Fokus

Blended reality nästa trend.

Upplev din ritning på riktigt med ny teknik.

Kontakta oss

Upplev din ritning på riktigt

”Blended reality”, med VR-teknik och 3D-grafik i spetsen är det senaste inom temat workstations enligt Stefan Jeleby, produktchef för HP Client Solutions. – Att kombinera den fysiska världen med den digitala kommer att revolutionera allt från retail till utbildningsvärlden, säger han.

Den tekniska utvecklingen inom professionella datorer, så kallade workstations, fortsätter framåt i rask takt; i dag får vi allt mer prestanda i ett lättare skal. Och det är framför allt en trend som Stefan Jeleby tror kommer att genomsyra den professionella marknaden inom de flesta affärssegment framöver; visualisering i form av virtual reality, VR.

  VR är inget nytt, men det är först nu som själva tekniken i är mogen att användas på riktigt.

Kortfattat är det ett nytt sätt att visualisera de modeller du arbetar med. Du tar ett steg längre och kliver in i modellen, som kan vara allt från en byggnadskonstruktion till nästa generations köpcentra eller en bil.

I förlängningen tror jag att det leder till bättre konstruktioner på grund av att man enklare kan hitta eventuella fel i en design, och får en tydligare vy över hur modellen kommer att se ut i verkligheten.Det blir ett sätt att visa ditt projekt på ett nytt och levande sätt för kunden. Tekniken är fortfarande i sin linda, men tanken är att kunden ska kunna fatta bättre beslut med hjälp av VR, menar han.

Investera i VR-redo hårdvara

I praktiken fungerar det så att du använder dig av ett headmount display, det vill säga en bildskärm som bärs på huvudet som visar bilden i stereo. Stefan berättar att HP lierat sig med HTC Vive för att kunna addera VR till sin Z-serie med workstations. För att kunna ta steget in i en virtuell verklighet behövs dock hårdvara som klarar de tuffa grafikkraven.

– Den som är intresserad av att addera VR framöver ska satsa på hårdvara som är vad vi kallar VR-ready. Det betyder att den uppfyller vissa systemkrav för grafiken, annars blir du åksjuk när du sätter på dig VR-glasögonen, tipsar han.

Blended reality är här

Att kombinera den fysiska världen med den digitala är något som Stefan tror kommer att revolutionera allt från retail till utbildningsvärlden. Rent konkret betyder det att HP har tagit fram en ny all-in-one arbetsstation, Sprout Pro, som kombinerar 3D-teknik med möjligheten att skanna verkliga objekt. Till exempel skulle du kunna skanna din fot, och skicka efter ett par skräddarsydda springskor utifrån en 3D-modell av foten.

– Det är en kombination av projektor, skanner och en digital ritmatta. Både monitorn och själva ritmattan har touchfunktion och du kan använda händerna för att skapa, scanna och modulera objekt. Vill du sedan skriva ut din 3D-modell skickar du bara ritningen till en 3D-skrivare, säger Stefan Jeleby.

Stefan Jeleby
Produktchef, HP Client Solutions

Se hela utbudet från HP här »

Begränsat parti 9 999:- Ord. pris 11 999 kr 310 kr/mån Exkl. moms
img
HP Z240 T Core i7 3.4GHz 256GB 16GB AMD FirePro W2100
Rätt utrustad för att hantera dina utmaningar
 • Formfaktor Mini tower
 • Processortyp Core i7
 • Klockfrekvens 3.4 GHz
 • Hårddisktyp SSD
+10 kvar
Begränsat parti 8 999:- Ord. pris 10 999 kr 279 kr/mån Exkl. moms
img
HP Z240 SFF Core i7 3.4GHz 256GB 16GB AMD FirePro W2100
Rätt utrustad för att hantera dina utmaningar
 • Formfaktor SFF
 • Processortyp Core i7
 • Klockfrekvens 3.4 GHz
 • Hårddisktyp SSD
+10 kvar
23 495:- 729 kr/mån Exkl. moms
img
HP Workstation Z640 MT Xeon 2.2GHz 256GB 16GB Ingen grafik
Flexibel, kraftfull, redo att jobba.
 • Formfaktor Mini tower
 • Processortyp Xeon
 • Klockfrekvens 2.2 GHz
 • Hårddisktyp SSD
1 kvar