Fantastisk inifrån och ut

Varje år släpps åtta miljoner ton plast ut i våra hav. Som ett led i Dells miljöarbete fångas en del av den plasten nu upp för att användas i förpackningen till nya Dell XPS 13.

- Världen är på väg mot en förändring och vi är av insikten att vi alla måste göra någonting tillsammans, säger Katarina Kenne, Sustainability Lead på Dell, när hon berättar om projektet Ocean Plastics. Projektet, som går ut på att fånga upp plasten från våra kustområden och föra in den i ekonomin igen, har fått mycket uppmärksamhet och nu följer flera stora bolag efter.

Just cirkulär ekonomi är någonting som Katarina Kenne gärna återkommer till. Inte minst vikten av att använda hållbara och återvinningsbara material i företagets produkter.

Dell har som mål att alla förpackningar ska vara 100 procent återvinningsbara år 2020, men även i datortillverkningen har det skett en stor utveckling. I klienter, datorskärmar och servrar används plast från cd-fodral, kolfiber från flygplansindustrin och guld från återvunna kretskort.

- Dell XPS 13 är speciell på så sätt att 90 procent av datorns delar kan återvinnas eller återanvändas och att förpackningsmaterialet är återvunnet till hundra procent. Dessutom är den både Energy Star-certifierad och EPEAT Gold-registrerad. En miljösmart dator helt enkelt.

Ett annat viktigt område handlar om socialt ansvarstagande:

- Datorer och elektronik är bland det mest komplexa du kan tillverka eftersom det är så många led. Men vi vill att våra kunder ska känna sig trygga i att vi kollar hela produktionslinjen. Om vi ser att en fabrik inte uppfyller våra krav vill vi vara med och lösa problemen istället för att flytta på tillverkningen, säger Katarina.

Katarina Kenne, Sustainability Lead Sverige

Katarina Kenne, Sustainability Lead, Dell Sverige

Genom att arrangera årliga resor ger Dell sina kunder möjligheten att besöka fabrikerna. Den som vill få en inblick i hur arbetarna bor och arbetar kan dessutom göra detta genom VR-filmer på företagets hemsida.

Att allt fler kunder har börjat ställa krav på produkterna och är någonting som Dell välkomnar:

- Två tredjedelar av de beslutsfattare som vi har med att göra tycker att frågan är så viktig och att man behöver ha en strategi för det. Miljöfrågorna blir bara viktigare, inte minst för den nya generationen som är på väg ut i arbetslivet.

Läs också: Plast från haven ger ringar på vattnet
Är du intresserade av liknande artiklar? Här hittar du fler artiklar om hållbarhet.

Denna artikel taggas

10 intressanta fakta om e-post

De flesta av oss använder tekniken varje dag och tar den för given. Men vad vet du egentligen om ett av våra vanligaste arbetsverktyg? Här är 10 intressanta fakta om e-post.

17 december 2018

Tekniken bakom: Så funkar videostreaming

Att kunna strömma högupplöst video till telefonen, tv:n eller datorn är idag en självklarhet. Men hur funkar det egentligen?

6 december 2018

Dustin vinner stort avtal med danska staten

Nyligen vann Dustin uppdraget att leverera datorer och tillbehör till danska Staten och Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Ett avtal som beräknas vara värt cirka 500 miljoner danska kronor per år.

2 november 2018

Så blir staden smartare

Andelen människor i världen som bor i städer kommer att öka från fyra till fem miljarder fram till år 2030. Det ställer höga krav på allt från infrastruktur till hållbarhet och social omsorg. Städerna måste helt enkelt bli smartare.

11 oktober 2018

Så kommer 5G att revolutionera din vardag

Nästa generations mobilteknik, 5G, väntar alldeles runt hörnet. Den här gången blir det inte bara snabbare, mer och bättre, utan 5G har även potential att revolutionera ett antal teknikområden. Här ger vi fem exempel på hur 5G kommer att påverka vår teknikvardag.

1 oktober 2018

Styr datorn med tankekraft – och andra trender inom gränssnitt

Musarm och mobilnacke är kanske snart minnen blott när vi börjar interagera med vår teknik på nya sätt. Här är fem trender som kommer att förändra hur vi kontrollerar våra datorer och mobiler i en nära framtid.

26 september 2018