Aruba fixade nätverket i Ericsson Globe

Om det är någonstans man kan förvänta sig en stabil wifi-uppkoppling så borde det väl vara på Nordens största IT-mässa? När Dustin Expo arrangerades i Ericsson Globe var det Aruba som stod för nätet, så vi bad dem om deras bästa tips.

30 accesspunkter och 30 switchar. Det är vad som krävdes när HPE-ägda Aruba satte upp det extranät som skulle finnas tillgängligt för de runt 10 000 besökare som besökte mässan Dustin Expo på Ericsson Globe den 21-23 mars 2019.

– Lösningen heter Aruba Central och är en molnbaserad lösning som ofta används av hotellkedjor, sjukhus, universitet och liknande verksamheter. Lösningen är populär för att den är så enkel att bygga ut. Switchar och accesspunkter har ett självigenkännande mönster som gör att de kopplar upp sig själva, berättar Niklas Stolperud, Nordic Channel and Distribution Manager på Aruba.

Niklas berättar att Ericsson Globes befintliga nät är byggt på en annan Aruba-lösning som under evenemanget till viss del stängdes av för att ersättas av det specifika Dustin-nätet. Men eftersom företaget jobbar med öppna standarder hade det inte varit något hinder om den befintliga infrastrukturen hade varit en annan.

Ett viktigt analysverktyg

I dagens digitala värld vill vi kunna söka information, hålla oss uppdaterade och dela innehåll var vi än befinner oss – och för det krävs en stabil uppkoppling. Från arrangörens sida är det dessutom ett gyllene tillfälle att både kunna leverera en bättre kundupplevelse och samla in värdefull information i realtid. Som exempel nämner Niklas möjligheten att med hjälp av en värmekarta kartlägga hur besökarna rör sig:

– Den typen av information är naturligtvis ovärderlig oavsett om du äger ett köpcenter eller arrangerar ett evenemang. Kanske ser du att en utställare har färre besökare än andra, och då kan du analysera orsaken, hitta en lösning och optimera ytan, säger Niklas.

Den senaste trenden är att allt fler arrangörer bygger en app som kan användas för att på olika sätt kommunicera med besökarna och göra deras upplevelse bättre.

– Det är en fantastisk teknik som verkligen är på framfart. Mässbesökare som laddar ner appen kan till exempel få pushnotiser som påminner dem om nästa stora seminarium, guida dem dit de ska eller visa var närmaste toalett finns. Det kan också vara intressant att få veta vad som finns i närheten i form av lunchrestauranger eller kommunikationer.

Se till att bandbredden räcker

Många kan säkert känna igen sig i att entusiastiskt ha kopplat upp sig mot ett trådlöst nätverk bara för att minuter senare växla tillbaka till mobilnätet.

– Om uppkopplingen eller långsam eller inte fungerar kan bero på att man har en lösning som inte är anpassad för den typen av event och att accesspunkterna är för få. Men det vanligaste problemet är att linan är för svag och då fallerar hela systemet när besökarna börjar koppla upp sig. Det finns helt enkelt ingen bandbredd att dela ut.

Att nätverket är uppsatt och fullt fungerande spelar dock ingen roll om ingen använder det. Någonting som förbluffande många glömmer är att kommunicera ut att det finns ett öppet nätverk:

– Om det inte finns någon information om att det existerar ett öppet nätverk är det lätt att tro att det inte finns någon bra infrastruktur. Då kommer många besökare att välja sitt mobilnät istället och det gynnar varken dem eller dig som arrangör, avslutar Niklas.

6 tips för evenemang och mässor

1. Jobba med öppna standarder

Om besökarna inte vet att det finns ett öppet nätverk kommer de inte att använda det.

2. Kommunicera att det finns ett öppet nätverk

Öppenhet är jätteviktigt i de här sammanhangen. Ingen vill bygga in sig i ett hörn med proprietära lösningar.

3. Anpassa lösningen efter platsen och behov

Antalet accesspunkter och switchar måste anpassas efter antalet besökare och typen av evenemang.

4. Säkerställ att bandbredden räcker

Om inte bandbredden räcker kommer systemet att fallera när besökarna börjar koppla upp sig.

5. Bygg en egen app för eventet

En eventspecifik app är ett utmärkt sätt att kommunicera med besökare och ge dem en bättre upplevelse.

6. Analysera informationen du får

Genom att analysera hur besökarna rör kan du optimera ytan och göra insatser för att påverka flödet.

Läs mer:
Ett avancerat nätverk har aldrig varit enklare
Så funkar tekniken: 10 intressanta fakta om wifi

Dustin Expo i Globen

8 mars 2019

Återanvända istället för att återvinna, dessa är fördelarna

Vi pratar med återtagsexperterna Inrego för att ta reda på varför man bör arbeta med återtag istället för återvinning. Man har nämligen mycket att vinna på detta.

28 maj 2019

Digital innovation inom retail: ICA:s perspektiv

Marvin Liljegren, Head of Culture på ICA, var en av talarna på vårt event Digital innovation inom retail och hjälpte till att besvara eventets huvudfråga: hur skapar man relevanta kundupplevelser i butik genom digital innovation?

7 maj 2019

Så får du alla att jobba mot samma mål

Framgångsrikt företagande kräver engagerade medarbetare. Hur lyckas man med det? Här är fem sätt att öka engagemanget på arbetsplatsen.

7 maj 2019

Internet är trasigt: ”Vrede och hat får störst spridning”

Hur påverkar sociala medier egentligen demokratin? Det undersöker författarna Martin Gelin och Karin Pettersson i nya boken Internet är trasigt – Silicon Valley och demokratins kris.

24 april 2019

7 heta prylar som visades på Dustin Expo 2019

Produktnyheterna var många på årets mässa. Här har vi samlat några av dem som fick mest uppmärksamhet.

1 april 2019

Dustin Expo 2019: Insikter från scenprogrammet

Nya produkter är bara en av anledningarna till att 10 000-tals besökare vallfärdar till Dustin Expo varje år. Någonting som lockar minst lika mycket är möjligheten att träffa branschens samlade expertis och lyssna på intressanta seminarier.

1 april 2019