Våra kontor är inte de enda arbetsplatserna som blir digitala. Det här är vad som händer när digitaliseringen tar på sig gummistövlar.
En av de rödvita korna reser sig upp. Den går långsamt längs med gången. Vid grinden stannar hon till och en scanner läser av sensorn hon bär på sitt ena framben. När systemet har kontrollerat om det är dags för henne att bli mjölkad igen (eller om hon bara är ute efter godiset som finns där inne) öppnas grinden till höger och hon blir insläppt. In till mjölkningsroboten.
På Kårtorps Lantbruk utanför Skövde, nästan exakt mitt emellan Stockholm och Göteborg, har de mjölkat korna med hjälp av en robot de senaste elva åren.
Therese Eriksson, Ladugårdsförman, Kårtorps Lantbruk.– Nu när jag inte måste lägga åtta timmar om dagen på mjölkning och rengöring har jag tid att umgås med djuren och se till att de mår bra. Jag kan dessutom lägga mer tid på de kor som behöver extra omsorg, säger Therese Eriksson som är ladugårdsförman.
Ett perfekt exempel på digitalisering
Det här är ett perfekt exempel på vad digitalisering och automatisering bör göra. Den ska frigöra tid till det vi gör bäst. Roboten analyserar också mjölken. Den mäter hur kon äter, hur ofta hon blir mjölkad och hur hon rör sig i ladugården.
– All den här informationen ger oss indikationer på hur kon mår. Vi upptäcker sjukdomar redan innan de bryter ut och kan hjälpa kon direkt. Dessutom blir jobbet mindre fysiskt krävande. Både vår och djurens hälsa blir bättre.
”Det svåra är inte tekniken”
Digitalisering förknippas oftast med skrivbordsjobb. Men Kårtorps Lantbruk är långt ifrån ensamt. Idag digitaliseras många fysiskt krävande jobb.
– Mekaniseringen har kommit långt i Norden, så det är egentligen inte särskilt konstigt att de här jobben nu också digitaliseras, säger Erik Timan, forskare på enheten för tillämpad digitalisering på forskningsinstitutet RISE.
– Det svåra är inte att ta fram tekniken, det svåra är snarare att hitta vad i jobbet som ska digitaliseras för att hjälpa människan och organisationen.
3D-modeller istället för papper
Ett företag som har använt digital teknik i tuffa miljöer länge är Smederna Sverige AB. Det är en smidesfirma i södra Stockholm som gör konstruktioner åt den digitalt ganska outvecklade byggbranschen.
– På många byggen går man fortfarande omkring med ritningar på papper. Vi använder 3D-modeller på våra läsplattor, förklarar Smedernas teknikchef Mikael Johansson.
– Då upptäcker vi fel och brister på en gång. Så att man slipper stå där på bygget med en färdig balk som inte passar därför att konstruktören som ritat huset har glömt en detalj.
Det är andra enheter i centrum
Mathias Törnblom är Customer Technology Evangelist på Dustin. Där sitter han i möten med företag som vill ta nästa steg i sin digitalisering.
– Det är klart att det går att digitalisera även rörliga och fysiska arbetsplatser. Man gör det hela tiden. Ta åkerier till exempel, deras dator är skannern eller mobilen. Deras IT-verktyg ser kanske annorlunda ut men de behöver ändå komma åt sin e-post, data och information. För dem är det kring dessa enheter digitaliseringen ska ske, säger han.
Läs om våra tjänster för en flexibel arbetsplats.
”Jag behöver ingen dator”
Precis som Erik anser Mathias att nyckeln är vad som ska digitaliseras, och hur. Och när. Han berättar om sin far som tillverkade exklusiva pärmar, bland annat eleganta till Nobelstiftelsen och extremt stryktåliga till brandförsvaret.
– Jag försökte på den tiden få honom att skaffa en dator med kundregister. Men han svarade att det tog honom tre minuter att fakturera via skrivmaskinen. ’Jag behöver ingen dator´, sa han. Och han hade rätt. Då.
– Idag hade automatiseringen däremot tjänat honom väl. Det är viktigt att ha en strategi för dina digitala flöden.
Text: Karin Aase