Utökade telefontider under alla helger fram till jul: Lördag och söndag 10─15

NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

23-24 MARS 2017 FLYTTAR DUSTIN EXPO IN I ERICSSON GLOBE

Techkrönika Januari 2017.

Håll koll på årets stora tekniktrender.

CES-mässan är världens viktigaste teknikmässa som varje januari fungerar som teknikårets egna keynote. Självklart var vi på plats för att hålla oss uppdaterade på allt från de senaste produkterna till intressanta startups samt de största trenderna. Här kommer en sammanfattning av vad årets mässa hade att erbjuda.

Prylarna

Inte helt otippat så var VR väldigt stort på mässan och vi såg massor av nya VR-produkter på mässgolvet. Bland annat så visade Lenovo upp en prototyp av sitt kommande VR-headset vilket kommer att ha stöd för Microsofts nya Windows Holographic-plattform. Dessutom är det utrustat med två OLED-skärmar som har högre upplösning än de mest populära headseten just nu, Oculus Rift och HTC Vive.

Utöver det så visade Asus upp telefonen Zenfone AR som både har VR-stöd samt stöd för Googles AR-plattform Tango. Det gjorde den till den första telefonen på marknaden med stöd för både VR och AR (Augmented Reality) men under 2017 förväntar vi oss att se betydligt fler AR-telefoner.

En produktkategori som var väldigt stor på förra årets mässa var drönare. Så var fallet även i år och det är inte så konstigt då drönarmarknaden ökade extremt mycket under hela 2016. Dock så finns det lite nya trender inom drönarsegmentet. Det nya svarta är att drönarna nu ska vara smarta och tänka själva. Det såg vi bland annat i form av selfiedrönare som följer och filmar dig utan att du behöver styra dem via en fjärrkontroll.

Sist men inte minst så måste vi skriva om de TV-apparater som visades upp, för just TV står alltid i fokus på denna mässa. LG visade upp en ny OLED-tv som endast var 2,57 mm tjock. Vi har sett liknande tunna OLED-skärmar tidigare på mässan men då har det varit tal om prototyper, detta är en riktig produkt som kommer gå att köpa inom kort.

En annan stor nyhet var att Sony gav sig tillbaka in i OLED-leken genom att släppa en 4K OLED-tv. Samsung valde dock att fortsätta med sin quantom dot-teknik och släppte en uppdatering av tekniken som de kallar QLED.

Framtiden

Nu till de större trenderna. På mässan var ett av de absolut största ämnena artificiell intelligens (AI). Var man än tittade så kunde man se smarta prylar som byggde på just AI. Störst på mässan och troligen mest intressant just nu, var alla de enheter som använder sig av antingen Google Assistent eller Amazon Alexa. Dessa två lösningar hittade man inbyggda i allt från TV-apparater till högtalare med mera, allt för att vi alltid ska ha tillgång till en digital assistent.

Även de enheter som inte var utrustade med AI kallades smarta då trenden att allt ska vara uppkopplat var lika stark som föregående år. Den aningen uttjatade termen Internet of Things gick att läsa lite överallt, och i år såg vi allt från smarta brödrostar till smarta speglar.

En annan sak som det pratades mycket om på mässan var 5G och detta är verkligen något som vi kommer att kunna läsa mycket om under det kommande året. En av de största spelarna inom området, Qualcomm, jämförde till och med introduktionen av 5G med användandet av elektricitet och uppfinnandet av bilen. 5G kommer inte bara innebära en lite snabbare uppkoppling från din mobil än vad du har med 4G. Vi pratar nämligen om extremt mycket högre hastigheter samt en fördröjning som kan bli så låg som 1 ms. Med tanke på hur uppkopplat allt håller på att bli så kommer detta vara en viktig del av framtidens infrastruktur. Inte minst när det kommer till en av de andra stora trenderna vi kunde se på mässan, smarta bilar.

CES-mässan har aldrig varit en bilmässa men sedan några år tillbaka så har allt fler biltillverkare och tillbehörstillverkare börjat ställa ut. Anledningen är att den digitala tekniken i bilar blir allt viktigare för varje år som går. Att framtidens bilar kommer att vara uppkopplade är det inget snack om och vi ser företag som exempelvis Samsung samt Nvidia ge sig in i denna strid. Det var till och med en bilnyhet som var årets höjdpunkt på mässan och det var att Faraday Future visade upp sin kommande självkörande elbil FF91.

Notisen

Sist men inte minst så tänkte vi dela med oss av en intressant siffra från mässan. Det är nämligen så att hela 20% av alla företag som ställde ut på årets mässa fanns inte för tre år sedan. Det vill säga att årets mässa var full av startups av olika slag och det är inte konstigt att många av de mest intressanta sakerna på mässan ej visades upp av de stora jättarna.


Dela artikeln