Dustin Expo 2019: De hetaste snackisarna

Dustin Expo har slagit igen portarna för den här gången. Besökarna har strömmat ut ur Ericsson Globe och utställarna har plockat ner sina montrar efter tre fantastiska dagar fyllda av nya idéer, inspiration och spännande möten. För dig som inte kunde vara med den här gången har vi samlat de hetaste snackisarna.

Säkerhet

Säkerhet var någonting det snackades om vart vi än kom på årets upplaga av Dustin Expo – inte minst i montrarna. Företag som HP satsar stort på avancerade funktioner för att skydda såväl skrivare som bärbara datorer från intrång och i F-Secures monter anordnades det en tävling i lock picking.

Att säkerhet är ett ämne som intresserar besökarna av Dustin Expo syntes även på den stora publik som drogs till de seminarier som hölls i ämnet.

Under sin föreläsning ”Vilka är egentligen hackarna?” gav säkerhetsexperten Mikko Hyppönen en fängslande inblick i hackarnas värld. När han redan i inledningen konstaterade att ”allt vi sagt de senaste 20 åren är fel. Det går inte att hålla hackarna ute” gick det ett sus genom publiken. Proaktivt arbete för att förhindra intrång är fortfarande viktigt, men enligt Hyppönen gör vi bäst i att förutsätta att hackarna alltid kommer att hitta en väg in, och att vi ska lägga mer energi på att upptäcka och hantera intrången.

Mikko Hyppönen i Speakers Box på Dustin Expo 2019

Mikko Hyppönen, Security & Privacy Expert, F-Secure.

Så, varför är säkerhet ett så hett ämne år efter år? Vi ställde frågan till säkerhetsgurun Marcus Murray, som föreläste på fredagen.

– Det är för att våra digitala tillgångar flyttar ut på internet. Då följer hotbilden med och då måste även säkerheten följa med.

Vilken är den största säkerhetssnackisen just nu?

– Det pratas om att de stora attackerna har förändrats och att man idag gör mer riktade ransomware-attacker. Man angriper ett företag manuellt och sedan krypterar man alla deras servrar och tar miljonbelopp i betalt. Det kostar inte bara pengar i lösensummor utan tar också mycket tid. Ondskan har mognat och tjuvarna har blivit elakare. De bryr sig inte längre om huruvida de förstör en hel verksamhet. Förr var det knytnävsslagsmål. Idag skjuter man.

Marcus Murray på Dustin Expo 2019

Marcus Murray, VP – Cyber Operations, TrueSec.

Framtidsteknikerna

Morgondagens teknik är ett ämne som ligger många varmt om hjärtat och den som besökte årets mässa hade ingen anledning att bli besviken. AR, VR, 5G och AI var några av teknikerna som avhandlades. Redan på torsdag förmiddag höll Micael Dahlén en bejublad föreläsning om vem som är smart i framtiden, när maskiner lär sig att emulera mycket av det vi idag ser som mänsklig intelligens. Genom att vrida och vända på statistik och förbluffande fakta kom han fram till slutsatsen att den som är smart i framtiden är den som låter maskinerna göra jobbet och istället ägnar sig åt att göra sitt liv lite roligare att leva. På fredagen hölls bland annat seminarier om hur tekniken förändrar vårt samhälle och våra affärer. Om det var någonting vi tog med oss så var det att artificiell intelligens redan finns runtomkring oss och att vi behöver nya kunskaper för att kunna använda den till fullo.

Det fanns gott om möjligheter att testa olika VR-upplevelser på mässan. I Sonys monter fick besökarna till exempel avreagera sig i musikspelet Beat Sabre och hos Intel fick vi se hur kombinationen av 5G, IoT och VR kan användas för att koordinera räddningsaktioner vid en katastrof. HP visade i sin tur upp sitt alldeles nya VR-headset HP Reverb tillsammans med en avancerad simulering i vilken två användare kunde hjälpas åt för att rengöra en flygplansmotor. Många är nyfikna på hur VR kan användas i praktiken och enligt HP:s Patrik Landholm är flygplansmotorn ett utmärkt exempel:

– Det som är dyrt, svårt och farligt vill man först göra virtuellt så att man är bekväm i det man gör. Man kan inte ha flygplansmotorer överallt så istället för at läsa en bok om flygplansdelar kan man öva på greppen.

Tekniken innebär även att flera personer kan mötas ett virtuellt rum, även om de befinner sig i olika delar av världen:

– Tänk dig att ni är ett team som designar en bil tillsammans. Ni skulle kunna mötas runt bilen, diskutera detaljer och visa med ficklampa. Det är billigare än att tillverka en bil, göra om och tillverka bilen igen, som man gör idag.

Hållbarhet

Man behövde inte prata med särskilt många utställare för att förstå att hållbarhet var en stor trend på årets mässa. Canon pratade sig varma om hur de hade kunnat göra sin nya bläckstråleskrivare mer energisnål, Logitech pratade om hur deras lösningar för digitala mötesrum skulle kunna innebära mindre resande och i Philips monter visades en ny datorskärm som är byggd för att vara så grön som möjligt.

På Expo 2019 informerade Dustin i sin monter om sitt hållbarhetsarbete

I samband med Dustins återtagstjänst anordnades en tävling i vilken besökarna kunde få gissa värdet på gammal IT och koppla ihop rätt produkt med rätt pris. På plats för att berätta om Dustins hållbarhetsarbete fanns den nye hållbarhetschefen Henrik Lampa:

– Det som jag tycker är mest spännande här på mässan är tjänstfokuset. Tänker man tjänst så tänker man också på kund och på hållbarhet samtidigt. Man funderar över vilket problem man ska lösa för kunden. Vad vill vi uppnå? Om det ingår en produkt i tjänsten och om den ska tas tillbaka ska den vara gjord för att hålla så länge som möjligt. Att ha ett tjänstefokus i sig är smart ur ett kundperspektiv, och bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Många tillverkare satsar på gröna prylar i år. Är det någonting vi kommer att se mer av?

– Jag är ny i branschen men noterar att många av hårdvaruleverantörerna har sådana features. Och det känns riktigt spännande. Överlag pratar man mycket om hållbarhet idag och det kommer tydligt fram hos många av våra partners.

25 mars 2019

Återanvända istället för att återvinna, dessa är fördelarna

Vi pratar med återtagsexperterna Inrego för att ta reda på varför man bör arbeta med återtag istället för återvinning. Man har nämligen mycket att vinna på detta.

28 maj 2019

Digital innovation inom retail: ICA:s perspektiv

Marvin Liljegren, Head of Culture på ICA, var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail och hjälpte till att besvara eventets huvudfråga: hur skapar man relevanta kundupplevelser i butik genom digital innovation?

7 maj 2019

Så får du alla att jobba mot samma mål

Framgångsrikt företagande kräver engagerade medarbetare. Hur lyckas man med det? Här är fem sätt att öka engagemanget på arbetsplatsen.

7 maj 2019

Internet är trasigt: ”Vrede och hat får störst spridning”

Hur påverkar sociala medier egentligen demokratin? Det undersöker författarna Martin Gelin och Karin Pettersson i nya boken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris.

24 april 2019

7 heta prylar som visades på Dustin Expo 2019

Produktnyheterna var många på årets mässa. Här har vi samlat några av dem som fick mest uppmärksamhet.

1 april 2019

Dustin Expo 2019: Insikter från scenprogrammet

Nya produkter är bara en av anledningarna till att 10 000-tals besökare vallfärdar till Dustin Expo varje år. Någonting som lockar minst lika mycket är möjligheten att träffa branschens samlade expertis och lyssna på intressanta seminarier.

1 april 2019