Utökade telefontider under alla helger fram till jul: Lördag och söndag 10─15

NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

23-24 MARS 2017 FLYTTAR DUSTIN EXPO IN I ERICSSON GLOBE

Välkommen in i en mixad verklighet

I Dustins egen monter på Dustin Expo 2017 får du chansen att själv uppleva mixed reality, där det digitala och det verkliga blandas. Missa inte demonstrationen av Microsoft HoloLens.

Startup-företaget AZM DEV är fokuserat på utveckling för Microsoft HoloLens och var ett av de första företagen i Sverige som fick köpa denna kompletta lösning för så kallad mixed reality. Man håller även workshops om tekniken, både för utvecklare och mer inriktat på affärsnytta. Under Dustin Expo kommer AZM DEV att vara på plats för att demonstrera HoloLens.

– I virtual reality kliver du in i den digitala världen. I augmented reality ser du den riktiga världen genom en skärm, som till exempel när du spelar Pokemon Go. Mixed reality låter den digitala världen komma ut i den riktiga världen och interagera med den. Kastar jag till exempel en digital boll mot en verklig bordsskiva, så studsar bollen upp från bordet, förklarar AZM DEVs Jessica Engström.

Microsofts lösning, främst använd av utvecklare än så länge, ligger i teknikens absoluta framkant. Enheten med glasögonen inrymmer allt som behövs för att uppleva en blandad verklighet, där hologram finns i det fysiska rummet och interagerar med det. En Windows 10-dator är integrerad i enheten. Med hjälp av fyra kameror som ständigt skannar av rummet, håller HoloLens reda på var bäraren befinner sig och var hologrammen ska visas.

– Hologrammen blir fantastiskt stabila. Står någonting på en plats i rummet så står det kvar där oavsett hur du rör dig. Du kan titta på saker utifrån eller inifrån och hantera dem på olika sätt. Det öppnar för mängder av potentiella tillämpningar. För att bara nämna några exempel används HoloLens redan nu till allt från anatomiutbildning till val av köksinredning eller virtuella möten, säger Jessica.

Vad AZM DEV kommer att demonstrera på Dustin Expo beror lite på förutsättningarna på plats. Ett spel där man skjuter ner robotar som kommer ut ur väggarna gör sig till exempel bäst där man har tillgång till väggar.

– Men vi kommer helt säkert att visa upp något stationärt, som en 3D-modell av en byggnad. Sedan kommer vi också att visa rörliga hologram av olika slag, förklarar Jessica.

Helt klart blir det en upplevelse att inte missa på mässan.


Dela artikeln