Fantastisk inifrån och ut

Varje år släpps åtta miljoner ton plast ut i våra hav. Som ett led i Dells miljöarbete fångas en del av den plasten nu upp för att användas i förpackningen till nya Dell XPS 13.

- Världen är på väg mot en förändring och vi är av insikten att vi alla måste göra någonting tillsammans, säger Katarina Kenne, Sustainability Lead på Dell, när hon berättar om projektet Ocean Plastics. Projektet, som går ut på att fånga upp plasten från våra kustområden och föra in den i ekonomin igen, har fått mycket uppmärksamhet och nu följer flera stora bolag efter.

Just cirkulär ekonomi är någonting som Katarina Kenne gärna återkommer till. Inte minst vikten av att använda hållbara och återvinningsbara material i företagets produkter.

Dell har som mål att alla förpackningar ska vara 100 procent återvinningsbara år 2020, men även i datortillverkningen har det skett en stor utveckling. I klienter, datorskärmar och servrar används plast från cd-fodral, kolfiber från flygplansindustrin och guld från återvunna kretskort.

- Dell XPS 13 är speciell på så sätt att 90 procent av datorns delar kan återvinnas eller återanvändas och att förpackningsmaterialet är återvunnet till hundra procent. Dessutom är den både Energy Star-certifierad och EPEAT Gold-registrerad. En miljösmart dator helt enkelt.

Ett annat viktigt område handlar om socialt ansvarstagande:

- Datorer och elektronik är bland det mest komplexa du kan tillverka eftersom det är så många led. Men vi vill att våra kunder ska känna sig trygga i att vi kollar hela produktionslinjen. Om vi ser att en fabrik inte uppfyller våra krav vill vi vara med och lösa problemen istället för att flytta på tillverkningen, säger Katarina.

Katarina Kenne, Sustainability Lead Sverige

Katarina Kenne, Sustainability Lead, Dell Sverige

Genom att arrangera årliga resor ger Dell sina kunder möjligheten att besöka fabrikerna. Den som vill få en inblick i hur arbetarna bor och arbetar kan dessutom göra detta genom VR-filmer på företagets hemsida.

Att allt fler kunder har börjat ställa krav på produkterna och är någonting som Dell välkomnar:

- Två tredjedelar av de beslutsfattare som vi har med att göra tycker att frågan är så viktig och att man behöver ha en strategi för det. Miljöfrågorna blir bara viktigare, inte minst för den nya generationen som är på väg ut i arbetslivet.

Läs också: Plast från haven ger ringar på vattnet
Är du intresserade av liknande artiklar? Här hittar du fler artiklar om hållbarhet.

5 december 2018

Digital innovation inom retail: ICA:s perspektiv

Marvin Liljegren, Head of Culture på ICA, var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail och hjälpte till att besvara eventets huvudfråga: hur skapar man relevanta kundupplevelser i butik genom digital innovation?

7 maj 2019

Så får du alla att jobba mot samma mål

Framgångsrikt företagande kräver engagerade medarbetare. Hur lyckas man med det? Här är fem sätt att öka engagemanget på arbetsplatsen.

7 maj 2019

Internet är trasigt: ”Vrede och hat får störst spridning”

Hur påverkar sociala medier egentligen demokratin? Det undersöker författarna Martin Gelin och Karin Pettersson i nya boken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris.

24 april 2019

7 heta prylar som visades på Dustin Expo 2019

Produktnyheterna var många på årets mässa. Här har vi samlat några av dem som fick mest uppmärksamhet.

1 april 2019

Dustin Expo 2019: Insikter från scenprogrammet

Nya produkter är bara en av anledningarna till att 10 000-tals besökare vallfärdar till Dustin Expo varje år. Någonting som lockar minst lika mycket är möjligheten att träffa branschens samlade expertis och lyssna på intressanta seminarier.

1 april 2019

Tre experter – många smarta tips

Under Dustin Expo så satte vi oss ned med flera intressanta personer för att ta del av deras insikter inom olika områden. Här är tre höjdpunkter om hållbarhet, säkerhet och framtidens digitala mötesrum.

1 april 2019