Det viktigaste från
CES 2018.

Det viktigaste från
CES 2018.

Världens viktigaste teknikmässa.

Google I/O16

B2B-trender

I framtiden kan det vara slut på själsdödande bilpendling och problem med språkförbistringar i affärsmöten. Under CES 2018 var AI, artificiell intelligens, den solklart skarpaste lysande stjärnan och användningsområdena är lika många som definitionen av begreppet är brett. Likaså fortsätter intresset för 5G-nätet att växa, en nyckel till framgång för den nya IoT-marknaden där allt är uppkopplat.

Självkörande fordon kan vara räddningen för pendlare

Nvidia Drive Xavier: Självkörande bilar kommer att kräva avancerade kretsar och hög beräkningskraft och Nvidia ligger i framkant.

Artificiell Intelligens är ett begrepp som idag nästan känns mer som ett marknadsföringsknep än en häftig framtidsteknik. Med det sagt råder det ingen tvekan om att dagens och morgondagens AI-teknik, oftast bättre förklarad som maskininlärning, medför imponerande möjligheter. Grafikkortstillverkaren Nvidias vd Jen-Hsun Huang ägnade nästan hela sin öppnande keynote på CES åt att prata AI i bilar och presenterade tunga samarbete med bland annat Uber och Volkswagen. Nvidia presenterade nya rekordkraftfulla systemprocessorn Drive Xavier som ska ge oss smartare självkörande bilar men också en personlig AI-assistent inne i bilen. I närtid kommer din bil att kunna bli något av en personlig assistent som ringer upp affärsbekanta och läser av trafiken för att se om du kommer att hinna till dagens möte.

I framtiden ska friheten bli desto större. Uber-konkurrenten Lyft visade upp självkörande bilar på parkeringen utanför mässan. För dig som kör själv kan pendlingen med en körassisterande, eller till och med självkörande, bil göra pendlingsresorna till en chans för jobb eller avkoppling istället för frustration och stress. En nyckel för självkörande bilar kommer samtidigt att stavas 5G. Den nya mobiltekniken erbjuder betydande förbättringar i databandbredd men än viktigare ännu kortare svarstider, kritiskt för att synka onlinedata med en bil i snabb rörelse.

Röststyrning och realtidsöversättning av språk

Ett set av hörlurar räcker för att du ska kunna förstå och kunna kommunicera med din kollega trots att ni pratar olika språk.

Definitionen av AI är som sagt något flyktig men det viktigaste är trots allt vad produkter med AI-teknik faktiskt kan medföra och här finns två ytterligare trender värda att nämna. Röststyrning var en av de hetaste trenderna på CES 2018 där rekordmånga elektronikprodukter implementerat stöd för inte minst Amazon Alexa och Google Home. Sony och LG demonstrerade nya TV-apparater du kan styra med rösten genom att prata med fjärrkontrollen medan Samsung berättade att man nu börjar stödja både Alexa och Google Home i sin Smartthings-plattform. Innan du vet ordet av kommer du att starta båda kaffemaskiner och skrivare med rösten, det är snart bara fantasin som sätter gränserna. Google lanserade redan under fjolåret hörlurarna Pixel Buds som i realtid kunde översätta upp till 40 språk direkt i dina öron.

Medan det kan vara ett smidigt verktyg för turister och vanliga konsumenter på resande fot kan det bli desto mer värdefullt på affärsresan. Språkförbistringar är fortfarande ett stort problem och i Las Vegas plockade hörlurssnäckorna Mars en utmärkelse som CES 2018 Best of Innovations. Detta med en teknik som låter två personer med varsin snäcka prata direkt med varandra med realtids-översättning för 10 olika språk som Engelska, Koreanska, Spanska och Kinesiska. Vi vet inte om vi i dagsläget skulle lita blint på översättningen inför en större affärsuppgörelse men det är troligtvis bara en tidsfråga innan språkbarriärer är ett minne blott.

IoT kan vara ett lyft för allmänhälsan

Bra hälsa börjar med bra sömn men smarta sängen Sleep Number 360 går ett steg längre och kan bokstavligen bli en räddare i nöden.

Man kan argumentera att många av dagens tekniska framsteg kan ses som ett hot mot vår hälsa. Automatiseringar och diverse hjälpmedel gör att vi egentligen aldrig behöver resa oss från soffan eller kontorsstolen. Trenden på CES 2018 är dock den motsatta. Vi har redan sedan tidigare aktivitetsarmband och smarta klockor som inspirerar till motion och rörelse. Med Internet of things i fokus höjer vi under 2018 ribban även för hälsomedvetenhet. Sängtillverkaren Sleep number visar upp smarta sängar som känner av din puls och andning. Sängen kan förutse en hjärtattack och med kommande stöd för Google Assistant till och med automatiskt ringa larmcentralen om olyckan skulle vara framme.

Philips lanserar samtidigt huvudbandet SmartSleep som med hjälp av specialutvecklade ljudvågor inte bara mäter dina sömnmönster utan även automatiskt ska förbättra din djupsömn. Med bättre sömn och en myriad av uppkopplade tillbehör för att enkelt mäta puls, aktivitet och även blodvärden kommer det finnas många verktyg för att hålla både oss själva och medarbetare vid god hälsa. Något som förutom en bättre levnadsstandard kan användas för att minska omkostnader för sjukskrivningar i arbetslivet.

Ett tekniskt samhälle som dör utan uppkoppling

Ironiskt nog visade CES 2018 även akilleshälen i vårt framtida uppkopplade samhälle. Efter ett oväntat kraftigt regnväder dog strömmen i mässans största hall - Central Hall. Mässans största och mest imponerande montrar i regi av LG, Samsung, Panasonic med flera stod strömlösa under drygt 2 timmar och alla smarta produkter blev genast handlingsförlamade.

Efterspelet lär bli både högljutt och kostsamt för arrangören och visade hur ström och uppkoppling blir en allt större akilleshäl. UPS- och batteri-lösningar kanske blir en ny trend inför CES 2019, ett smart hem eller kontor utan ström är nämligen inte mycket värt.