CMP är i hamn med tjänstefiering av IT-leveransen

Copenhagen Malmö Port AB (CMP) har sedan starten år 2001 vuxit till en av Skandinaviens största hamnoperatörer med verksamheter på båda sidor av sundet. Idag har de i stort sett tjänstefierat hela verksamheten.

Daniel Boksjö, IT-chef på Copenhagen Malmö Port AB (CMP), blickar ut över företagets anläggningar i Mellersta och Norra hamnen i Malmö. Sedan starten år 2001 har CMP vuxit till en av Skandinaviens största hamnoperatörer med verksamheter på båda sidor av sundet. Och det här är ett diversifierat bolag. Det märks om man står såhär och betraktar omgivningen från terrassen utanför deras marininspirerade konferensvåning på översta plan.

För Daniel Boksjö finns egentligen många likheter mellan hans nuvarande uppdrag och hans förra roll som IT-chef på Hässleholms kommun.

– De är inte så himla olika ändå, det här och arbetet i kommunen, inflikar Daniel när han beskriver vidden av CMP:s verksamhetsområden. Men själv är han faktiskt musiklärare i botten och halkade in i IT-branschen under en tid på 90-talet då det räckte med att kunna stava till www för att få jobb där.

– Det började på Panda Software, där vi satt fyra personer och försökte sälja antivirus utan att någon förstod varför man skulle ha ett sånt. Ett halvår senare kom Melissaviruset. Det var häftigt att vara med på den resan vi sedan gjorde där, säger Daniel.

Träffsäker projektstyrning med rätt leverantörer

Under tiden på CMP har det också blivit något av en resa. Daniel kunde tidigt konstatera att det var svårt att veta vad som drog kostnader i den dåvarande IT-leveransen, men han visste att det i alla fall kostade för mycket. När det var dags att upphandla nya leverantörer gick man tjänstevägen fullt ut.

– Det innebar också att byta tankesätt och lära sig att se en telefon som en tjänst istället för en telefon, säger Daniel.

– Nu har vi så att säga tjänstefierat hela verksamheten, behållit kärnkompetensen och lagt ut resten på leverantörerna. Vi lär oss att ställa rätt frågor och hitta rätt partners som kan leverera en tjänst, funktion eller kompetens.

Som en del av detta levererar Dustin sedan december 2017 nätverk som tjänst till CMP.

– I upphandlingen fick vi stort förtroende för Dustin, men det var under implementationsprojektet som de verkligen visade färg. De har riktigt bra projektstyrning och hantering av dessa processer. Krisar det sig ställer de alltid upp.

Enligt Daniel har detta varit en av framgångsfaktorerna i projektet.

– När jag ser tillbaka är det ju en fantastisk resa vi gjort på CMP. Det är otroligt hur mycket man kan åstadkomma med små resurser, men också hur bra man faktiskt kan styra ett projekt och hur nära målet man kan komma, om man bara har lite koll på det, säger Daniel.

Upptäck våra IT-tjänster och lösningar

En armlängds avstånd till tekniken

Idag består IT-avdelningen på CMP av fem personer. För Daniel och hans kollegor handlar arbetet mycket om att ligga på rätt nivå i besluten och att styra rakt och konsekvent. Att styra leverantörer, komponenter och delkomponenter. Att veta vilket vatten man simmar i och dyka lagom djupt med varje leverantör. I detta ingår också att driva på innovation, eller som Daniel ger uttryck för, i alla fall inte sätta stopp för det.

– När det gäller själva tekniken och systemen försöker vi ha en armlängds avstånd till det. Det gäller ju i viss grad också innovation. IT ska inte vara en kloss. Jag vill inte stå i vägen för användarna utan tvärtom uppmuntra nya tekniker och beteenden och testa detta i liten skala, säger Daniel.

– Ofta vet man inte hur man ska använda en pryl innan man har den i handen. Det måste vi skapa utrymme för.

Bra infrastruktur i botten, bra leverantörer, rätt fokus och rätt nivå på besluten, och så möjligheten och modet att testa och laborera i liten skala. Det är det här sakerna Daniel gärna återkommer till. Och så molnet.

– Det är en av våra strategiska käpphästar. Det vi kan köpa som en molntjänst – det köper vi som en molntjänst. Återigen: här måste vi bara våga köra. Om vi skulle sitta stilla internt och ta höjd för allting skulle vi aldrig komma ur startblocken. I stället behöver vi förlita oss på leverantörer som Dustin, säger Daniel.

Trådlösa nätverk för framtiden

Annars har såklart Daniel Boksjö och hans kollegor på CMP också blickarna fästa framåt mot digitalisering och möjligheterna inom fullt automatiserade logistikflöden. Och när man blickar ut mot de stora arealerna i hamnarna och lastterminalerna går tankarna åt trådlösa nätverk och hur man bygger ut det.

– Dustin har gjort ett jättejobb med att modernisera vårt nät på delar där det varit eftersatt. Med det sagt kommer vi behöva bli mycket mer trådlösa, säger Daniel.

– Hur bygger vi trådlösa nätverk för framtiden som är lätta att använda, tillräckligt bra och med den täckning vi behöver, och dessutom kostnadseffektivt? Det är en ny resa som vi gärna gör tillsammans med Dustin.

Text & foto: Viktor Silfverhjelm Hultqvist

Nu har vi så att säga tjänstefierat hela verksamheten, behållit kärnkompetensen och lagt ut resten på leverantörerna.

– Daniel Boksjö, IT-chef på Copenhagen Malmö Port AB (CMP).

Daniel Boksjö, CMP

9 september 2019

Consafe Logistics har kombinerat minskade IT-kostnader med ökade servicenivåer

Consafe Logistics är Europas ledande leverantör av mjukvara för lager- och logistiklösningar. Vi levererar idag on-site support till hela verksamheten inom Consafe Logistics.

20 september 2019

Så får Nacka gymnasium kvalitet och kostnadskontroll

Nacka gymnasium sätter högt värde på IT-utrustningens kvalitet och hållbarhet. Samtidigt vill skolan hålla kostnaderna nere. Det är en utmanande ekvation att få ihop.

18 september 2019

Climat80-Gruppen växer med Dustin som IT-partner

När bolag växer och förändras snabbt är det oundvikligt med en viss eftersläpning inom IT. Climat80-Gruppen har genom sitt samarbete med Dustin fått rätt förutsättningar för att jobba proaktivt och pusha verksamheten framåt.

6 september 2019

Mobilen viktig för egenföretagare

Med en enkel och säker mobillösning kan både kunderna och massageterapeuten på ReLease Voice & Body slappna av. Såväl bokningar, betalningar och systemservicen sköts mestadels från mobiltelefonen.

15 augusti 2019

Modern Workplace sparar tid för Handelsanställdas förbund

Handelsanställdas förbund ville ha en mer användarvänlig IT-miljö. Mobil, säker och utan krångel. Lösningen blev tjänsten Modern Workplace från Dustin, som direkt gav tydliga fördelar för både användare och IT-avdelning.

7 maj 2019

Så fick Oslos elever nya datorer i tid

Bra planering och logistik är avgörande vid stora leveranser. För Dustin var det mycket som skulle stämma när Oslos skolor skulle ha tusentals nya datorer på plats inför skolstarten.

14 mars 2019