Allt fler förälskar sig i Ultra Wide

Med en Ultra Wide-skärm får du funktionaliteten av två skärmar i en. Möjligheten att kunna variera från en stor arbetsyta till flera olika fönster, helt utan skarv, gör den optimal för många typer av arbetsuppgifter.

– Jag tror att Ultra Wide kommer vara standardskärmen inom några år, säger Frank Olsson, nordisk försäljningschef för monitorer på Philips.

När vi ska utrusta hemmakontoret är det många faktorer som väger in. Ergonomi, ekonomi och flexibilitet är några av de viktigaste. Och här spelar skärmen en avgörande roll enligt Frank Olsson.

– En extern skärm ger en större arbetsyta med högre upplösning och bättre överblick, säger han.

Ultra Wide – den nya standarden

Hemmakontoret är inte längre tillfälligt och vi behöver rätt produkter för att jobba effektivt. Många av oss är vana vid dubbla skärmar på kontoret, men det kan vara svårt att få fram skrivbordsyta hemma. Med en Ultra Wide-skärm får du flexibiliteten att kunna variera mellan att ha en stor arbetsyta och att ha flera fönster öppna samtidigt på en och samma enhet. Dessutom ger skärmen ett rent och designmässigt snyggt intryck på skrivbordet.

– Du kommer undan med en fot, mindre kablar och får en skärm där du kan använda två eller tre fönster samtidigt. Ibland kanske du vill jobba med ett stort Excelark, andra gånger med mejlen på ena sidan och ett dokument på andra. Den här typen av skärm ökar din produktivitet och du slipper skarven som blir av tvåskärmslösningar, säger Frank Olsson.

Philips Ultra Wide finns i 34–49 tum och Frank Olsson anser att framför allt 34-tumsskärmen är ett bra val för företag som behöver utrusta medarbetarna med en extern skärm för hemmakontoret.

– Den storleken täcker de flesta behov för normalanvändaren och det blir mer ekonomiskt än att köpa två skärmar. Ultra Wide finns både som välvd och rak skärm, där de flesta föredrar välvd. Tänk på att oavsett storlek och typ av skärm ska höjden alltid kunna justeras. Det är otroligt viktigt för att bibehålla ett ergonomiskt arbetssätt, säger han.

Inbyggd webbkamera

Philips har utrustat såväl Ultra Wide som flera andra skärmar med inbyggd webbkamera för smidiga videomöten. Kameran ger bra kontakt med övriga mötesdeltagare, då den är placerad i ögonhöjd samt är utrustad med mikrofon och ljud.

– Våra kameror är så kallade pop-up kameror som du snabbt och enkelt kan trycka ned om du vill att den ska avaktiveras. Den stängs då av helt och hållet, vilket känns tryggt ur en säkerhetssynpunkt, förklarar Frank Olsson.

USB-C för smidig anslutning

En annan smart funktion som Philips byggt in i utvalda skärmar är att de har USB-C-anslutning. Det innebär att du bara behöver en sladd för att ansluta din dator till skärmen samtidigt som datorn laddas. En USB-hubb gör att du enkelt kan koppla in exempelvis tangentbord, hårddisk och mus direkt i skärmen. Och den som vill kan även välja en inbyggd dockningsmonitor med RJ45 – det tekniska namnet för en ingång till nätverkskabel.

- Om jag ska tipsa om en funktion som verkligen är användbar så är det USB-C. Det är oslagbart när du vill kunna snabbladda datorn samtidigt som du bibehåller hög hastighet på överföringen. Har ni olika datorer bland medarbetarna, eller för den delen i familjen, behövs inte olika kablar. De flesta moderna datorer, oavsett märke, är utrustade med USB-C- ingång idag, avslutar Frank Olsson.

Franks checklista när du väljer skärm

Använder du ofta två skärmar – välj en Ultra Wide-skärm där du får samma funktionalitet som med två separata skärmar. För vanligt kontorsarbete fungerar 34 tum utmärkt.

Brukar du ha webbmöten med video - då är det smidigt med inbyggd kamera.

Vill du ha smidig anslutning och färre kablar på skrivbordet - välj en skärm med inbyggd dockningsstation/USB-hubb. Två användbara portar är USB-C (snabbladdning och anslutning för alla typer av datorer) samt inbyggd nätverksport.

Se till att din skärm går att justera i höjd såväl som att vinkla upp och ner.

Välj inte en för liten skärm om du ska jobba med 4K, det kan bli svårläst.

28 oktober 2020

Så väljer du rätt skoldator

Processor, operativsystem och batteritid. Det är många aspekter att ta hänsyn till i valet av skoldatorer. Dustins skolexpert Christer Dahlström tipsar om hur du väl-jer rätt enhet för din verksamhet.

Rusta dig för effektiva distansmöten

Suddig bild och stökigt bakgrundsljud kan förstöra det bästa av möten. Som tur är finns det bra och prisvärd utrustning som på ett enkelt sätt förvandlar ditt skrivbord hemma, eller för den delen ditt stammishak, till en effektiv digital arbetsplats.

Maximal kreativitet på mötet

Säg farväl till torra whiteboard-pennor och foton av mötesanteckningar på mobilen. Fredrik Degerblom, produktspecialist inom professionella skärmar på Samsung, berättar hur en digital whiteboard kan lyfta dina jobbmöten.

Har du strömskyddat din elektronik?

Strömavbrott och spänningsvariationer kanske inte inträffar varje dag men sker trots allt med jämna mellanrum. Med en ordentlig UPS har du det strömskydd du behöver.

Den mobila arbetaren

Arbetet är inte längre en plats dit du går, det är något du gör. Och när många kan utföra sitt arbete var som helst och när som helst, ökar kraven på arbetsverktygen. Däribland headsetet.

Undvik fallgroparna med digitala möten

När fler jobbar hemifrån kan ditt företag få effektivare möten på köpet. Men de kräver också mer planering.