NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

NORDENS STÖRSTA IT-MÄSSA

Nätverkande på hög nivå

För att skapa ett stabilt trådlöst nätverk under Dustin Expo krävs, förutom 30 accesspunkter, 25 switchar och ett antal brandväggar, både kompetens och planering. Men med en professionell portal bakom är det enklare än man kan tro.

För att få full kontroll och demonstrera hur enkelt det är att sätta upp ett säkert och skalbart trådlöst nätverk kommer Commsec i samarbete med Cisco Meraki att skapa ett eget nätverk till Dustin Expo. Martin Kivi, nätverksspecialist på Dustinägda Commsec, berättar mer.

– Vi vill gärna installera ett eget evenemangsnätverk till Dustin Expo, dels för att visa att det funkar, och dels för att det är så snabbt och enkelt att bygga upp. Med Cisco Merakis produkter behöver vi inte lägga tid på förkonfiguration, utan vi bygger hela nätet i deras portal innan, vilket annars tar ett par dagar. Sedan är det bara att sätta upp en switcharna och koppla ihop den med portalen så får vi alla konfigureringar automatiskt. Det spelar inte så stor roll om det är ett event i Globen eller litet företagsnät; kraven är densamma. Det ska vara stabilt, gå snabbt att rulla ut och kunna felsöka sig själv.

Var börjar ni någonstans?

– När man bygger trådlösa nät till event med många besökare och utställare måste man alltid börja med att göra en noggrann radioplanering. Vi ritar upp lokalerna virtuellt i vårt 3D-program och på så vis ser vi var alla väggar sitter och kan uppskatta hur bra nätet kommer att prestera. Verktyget visar hur många accesspunkter vi behöver för att tillgodose behovet och få full kapacitet med hänsyn till antal besökare.

Finns det andra fördelar med att bygga ett eget nätverk?

– Vi kan använda data från nätverket smartare. Till exempel kan vi se att det är fler användare i en viss del av lokalen, alltså behöver vi stärka upp med fler accesspunkter där. Den här typen av data kallas location analytics och är något som företagare i andra typer av verksamheter också kan ha nytta av. Butiksägare kan exempelvis mäta hur och när kunder rör sig i butiken samt mäta utfall av olika reklamkampanjer.

Vill du ha hjälp att hitta rätt nätverkslösning till just ditt företag? I Dustins monter kommer du kunna få rådgivning och se mer om våra tjänster och lösningar inom nätverk.