunder.

– Fördelen är att vi tar fram en molnsatsning som passar optimalt. Det sker mot bakgrund av vilka lösningar som är framgångsrika, baserat på erfarenheter från hundratals molnprojekt som vi genomfört, säger Andreas Wigholm.

För att lyckas med en molnsatsning är det A och O att göra hemläxan, menar Andreas Wigholm.

Välja molnleveratör

Dustins första steg hos en kund är en noggrann nulägesanalys utifrån kundens kunskap, personal, ekonomiska förutsättningar och system. I vissa projekt handlar det om att syna hur molntjänsterna ska kunna integreras med till exempel egenutvecklade system. Därefter sjösätts en projektplan för att uppnå önskat läge.

Molnrelaterade processer, larm och rutiner är det viktigaste att ta fram:

– Många anlitar olika molnleverantörer. Då är det viktigt att ha en process för hur till exempel en IT-störning stegvis åtgärdas och vem som är ansvarig för helheten. I annat fall kan vi ansvara för hela övervakningen och incidenthanteringen, oavsett om kundens molntjänster finns i privata eller publika moln, säger han.

Läs mer om Dustins erbjudande av IT-tjänster och lösningar.

Läs också:
10 fördelar med tjänster i molnet
Molnets möjligheter – fem bra skäl att byta till molntjänster

4 januari 2019

Denna artikel taggas

Dustin designar IT-infrastruktur för vården

PatientSky är en öppen plattform som underlättar livet för vårdgivare och deras kunder, tack vare en robust infrastruktur som garanterar drift- och datasäkerhet.

13 mars 2019

Utmaningar i den digitala skolan – och lösningen

Många företag har redan börjat se fördelarna med att flytta sin klienthantering till molnet – och nu följer skolorna efter.

1 mars 2019

GUIDE: Molntjänster – så funkar de

Att använda molntjänster är inget nytt, utan något som på sätt och vis kan sägas ha funnits med sedan internet slog igenom. Men det är på senare år som det har vuxit sig starkt och blivit en lösning som både privatpersoner och företag har stor nytta av.

21 februari 2019

Digitaliseringsstrategi: 5 tips för att lyckas

Oavsett om du vill utveckla applikationer för att skapa högre engagemang med kunder eller modernisera IT-infrastrukturen för högre flexibilitet, finns det vissa saker du bör ha i åtanke för att lyckas med din digitaliseringsstrategi.

28 januari 2019

Så mycket kostar ett dataintrång

30 miljoner kronor. Så mycket kostar det genomsnittliga dataintrånget enligt den senaste studien från Ponemon Institute. Risken att drabbas är större än någonsin men med rätt skydd kan du minimera den avsevärt.

27 januari 2019

Outsourcing av IT-drift: 5 steg för att lyckas

När du ska outsourca IT-drift finns ingen plats för misstag - men mycket kan gå fel. Det gäller att planera långsiktigt, fokusera på rätt saker och inte missa viktiga detaljer.

17 januari 2019