Aruba fixar nätverket i Ericsson Globe

Om det är någonstans man kan förvänta sig en stabil wifi-uppkoppling så borde det väl vara på Nordens största IT-mässa? När Dustin Expo arrangeras i Ericsson Globe är det Aruba som står för nätet så vi bad dem om deras bästa tips.

30 accesspunkter och 30 switchar. Det är vad som krävs när HPE-ägda Aruba ska sätta upp det extranät som ska finnas tillgängligt för de runt 10 000 besökare som väntas besöka Dustin Expo på Ericsson Globe den 21-23 mars.

– Lösningen heter Aruba Central och är en molnbaserad lösning som ofta används av hotellkedjor, sjukhus, universitet och liknande verksamheter. Lösningen är populär för att den är så enkel att bygga ut. Switchar och accesspunkter har ett självigenkännande mönster som gör att de kopplar upp sig själva, berättar Niklas Stolperud, Nordic Channel and Distribution Manager på Aruba.

Niklas berättar att Ericsson Globes befintliga nät är byggt på en annan Aruba-lösning som under evenemanget till viss del stängs av för att ersättas av det specifika Dustin-nätet. Men eftersom företaget jobbar med öppna standarder hade det inte varit något hinder om den befintliga infrastrukturen hade varit en annan.

Ett viktigt analysverktyg

I dagens digitala värld vill vi kunna söka information, hålla oss uppdaterade och dela innehåll var vi än befinner oss – och för det krävs en stabil uppkoppling. Från arrangörens sida är det dessutom ett gyllene tillfälle att både kunna leverera en bättre kundupplevelse och samla in värdefull information i realtid. Som exempel nämner Niklas möjligheten att med hjälp av en värmekarta kartlägga hur besökarna rör sig:

– Den typen av information är naturligtvis ovärderlig oavsett om du äger ett köpcenter eller arrangerar ett evenemang. Kanske ser du att en utställare har färre besökare än andra, och då kan du analysera orsaken, hitta en lösning och optimera ytan, säger Niklas.

Den senaste trenden är att allt fler arrangörer bygger en app som kan användas för att på olika sätt kommunicera med besökarna och göra deras upplevelse bättre.

– Det är en fantastisk teknik som verkligen är på framfart. Mässbesökare som laddar ner appen kan till exempel få pushnotiser som påminner dem om nästa stora seminarium, guida dem dit de ska eller visa var närmaste toalett finns. Det kan också vara intressant att få veta vad som finns i närheten i form av lunchrestauranger eller kommunikationer.

Se till att bandbredden räcker

Många kan säkert känna igen sig i att entusiastiskt ha kopplat upp sig mot ett trådlöst nätverk bara för att minuter senare växla tillbaka till mobilnätet.

– Om uppkopplingen eller långsam eller inte fungerar kan bero på att man har en lösning som inte är anpassad för den typen av event och att accesspunkterna är för få. Men det vanligaste problemet är att linan är för svag och då fallerar hela systemet när besökarna börjar koppla upp sig. Det finns helt enkelt ingen bandbredd att dela ut.

Att nätverket är uppsatt och fullt fungerande spelar dock ingen roll om ingen använder det. Någonting som förbluffande många glömmer är att kommunicera ut att det finns ett öppet nätverk:

– Om det inte finns någon information om att det existerar ett öppet nätverk är det lätt att tro att det inte finns någon bra infrastruktur. Då kommer många besökare att välja sitt mobilnät istället och det gynnar varken dem eller dig som arrangör, avslutar Niklas.

6 tips för evenemang och mässor

1. Jobba med öppna standarder

Om besökarna inte vet att det finns ett öppet nätverk kommer de inte att använda det.

2. Kommunicera att det finns ett öppet nätverk

Öppenhet är jätteviktigt i de här sammanhangen. Ingen vill bygga in sig i ett hörn med proprietära lösningar.

3. Anpassa lösningen efter platsen och behov

Antalet accesspunkter och switchar måste anpassas efter antalet besökare och typen av evenemang.

4. Säkerställ att bandbredden räcker

Om inte bandbredden räcker kommer systemet att fallera när besökarna börjar koppla upp sig.

5. Bygg en egen app för eventet

En eventspecifik app är ett utmärkt sätt att kommunicera med besökare och ge dem en bättre upplevelse.

6. Analysera informationen du får

Genom att analysera hur besökarna rör kan du optimera ytan och göra insatser för att påverka flödet.

Lär dig mer om nätverk på Dustin Expo 2019 den 21-23 mars. Anmäl dig här.

Dustin Expo i Globen

8 mars 2019

Lär barn kodning och teknik med hjälp av tech toys

En av de starkast växande trenderna just nu är digitala leksaker som lär barn att koda och hur teknik fungerar. Dessa riktar sig även till allt yngre personer.

18 mars 2019

De vill sprida nätkärlek i skolorna

Med projektet Nätkärlek vill pedagogerna Carin Thörnqvist och Pelle Wijkström på Milstensskolan i Täby sprida kunskap om nätets möjligheter och förebygga kränkningar och hot. Nu vill de inspirera andra skolor att också sprida kärlek på nätet.

6 mars 2019

Digital innovation inom retail: Axel Johnsons perspektiv

Som direktör för affärsutveckling på Axel Johnson har Jacob Wall många insikter inom retail. Han var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail.

1 mars 2019

Disaster Recovery borde vara lika självklart som en försäkring

Allt eftersom vi blir mer digitala så ökar även kraven på att vår IT fungerar. Disaster recovery är vad som skyddar dig om olyckan skulle vara framme.

18 februari 2019

Tre tips för ett bättre konferensrum

Hur många gånger har du inte kommit in i ett konferensrum där tekniken strulat? Det behöver verkligen inte vara så, här är några tips på hur du ska tänka för att slippa det i ditt nästa konferensrum.

18 februari 2019

Därför bör ditt nätverk vara molnmanagerat

Att underhålla företagets nätverk är inte alltid det enklaste, särskilt om man har flera kontor och arbetsplatser, en molnmanager lösning förenklar dock detta enormt.

17 februari 2019