Utökade telefontider under alla helger fram till jul: Lördag och söndag 10─15

NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

23-24 MARS 2017 FLYTTAR DUSTIN EXPO IN I ERICSSON GLOBE

Tekniken flyttar in i kroppen

Tappar du ofta bort dina kort och nycklar? Med ett NFC-chip i handen blir IoT-teknologin en del av vardagen – och din kropp. Under Dustin Expo den 23-25 mars finns möjligheten att skaffa ett eget NFC-chip i handen, eller ställa frågor om du är nyfiken på NFC-teknologin.

NFC, near field communication, är en teknik som möjliggör kommunikation mellan digitala enheter. Tekniken används i dag i allt från passerkort till betallösningar. Jowan Österlund är vd för Biohax International, ett företag vars ambition är att förvandla ”Internet of Things” till ”Internet of Us”.

– Chippet sätts in mellan tummen och pekfingret och är ett passivt, inglasat NFC-chip som inte är större än ett riskorn. Tekniken använder samma protokoll som till exempel mobiltelefoner använder för att prata med varandra. Skillnaden är att du flyttar säkerheten in i kroppen, och blir skyddad mot identitetsstöd eftersom du aldrig kan bli av med informationen, förklarar Jowan.

Med hjälp av en liten injektor sticks chippet in precis under huden på mindre än en sekund. När det väl är på plats varken syns eller känns det. Vad ska det då användas till?

– I princip kan du använda det för att interagera med allt du använder analogt i dag, lite beroende på säkerhetskrav. Du lär helt enkelt din kropp att prata digitalt och ställer in chippet efter hur du vill använda det. Exempel på användningsområden är att logga in på datorn, gå in och ut på jobbet, logga in på ditt bank-id, lagra ditt träningskort eller öppna ytterdörren hemma. Du kan även lagra krypterad information och kombinera ditt chip med en kod eller fingertrycksavläsning för dubbel säkerhet.

I dag finns det 20 miljarder uppkopplade enheter i världen. Den siffran beräknas vara 50 miljarder år 2020, vilket ger oändliga möjligheter att kommunicera digitalt med dina prylar. I framtiden hoppas Jowan även att fler myndigheter ska få upp ögonen för de effektivitetsbesparingar som ett NFC-chip erbjuder.

– Tänk dig att kunna skanna all patientinformation vid exempelvis ett olyckstillfälle. På en sekund får du tillgång till allt från blodgrupp till allergier och sjukhuset får informationen i realtid. I kollektivtrafiken där det lätt blir köer finns också stora logistikförbättringar. Flödet blir mycket bättre om folk kan gå förbi spärrarna utan att behöva hitta sitt kort i väskan, plånboken eller jackfickan, menar han.

Nyfiken på NFC-chip?

Biohax International finns på plats 23-25 mars i Dustins monter för den som vill ställa frågor kring NFC-chip eller göra ett eget implantat. Du som väljer att skaffa ett NFC-chip kommer även kunna testa chippet direkt på plats genom att låsa upp en dörr eller få ditt visitkort uppladdat.


Dela artikeln