Expertens tips: Tänk på detta när du jobbar hemifrån

Strukturera upp din dag, visa din tillgänglighet och tänk på det sociala. Vår IT-konsult Fredrik Hansson delar med sig av vad du kan tänka på när du jobbar på distans.

Vi har tidigare rapporterat om siffror från affärsmagasinet Forbes, att nio av tio som arbetar på distans upplever att de får mer gjort. Du blir inte störd i samma utsträckning och kan jobba mer effektivt.

Organisationskulturerna skiljer sig åt därute men drygt 40 % av svenska företag uppmuntrar numera sina anställda att arbeta hemifrån minst 1 dag per vecka. Fördelarna med distansarbete är uppenbara:

  • Minskad stress och mer effektiv arbetstid.
  • Minskad pendlingstid och minskade resekostnader.
  • Miljöbesparingar.

Vi slog oss ner med vår Malmöbaserade IT-konsult Fredrik Hansson och pratade om vad man kan tänka på när man jobbar på distans. Hemifrån, på fiket eller från bilen. Där det passar bäst helt enkelt.

Strukturera upp din dag

Till att börja med kan jag varmt rekommendera att du börjar med att strukturera upp din dag. Sätt upp tider när du skall arbeta och när du skall ha paus för lunch eller fika. Inte minst när arbetspasset är slut. Vi vet alla hur svårt det kan vara att släppa jobbet och gå hem. Nej men skämt åsido, det är viktigt att skilja på arbetstid och ledighet även när man jobbar hemifrån, säger Fredrik.

Visa din tillgänglighet

När du jobbar på distans, oavsett om det sker med hjälp av samarbetsverktyg som Microsoft Teams eller Skype, är det viktigt att visa sin tillgänglighet. Se till att uppdatera ditt status-meddelande. I Teams kan du genom att klicka på din profilbild enkelt justera din status och meddela dina kollegor t.ex. varför du är otillgänglig, förklarar Fredrik.

Tänk på det sociala och aktivera kameran

Om du har ett möte via Teams, se till att aktivera kameran för att få det sociala. Med ett bra headset hör både du och dina kollegor vad som sägs. Med hjälp av chattfunktionen i Teams kan du simultant skriva till deltagare i mötet utan att störa den som pratar. Det finns även en whiteboard om du behöver rita för att visa saker under mötet.

Behåll fokus genom att sudda ut bakgrunden

I schemalagda möten kan du enkelt sudda ut bakgrunden genom att gå in under inställningar i Teams och klicka i "blur my background”. Istället för att bakgrunden hamnar i fokus så hamnar du i fokus, deltagarna slipper bli distraherade och du slipper dela med dig av ditt privatliv.

Uppdatera varandra inom gruppen

Precis som en aktiverad kamera i möten kan bidra till det sociala är det viktigt med dagliga uppdateringar inom gruppen. Inte minst för att skapa överblick. Dela med dig av vad du gjort och hur du ligger till i gemensamma projekt. Chatta eller ta ett videomöte med dina närmaste kollegor för att ersätta det spontana kaffemaskinspratet, avslutar Fredrik.

Förutom att tänka rätt gäller det att ha rätt produkter för att kunna arbeta smidigt på distans.

Klicka dig vidare till vår kampanj för att ta del av alla erbjudanden på produkter för hemmakontoret.

Läs också:

7 framgångsfaktorer för distansarbete

13 mars 2020

Så kan snabba SSD-diskar höja produktiviteten i din verksamhet

Tar det lång tid att starta upp datorn eller att föra över filer till din backup-disk? Med den nya NVMe-tekniken kan du räkna med ännu snabbare dataöverföring, kortare väntetider och högre produktivitet.

Tips och tricks för att få ut mer av Microsoft Teams

Fler och fler får upp ögonen för hur Microsoft Teams kan användas för att kommunicera både internt och externt, men långt ifrån alla vet hur de ska få ut det mesta av programmet. Vi ger dig tipsen som kommer att göra din Teamsupplevelse bättre.

TIPS: Vett och etikett för videomötet

Videosamtal sparar både tid och miljöresurser. Men de medför också vissa utmaningar. Här är expertens bästa tips för ett smidigt digitalt sammanträde.

Allt du behöver i ett paket

Contour Travel Kit kombinerar några av Contour Designs populäraste produkter. Tanken är att du ska kunna bära med dig dem och sätta upp en ergonomisk arbetsplats var du än är.

Så skapar du ett ergonomiskt kontor hemma

Våra ursäkter är slut, men våra dåliga vanor finns kvar. Det är dags att jobba mer ergonomiskt hemifrån.

Är du redo för framtidens medarbetare?

Vi rusar in i en ny era av att jobba hemifrån. Då är det på sin plats att ta död på myten om att inte blanda privatliv med arbetsliv.